ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο πλανήτης πάει για Γ'ΠΠ και το έθνος σύσσωμο ασχολείται μ'έναν ξυλοδαρμό από τον «κολλητό» της Κουτσελίνη. Καμία ελπίδα...

ΚΙΝΑΛ: «Εργαζόμενοι της προεδρίας της κυβέρνησης καταγγέλλουν αναξιοκρατία στην τοποθέτηση προϊσταμένων»

ΚΙΝΑΛ: «Εργαζόμενοι της προεδρίας της κυβέρνησης καταγγέλλουν αναξιοκρατία στην τοποθέτηση προϊσταμένων»

Έξι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους υπουργούς Επικρατείας και Εσωτερικών για τις καταγγελίες για αναξιοκρατία στην τοποθέτηση προϊσταμένων.

Όπως επισημαίνουν οι επτά βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής:

«Εξ οικείων προέρχονται αυτή τη φορά τα ‘’βέλη’’ που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης, μιας και αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Προεδρία της Κυβέρνησης καταγγέλλουν ότι οι προσωπικές εύνοιες και συμπάθειες είναι αυτές που καθορίζουν την πολιτική ανθρώπινου δυναμικού στον φορέα αυτόν, μπορεί κανείς να εικάσει τι συμβαίνει σε όλο το εύρος της Δημόσιας Διοίκησης και πόσο βαθιά στα θέματα ανάπτυξης προσωπικού μπαίνει το κομματικό ‘’χέρι’’ της ΝΔ».

»Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως η Προεδρία της Κυβέρνησης είναι η καρδιά του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, με 440 θέσεις προσωπικού, εκ των οποίων οι 100 μετακλητοί, ωστόσο αποδεικνύεται πλέον κάθε μέρα ότι το κατ’ ευφημισμό επιτελικό κράτος δεν είναι παρά μια προσωποπαγής δομή, φαραωνική και πανάκριβη, που σκοπό έχει την συντήρηση της «Μαξίμου ΑΕ».

»Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογος εργαζομένων στην Προεδρία της Κυβέρνησης καταγγέλλει ότι:

»Οι προϊστάμενοι τοποθετήθηκαν χωρίς να προηγηθούν κρίσεις με την απόφαση Δ177/4-2-2021 του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, με μόνο προφανή γνώμονα τις συμπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

»Δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα – 20 μήνες μετά τη σύσταση της Προεδρίας της Κυβέρνησης – το υπηρεσιακό συμβούλιο της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα υπηρεσιακά ζητήματα των υπαλλήλων να χρονίζουν άλυτα.

»Η προϋπάρχουσα δομή επί της οποίας δημιουργήθηκε η Προεδρία της Κυβέρνησης είναι η Γενική Γραμματεία Συντονισμού, η οποία είχε συσταθεί, κατόπιν μνημονιακής υποχρέωσης, με τον Ν4109/2013, με τον οποίο δημιουργήθηκαν σε αυτή 63 θέσεις προσωπικού.

»Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, στον οποίο υπάγεται άμεσα η Προεδρία της κυβέρνησης, μερίμνησε εκτός από την γιγάντωση των θέσεων προσωπικού (από 63 ανέβηκαν στις 400), να τριπλασιάσει και τις θέσεις ευθύνης, αυξάνοντάς τες από 8 σε 24, με προφανή σκοπό να μοιράσει μερικές θέσεις προϊσταμένων, στους εκλεκτούς του.

»Κατόπιν αυτών, και επειδή «η γυναίκα του Καίσαρα» – πολλώ δε μάλλον ο ίδιος ο «Καίσαρας» – δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμιος, κι η Προεδρία της Κυβέρνησης κάθε άλλο παρά το παράδειγμα αποτελεί για τον τρόπο που διοικεί το προσωπικό της, ρωτούμε τον κ. Πρωθυπουργό και τους δύο Υπουργούς του πότε θα εκδοθεί η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, όπως και πότε θα συγκροτηθεί το υπηρεσιακό συμβούλιο της Προεδρίας της Κυβέρνησης;

»Παράλληλα ζητούμε από τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, να μας καταθέσει κατάλογο των κατά παρέκκλιση διατάξεων που έχουν τεθεί σε ισχύ από την Κυβέρνηση και αφορούν σε θέματα διοίκησης του ανθρώπινου κεφαλαίου στο Δημόσιο (πχ εξαιρέσεις από την κινητικότητα, την αξιολόγηση, την επιλογή προϊσταμένων κ.λ.π)».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς:

1. Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

2. Τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη

3. Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη

Θέμα: «Η αναξιοκρατία έχει αλώσει μέχρι και την καρδιά του επιτελικού κράτους: την Προεδρία της Κυβέρνησης»

Εξ οικείων προέρχονται αυτή τη φορά τα «βέλη» που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης, μιας και οι υπάλληλοι της πιο κοντινής σε αυτόν υπηρεσίας, της Προεδρίας της Κυβέρνησης, εκτοξεύουν κατηγορίες για αναξιοκρατία στην τοποθέτηση προϊσταμένων! Κι αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Προεδρία της Κυβέρνησης καταγγέλλουν ότι οι προσωπικές εύνοιες και συμπάθειες είναι αυτές που καθορίζουν την πολιτική ανθρώπινου δυναμικού στον φορέα αυτόν, μπορεί κανείς να εικάσει τι συμβαίνει σε όλο το εύρος της Δημόσιας Διοίκησης και πόσο βαθιά στα θέματα ανάπτυξης προσωπικού μπαίνει το κομματικό «χέρι» της ΝΔ.

