Ντόναλντ, οι βόρειες ΗΠΑ λέγονται «Καναδάς» και οι νότιες «Μεξικό»! Just do it!

Κ.Χατζηδάκης: «Μορφή φορολογικής δήλωσης θα έχει η αίτηση για σύνταξη» – Πως θα υπολογιστούν τα αναδρομικά

Κ.Χατζηδάκης: «Μορφή φορολογικής δήλωσης θα έχει η αίτηση για σύνταξη» – Πως θα υπολογιστούν τα αναδρομικά

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η αίτηση για σύνταξη θα έχει την μορφή της φορολογικής δήλωσης.

Εθνική και αναδρομικά όσοι οι μήνες καθυστέρησης σημείωσε ο ίδιος ενώ πρόσθεσε πως ανάλογα με το πότε έχει κάνει κανείς την αίτηση θα παίρνει και τα αναδρομικά δηλαδή αν έχει κάνει κάποιος 10 μήνες πριν την αίτηση και είναι στο κλιμάκιο των 384 θα παίρνει επί 10 *384= 3840.

Υπογράμμισε πως όσοι δεν είχαν πάρει ούτε 1 ευρώ εδώ και 3-4 χρόνια θα πάρουν.

Επίσης όπως είπε θα δοθεί προτεραιότητα στις συντάξεις οι αιτήσεις των οποίων έχουν υποβληθεί πριν το 2018, θα διερευνηθεί η χρήση των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα για την καταχώρηση των στοιχείων και την προετοιμασία των φακέλων και επεσήμανε ότι θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα για πιο προβληματικά ταμεία όπως ΝΑΤ,ΤΣΑΥ, ΤΣΕΜΕΔΕ έτσι ώστε να δοθεί η προτεραιότητα που πρέπει. Παράλληλα, σημείωσε πως έχουν ζητηθεί προτάσεις για απλούστευση της έκδοσης των συντάξεων.

Σημειώνεται ότι δεν επηρεάζονται όσα ισχύουν για την προσωρινή σύνταξη από τη νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, η οποία προβλέπει την άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά και αναδρομικών ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εκκρεμεί η αίτησή τους.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης το μέτρο που ανακοινώθηκε για την καταβολή ενός αριθμού εθνικών συντάξεων – και μάλιστα αναδρομικά – είναι ένα μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων, αλλά και άμεση εκπλήρωση μιας υποχρέωσης του ΕΦΚΑ.

Για την απονομή των συντάξεων εκ των πραγμάτων θα υφίστανται τρία βήματα:

1. Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η εθνική σύνταξη, (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο εργασίας). Γι’ αυτούς που ήδη περίμεναν χορηγείται αναδρομικά, με τον τρόπο που έχει ήδη περιγραφεί.

2. Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα, ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη, εφόσον έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, στο επίπεδο που ήδη προβλέπεται από το νόμο.

3. Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δύο εφαρμογές, που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση, η οποία ετοιμάζεται:

– Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της εθνικής σύνταξης για όλους τους μήνες της αναμονής.

– Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη άμεσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.