Αναστάτωση στην Βουλή στα περί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΜεΡΑ25 – Θ.Πλεύρης: «Θα είναι προοδευτική διακυβέρνηση;»

Σκουρλέτης: «Η περίοδος του 2015 ήταν η αρχή του τέλους των μνημονίων»

Αναστάτωση στην Βουλή στα περί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΜεΡΑ25 – Θ.Πλεύρης: «Θα είναι προοδευτική διακυβέρνηση;»

Αναστάτωση προκλήθηκε στη Βουλή μετά από μία δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ειδικότερα, μια αναφορά του επικεφαλής του Μέρα25 στην Ολομέλεια, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκυβέρνησης, άναψε φωτιές στη Βουλή, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και αναφορές στα δύσκολα χρόνια της «περήφανης» διαπραγμάτευσης, του κλεισίματος των τραπεζών και την υπογραφή τελικά του τρίτου μνημονίου.

«Εμείς στο Μέρα25 λέμε ότι θα προκύψει μια συμμαχική κυβέρνηση. Είτε στην πρώτη Κυριακή είτε στη δεύτερη. Για αυτό σας λέμε πρώτα συμμαχήστε, βρείτε τα νωρίτερα», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Όσοι θέλετε να συγκυβερνήσετε συμφώνησε το από πριν και πέστε το στον ελληνικό λαό. Εμείς λέμε είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά πριν από τις εκλογές. Μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη θα είμαστε εδώ για να σας μαυρίσουμε όλους».

Πλεύρης: «Είναι το μέρα25 προοδευτική διακυβέρνηση;»

Τις αναφορές του κ. Βαρουφάκη, και για το δημοψήφισμα του 2015, δεν άφησε ασχολίαστες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε πως το Μέρα25 είναι το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να κρύψει.

«Αν είχε καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα πόσο θα είχατε πληγεί κ. Βαρουφάκη; Τη μέρα που ψηφίζονταν, μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα και βρέθηκε αυτή η παράταξη δεν ήρθατε. Επιλέξατε να μην είστε στο κοινοβούλιο. Αυτό που λέγατε τότε λέτε και τώρα, υπερασπίζεστε ότι αν είχαμε ακολουθήσει το δρόμο σας θα υπήρχε αποτέλεσμα. Εμείς λέμε ότι είναι καταστροφικός ο δρόμος αυτός. Φαντάζομαι ο κ. Σκουρλέτης θα μας πει αυτό που είπε ο κ. Τσακαλώτος ισχύει; Ότι είναι επιλογή η συγκυβέρνηση να είναι με Βαρουφάκη; Να ακολουθηθεί το σχέδιο Βαρουφάκη; Θα πρέπει να το απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ. Ο κ. Τσακαλώτος θέλει συγκυβέρνηση με το Μερα25 όπως το πρώτο 8μηνο του ’15. Ο κ. Τσίπρας το θέλει αυτό; Είναι το Μέρα25 προοδευτική διακυβέρνηση; Μπαίνουν αμείλικτα ερωτήματα. Δεν θα απαντήσουν ποτέ σε εσάς κ. Βαρουφάκη. Εμείς είμαστε σε σύγκρουση, για μας εσείς ήσασταν ο χειρότερος υπουργός με τον χειρότερο πρωθυπουργό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σας απαντήσει, γιατί ό,τι κάνατε ήταν προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα και μόλις είδε τις συνέπειες είπε να τα φορτώσουμε στον Βαρουφάκη».

Σκουρλέτης: «Η περίοδος του 2015 ήταν η αρχή του τέλους των μνημονίων»

«Η περίοδος του 2015 ήταν η αρχή του τέλους των μνημονίων και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το φαύλο κύκλο. Το α’ εξάμηνο εσείς παίζατε το ρόλο της 5ης φάλαγγας και λέγατε ότι τα μνημόνια είναι ευλογία. Βλέπατε το κράτος ως αγελάδα και αρμέγατε. Αυτή είναι η αλήθεια, η κορυφαία η στιγμή, του δημοψηφίσματος του 62% γιατί ανάγκασε τις ακραίες φωνές στην Ευρώπη να αποδεχθούν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτό το αποτέλεσμα οδήγησε σε λιγότερο επώδυνο συμβιβασμό. Ήταν ένα ήπιο μνημόνιο που έκλεισε τον φαύλο κύκλο. Κάνετε τώρα τους μάγκες με τις πλάτες της διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Βαρουφάκη να επανέρχεται:

