ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο πλανήτης πάει για Γ'ΠΠ και το έθνος σύσσωμο ασχολείται μ'έναν ξυλοδαρμό από τον «κολλητό» της Κουτσελίνη. Καμία ελπίδα...

Χάρτες, σχεδιαγράμματα και ομάδες φύλαξης περιλαμβάνει το πλάνο φύλαξης των ΑΕΙ

Χάρτες, σχεδιαγράμματα και ομάδες φύλαξης περιλαμβάνει το πλάνο φύλαξης των ΑΕΙ

Παρακάτω ακολουθεί το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την προστασία των Πανεπιστημίων και τη θωράκισή τους από «εισβολείς», αλλά και έκτακτες ανάγκες, όπως σεισμοί και πυρκαγιές.

Όλα τα Ιδρύματα θα εκπονούν ειδικά σχεδιαγράμματα και σχέδια, τα οποία θα περιλαμβάνουν την αποτύπωση όλων των κτιρίων, των αιθουσών και των προαύλιων χώρων με τις συγκεκριμένες πύλες φύλαξης και τις εξόδους διαφυγής.

Είναι δηλαδή κανονικά επιχειρησιακά σχέδια που θα εκσυγχρονίσουν τα Πανεπιστήμια και θα τα κάνουν να μοιάζουν με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, «στόχος είναι τη ασφάλεια των Πανεπιστημίων και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξουν αναλυτικά σχέδια με όλα τα Πανεπιστήμια, τα οποία θα περιλαμβάνουν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σημεία συγκέντρωσης για φυσικές καταστροφές και γενικότερα συνολική μελέτη ασφάλειας όλων Πανεπιστημίων».

Όπως εξηγεί ο υφυπουργός, «είναι λογικό τα μεγάλα Ιδρύματα που έχουν πολλά κτίρια ή μεγάλα κάμπους να θέλουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν τέτοιου είδους σχέδια ενώ αντίθετα μικρότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θα μπορέσουν να στείλουν τα σχέδια σε μικρότερο χρονικό διάστημα».

Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να δοθεί χρόνος έως και τριών μηνών προκειμένου να υπάρχει μία πλήρης καταγραφή γραφείων αιθουσών διδασκαλίας -θα καταγραφούν ακόμα και σκάλες που οδηγούν σε εξόδους και εισόδους τμημάτων ή και προαύλιων χώρων.

Το χρονικό εύρος καθορίζεται από τις διαφορετικές ανάγκες κάθε Ιδρύματος, καθώς π.χ. το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει κτίρια, αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα η μελέτη να καθίσταται περίπλοκη. Ένα βασικό σημείο στη μελέτη που πρέπει να καταγραφεί είναι τα εργαστήρια που έχουν μηχανήματα και διάφορα υλικά, ενώ έχει εγκριθεί και σχετικό κονδύλι για την εκπόνηση της μελέτης.

Σε ό,τι αφορά στην έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης ανδρών για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, σύμφωνα με το σχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, θα ξεκινήσει η φύλαξη των Ιδρυμάτων.

Τα πρόσφατα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ο πρύτανης Νίκος Παπαιωάννου, για να αποτρέψει κατάληψη της πρυτανείας, μίλησε με τον εισαγγελέα, ο οποίος κάλεσε την Αστυνομία που έκανε συλλήψεις φοιτητών και εξωπανεπιστημιακών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η κατάληψη συνεχίζεται για δύο εβδομάδες, δείχνουν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση με την υπάρχουσα νοοτροπία και τις αγκυλώσεις.

Όταν μάλιστα η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδίκασε τις καταλήψεις ως μη αποδεκτές και τρία από τα μέλη της -οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης , του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπύρος Κίντζιος και του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης- διαφώνησαν ,γίνεται αντιληπτό ότι η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης συνολικά γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Οι καταλήψεις αλλά και επιθέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου που κατήγγειλε την στοχοποίηση και τις επιθέσεις κατά των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ για επιλογές που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

«Η κριτική απέναντι στις εκάστοτε επιλογές όσων ασκούν διοίκηση είναι πάντα αποδεκτή και συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη. Ωστόσο, η συκοφάντηση και η στοχοποίηση πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης θίγει το Πανεπιστήμιο και δεν είναι ανεκτή» λέει η Σύνοδος που τονίζει ότι «τους τελευταίους μήνες, γίναμε μάρτυρες γενικευμένων επιθέσεων κατά των εκλεγμένων Πρυτανικών Αρχών και των Συγκλήτων των Α.Ε.Ι. που αγγίζουν τα όρια της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, δημιουργούν μια τεχνητή πόλωση και τελικά αποβαίνουν εις βάρος κάθε προσπάθειας διασφάλισης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας».

Σχετικά με τις πραγματοποιούμενες καταλήψεις, η Σύνοδος ανέφερε ότι δυσχεραίνουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων, «σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και τις χαρακτήρισαν «μη-αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, αφού εντέλει συρρικνώνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Ψήφισμα στήριξης στον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπογράφουν περισσότεροι από 500 πανεπιστημιακοί πανεπιστημιακοί, από πολλά Πανεπιστήμια της χώρας όπως τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα , την Πάτρα και την Κρήτη. Όπως λέει το ψήφισμα, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Παπαϊωάννου αναγκάστηκε, όπως όφειλε εφαρμόζοντας τον νόμο, να ζητήσει τη βοήθεια της εισαγγελίας η οποία στη συνέχεια απευθύνθηκε στην αστυνομία, όταν εξωπανεπιστημιακοί και φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της διοίκησης χρησιμοποιώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης και απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν, απειλώντας ευθέως τη σωματική τους ακεραιότητα.

Όπως είπε ο πρύτανης: «Ο φόβος έφερε την ανοχή και η ανοχή διαιώνισε τον φόβο. Η επιβολή απόψεων περιθωριακών ομάδων διά της βίας έγινε άγραφος νόμος, εγκαθιδρύοντας ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας καθηγητών, εργαζόμενων και φοιτητών, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν, δέχθηκαν ανοίκειες επιθέσεις, χτυπήθηκαν βάναυσα, διαπομπεύτηκαν χυδαία, καταπατήθηκαν θεμελιώδη δικαιώματά τους.» «Το ΑΠΘ και όλα τα πανεπιστήμια πρέπει να υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατική νομιμότητα στην ακαδημαϊκή ζωή. Η πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας στηρίζουν αυτούς τους στόχους.

Η βία, η απειλή χρήσης βίας, η κατάληψη του δημόσιου χώρου σε βάρος άλλων, για την προώθηση οποιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές. Όσοι και όσες υπογράφουμε, πιστεύουμε ότι ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου πρέπει να εφαρμόζεται. Είμαστε δίπλα στον πρύτανη του ΑΠΘ και στεκόμαστε απέναντι στην απόπειρα στοχοποίησής του.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.