Ν. Ζέρβας: «Απόρθητο σύμβολο η Αγία Σοφία – Κανείς δεν μπορεί να την χρησιμοποιεί για πολιτικούς λόγους»

Ν. Ζέρβας: «Απόρθητο σύμβολο η Αγία Σοφία – Κανείς δεν μπορεί να την χρησιμοποιεί για πολιτικούς λόγους»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζέρβας χαρακτήρισε ως βεβήλωση την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και τόνισε ότι δεν μπορεί να την χρησιμοποιεί κανείς για πολιτικό συμφέρον.

Κάλεσμα να καταψηφίσουν την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί απεύθυνε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως είπε μεταξύ άλλων στην αρχική του τοποθέτηση στην οποία χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας «πρωτοφανή», «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτή χιλιάδων άλλων πολιτών του κόσμου, ωστέ αυτό το μνημείο οικουμενικής αξίας, αναπόσπαστο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, να διατηρήσει την μουσειακή του υπόσταση, που επί δεκαετίες το καθιστά ανοιχτό και επισκέψιμο για πολίτες από κάθε γωνιά της γης, για όλους εκείνους που επιθυμούν να θαυμάσουν από κοντά, τα αποτελέσματα της ανθρώπινης διάνοιας, την αρχιτεκτονική δεξιότητα και το πολιτιστικό αποτύπωμα ενός σπουδαίου πολιτισμού που εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε για περισσότερα από 1000 χρόνια με μοναδικά επιτεύγματα σε όλα τα πεδία».

Ο ίδιος, στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί τον τουρκικό λαό «εχθρό» και πως η απόφαση βρίσκει αντίθετο όλο τον πολιτισμένο κόσμο τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της γείτονα χώρα ενώ αναφέρθηκε και στα τεχνικά χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας. «Ως σύμβολο είναι απόρθητη, δε μπορεί κανείς να τη μικρύνει, να τη περιορίσει στα δικά του εθνικά ή θρησκευτικά όρια, πόσο δε μάλλον, να την εργαλειοποιήσει για εσωτερικούς ή πολιτικούς λόγους» συμπλήρωσε.

«Για όσους αναρωτιούνται ‘γιατί τόση ευαισθησία’ απαντώ πως η δική μας πόλη, της Θεσσαλονίκης, έχει άρρηκτους δεσμού με τη Κωνσταντινούπολη, Αμφότερες, συνδέονται στη διαδρομή της ιστορίας και οι δύο πόλεις παραμένουν μέχρι σήμερα, οι βασικοί κληρονόμοι του Βυζαντινού πολιτισμικού και πνευματικού πλούτου» επισήμανε, μεταξύ άλλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πιστεύω ότι η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα και να λάβουν μέτρα, εδώ και τώρα. Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, δεν είναι απλός μια συμβολική ενέργεια αλλά ευθεία επίθεση στον πολιτισμένο κόσμο ο οποίος οφείλει να αντιδράσει και να μη μήνει στις δηλώσεις. Να λάβει μέτρα και να απομονώσει όσους καλλιεργούν το μίσος, τρέφονται από το φανατισμό και τις συγκρούσεις» τόνισε προσθέτοντας πως «αποφάσεις σαν και αυτή ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου» που καταδεικνύουν σε όλη τη παγκόσμια κοινή γνώμη ποιος διακατέχεται από αισθήματα κατώτατα των περιστάσεων. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αμφισβητούμε παραδοχές και κανόνες του πολιτισμένου κόσμου, άλλωστε εμείς, στην ιστορική πορεία του χρόνου, κινούμαστε στην αντίθετη κατεύθυνση, του σεβασμού, της ανεξιθρησκίας, της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.