«Ήταν μια ψηφοφορία που δεν αφορούσε μνημόνια, αλλά να εξουσιοδοτήσουμε τον κ. Τσακαλώτο να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες. Όταν πήγαινα στις Βρυξέλες έστειλα επιστολή; Όταν ήρθε πίσω με τα μνημόνια ήμουν εδώ το καταψήφισα και υποστήριζα τις θέσεις μου. (…) Έλεγα οποιαδήποτε πατριωτική κυβέρνηση να πει όχι σε πιστωτικές κάρτες με ρήξη και αν χρειάζεται δραχμή να το σκεφτούμε. Κατέβηκα τον Γενάρη του 15’ με αυτή τη θέση, ψηφίστηκα με αυτή τη θέση. Έκανα αυτή τη ρήξη και είμαι περήφανος όταν ο Τσίπρας συνθηκολόγησε εγώ παραιτήθηκα. Δεν θα επιτρέψω από κυβέρνηση που τίναξε στον αέρα το χρέος που μαζί με το ΠΑΣΟΚ μας βάλανε στο δεύτερο μνημόνιο, μας έκαναν αποικία χρέους. Ε όχι κ. Πλεύρη, ο τελευταίος που θα μου κουνήσει το δάχτυλο είστε εσείς».

«Ο κ. Σκουρλέτης δεν απάντησε σε εσάς κ. Βαρουφάκη, όλα αξιολογούνται. Δεν μπορεί όταν στήνεται ο κόσμος στις ουρές με δικές σας αποφάσεις να λέτε είναι απρεπές για τον υπουργό των Οικονομικών, η εξήγησή σας δεν πείθει. Λείπατε από τη συνεδρίαση αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Περίμενε να δει ο λαός τι θα γίνει και σεις λείπατε», απάντησε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «τι συνέπειες θα είχατε από την κατάρρευση των τραπεζών; Θα μπορούσατε να συνεχίσετε τη ζωή σας αλλά εδώ θα βρίσκονταν ο κόσμος χωρίς καταθέσεις. Δεν σας αμφισβητώ ότι έχετε συνέπεια σε αυτό που λέτε, εγκαλώ τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ενώ τον πείσατε γι’ αυτά, προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη αλλού! Αλέξης Τσίπρας ίσον Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτό πληρώσαμε με αχρείαστο νέο μνημόνιο».

«Με ρωτήσατε τι είχα να χάσω. Τον Γενάρη του 2015, έστειλα επιστολή παραίτησης από το Τέξας. Θα μπορούσα να πάρω άδεια άνευ αποδοχών να επιστρέψω αλλά δεσμεύτηκα ότι δεν θα ξαναφύγω από την Ελλάδα. Εσείς που κόπτεστε για τις περιουσίες των γηγενών, ψηφίσατε τον Ηρακλή που δώσατε 23 δις ευρώ σε αρπακτικά, τα κόκκινα δάνεια του κοσμάκη για να τα βγάλουν το σφυρί. Και τολμάτε να μου λέτε ότι κόπτεστε εσείς για τη περιουσία των Ελλήνων;», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Γιαννακοπούλου: «Καταδικασμένες εποχές στη συνείδηση του λαού»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάπου εκεί στη συζήτηση μπήκε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου που είπε: «Καταδικασμένες εποχές στη συνείδηση του λαού, φέρνει στο προσκήνιο την περίοδο του πρώτου εξαμήνου. Ξαναθυμόμαστε πως με το εξάμηνο αυτό φτάσαμε ένα βήμα από χείλος του γκρεμού έξω από την ΕΕ. Ο λαός όλο αυτό το πλήρωσε με το 3ο και αχρείαστο μνημόνιο, το χειρότερο όλων που έφεραν οι χειρισμοί Βαρουφάκη και Τσίπρα. Αυτή είναι η αλήθεια και πραγματικότητα».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.