Η Προεδρία της Κυβέρνησης είναι η καρδιά του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, με 440 θέσεις προσωπικού, εκ των οποίων οι 100 μετακλητοί.

Όμως αποδεικνύεται πλέον κάθε μέρα ότι το κατ’ ευφημισμό επιτελικό κράτος δεν είναι παρά μια προσωποπαγής δομή, φαραωνική και πανάκριβη, που σκοπό έχει την συντήρηση της «Μαξίμου ΑΕ.».

Ο Σύλλογος εργαζομένων στην Προεδρία της Κυβέρνησης καταγγέλλει ότι:

Οι προϊστάμενοι τοποθετήθηκαν χωρίς να προηγηθούν κρίσεις με την απόφαση Δ177/4-2-2021 του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, με μόνο προφανή γνώμονα τις συμπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

Δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα – 20 μήνες μετά τη σύσταση της Προεδρίας της Κυβέρνησης – το υπηρεσιακό συμβούλιο της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα υπηρεσιακά ζητήματα των υπαλλήλων να χρονίζουν άλυτα.

Η προϋπάρχουσα δομή επί της οποίας δημιουργήθηκε η Προεδρία της Κυβέρνησης είναι η Γενική Γραμματεία Συντονισμού, η οποία είχε συσταθεί, κατόπιν μνημονιακής υποχρέωσης, με τον Ν4109/2013, με τον οποίο δημιουργήθηκαν σε αυτή 63 θέσεις προσωπικού.

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, στον οποίο υπάγεται άμεσα η Προεδρία της κυβέρνησης, μερίμνησε εκτός από την γιγάντωση των θέσεων προσωπικού (από 63 ανέβηκαν στις 400), να τριπλασιάσει και τις θέσεις ευθύνης, αυξάνοντάς τες από 8 σε 24, με προφανή σκοπό να μοιράσει μερικές θέσεις προϊσταμένων, στους εκλεκτούς. Τόσο εμπεδωμένη είναι, μάλιστα, η πεποίθησή του ότι «L’ etat c’ est moi – το κράτος είμαι εγώ», που τοποθετεί στην Προεδρία προϊσταμένους κατά βούληση παρακάμπτοντας τις ισχύουσες διατάξεις περί επιλογής προϊσταμένων. Οι «παρεκκλίσεις» από τις ισχύουσες διατάξεις είναι, άλλωστε, καθημερινή τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία νομοθετεί διαρκώς με εξαιρέσεις, γιγαντώνοντας την ανασφάλεια δικαίου και εκτινάσσοντας το πρόβλημα του ρυθμιστικού πληθωρισμού και της περιπλοκότητας. Άλλωστε, ακόμα και η στελέχωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης γίνεται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων.

Συγκεκριμένα στις 13/5/2021 εκδόθηκε πρόσκληση για την απόσπαση άλλων 29 υπαλλήλων στην Προεδρία της Κυβέρνησης «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων».

Σε ότι αφορά τους προϊσταμένους που έχουν επιλεγεί, με άγνωστα κριτήρια, και υπηρετούν στις θέσεις ευθύνης της Προεδρίας της Κυβέρνησης με βάση την απόφαση με ΑΔΑ: ΩΙΗΘ46ΜΓΨ7-ΔΥΚ, ακόμα και αυτοί οι εκλεκτοί τελούν υπό την αίρεση της βούλησης του Γενικού Γραμματέα, μιας και η απόφαση τοποθέτησής τους ορίζει ότι η τοποθέτησή τους λήγει αυτοδικαίως όταν (άγνωστο πότε) επιλεγούν προϊστάμενοι με βάση τις κείμενες διατάξεις.

Η δημιουργία «ομήρων» εντός του διοικητικού μηχανισμού είναι πάγια πρακτική πελατειασμού, η οποία έφτασε, σύμφωνα με τις καταγγελίες μέχρι την πόρτα του Πρωθυπουργού.

Κατόπιν αυτών, και επειδή

Η γυναίκα του Καίσαρα – πολλώ δε μάλλον ο ίδιος ο Καίσαρας – δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμιος, κι η Προεδρία της Κυβέρνησης κάθε άλλο παρά το παράδειγμα αποτελεί για τον τρόπο που διοικεί το προσωπικό της,
Στους 20 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τη σύσταση της Προεδρίας της Κυβέρνησης υπήρχε άπλετος χρόνος για την επιλογή προϊσταμένων και την συγκρότηση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Ρωτούμε:

Πότε θα εκδοθεί η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης με βάση τις ισχύουσες διατάξεις;
Πότε θα συγκροτηθεί το υπηρεσιακό συμβούλιο της Προεδρίας της Κυβέρνησης;
Και παρακαλούμε κ. Υπουργέ Εσωτερικών, να μας καταθέσετε κατάλογο των κατά παρέκκλιση διατάξεων που έχουν τεθεί σε ισχύ από την Κυβέρνηση και αφορούν σε θέματα διοίκησης του ανθρώπινου κεφαλαίου στο Δημόσιο (πχ εξαιρέσεις από την κινητικότητα, την αξιολόγηση, την επιλογή προϊσταμένων κ.λ.π).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ερώτηση του ΚΙΝΑΛ υπογράφουν οι Ευαγγελία Λιακούλη, Βασίλης Κεγκέρογλου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιώργος Καμίνης, Μιχάλης Κατρίνης και Κώστας Σκανδαλίδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.