Αυτές είναι οι 16 συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία»

Αυτές είναι οι 16 συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας

Υπογράφησαν 16 επιχειρηματικές συμφωνίες στο πλαίσιο της υψηλού επιπέδου επιχειρηματικής συνάντησης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας.

Την αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά σημαντικών διακρατικών αλλά και επιχειρηματικών συμφωνιών που υπεγράφησαν το διήμερο 26-27 Ιουλίου, στην Αθήνα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας στην υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ στην Ελλάδα.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «με συστηματική και εντατική δουλειά, δημιουργήσαμε – το επιτελείο της Οικονομικής Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε στενή συνεργασία με τους Σαουδάραβες εταίρους μας – ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείτε, εσείς, οι επιχειρηματίες των δύο χωρών, να αναπτύξετε τη δραστηριότητα και τα κοινά εγχειρήματά σας, προς όφελος των δύο χωρών μας. Η σημερινή υπογραφή των 16 επιχειρηματικών συμφωνιών, αποτελεί αναμφίβολα επιτυχία και είναι ενθαρρυντική ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Με τη σειρά του, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, υπογράμμισε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και επεσήμανε ότι από την ενεργειακή έως την επισιτιστική ασφάλεια, από τις θαλάσσιες μεταφορές έως την τεχνολογία, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου οι ελληνικές και οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργασθούν.

Πρόσθεσε ότι «πάνω από 100 ελληνικές και περί τις 40 σαουδαραβικές επιχειρήσεις συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα συνεχίζοντας τις επαφές των επιχειρηματικών κοινοτήτων, με τη διαφορά ότι σήμερα αυτή η σχέση επισφραγίστηκε με τις πρώτες 16 ιδιωτικές συμφωνίες».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έπεται των δύο επιχειρηματικών φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022, στο Ριάντ στις 13-14 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής/ανταλλαγής 16 υπογεγραμμένων επιχειρηματικών συμφωνιών και Μνημονίων συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών Ομίλων στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρίες/όμιλοι Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A. , Chr. Stamatiou & Sons S.A. , Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρόντες στη συνάντηση, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, ήταν, πέραν του Υφυπουργού κ Φραγκογιάννη και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Προέδρου της Enterprise Greece Ιωάννη Σμυρλή, οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία και ευθύνη οργάνωσης της εκδήλωσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά, ο Υπουργός Επενδύσεων Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, ο Υπουργός Εμπορίου Dr. Majid bin Abdullah Al-Qasabi, και ο Υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ανώτερα στελέχη 36 σαουδαραβικών επιχειρήσεων και περισσότερων από 80 ελληνικών καθώς επίσης οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, Lubna Al-Olayan και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.