ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τον «κώδωνα» για πλημμύρα του Κηφισού κρούει ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη: «Η Πολιτεία δεν έχει ούτε χρήματα ούτε διάθεση»

Τον «κώδωνα» για πλημμύρα του Κηφισού κρούει ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη: «Η Πολιτεία δεν έχει ούτε χρήματα ούτε διάθεση»

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για πιθανές πλημμύρες στον Κηφισό λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών κρούει ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη.

«Για να φτιάξουμε ένα υδραυλικό έργο παίρνουμε τα στατιστικά δεδομένα πενήντα – εκατό ετών και φροντίζουμε το μεγαλύτερο γεγονός να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο Κηφισός φτιάχτηκε με μελέτες πενήντα ετών, οι οποίες ολοκληρώθηκε το 1982. Το έργο υλοποιήθηκε το 2004, καθυστερήσαμε 22 χρόνια. Από τότε έως σήμερα οι βροχοπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές. Με την κλιματική αλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερες. Το λεκανοπέδιο έχει τσιμεντοποιηθεί πολύ περισσότερο από ότι ήταν το 1982 και τώρα οι πυρκαγιές δημιουργούν επιπλέον προβλήματα με την έννοια ότι το νερό πολύ γρήγορα θα φτάσει στο ποτάμι. Όλοι οι παράγοντες είναι αρνητικοί».

Μετά από σχετική πρότασή του προς τους δημάρχους Πειραιά και Μοσχάτου-Ταύρου απεστάλη κοινή επιστολή προς τη γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με την επιστολή οι δήμαρχοι ζητούν μεταξύ άλλων την άμεση κατασκευή έργων ανάσχεσης των υδάτων στα υψηλά σημεία του Κηφισού καθώς και την κατασκευή ειδικού αγωγού που θα συλλέγει και τα επιφανειακά νερά από το κέντρο της Αθήνας.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μπει ένα σύστημα τηλεειδοποίησης ώστε να ξέρουμε μισή ή μια ώρα νωρίτερα αν θα πλημμυρίσει το ποτάμι. Το δεύτερο είναι να ολοκληρωθούν τα έργα της Περιφέρειας στην Παραλιακή, όπου το νερό από το Μοσχάτο θα φεύγει πολύ πιο εύκολα προς τη θάλασσα και το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να μπουν κορμοδέματα στο βουνό, ώστε να καθυστερήσουμε τη ροή του νερού και να μην πέσει όλο αυτό μαζί στον Κηφισό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν προλαβαίνουμε ο κ. Ιωακειμίδης είπε ότι αν δεν τρέξουμε δεν θα προλάβουμε τίποτα. «Το πιο σημαντικό από όλα είναι το αν θα γίνει κάτι άλλο εδώ. Δεν βλέπω την Πολιτεία ούτε τα χρήματα να έχει ούτε τη διάθεση. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί πολλά χρήματα που πρέπει να πέσουν σε αυτή την ιστορία τα οποία είτε δεν έχουμε είτε δεν θέλουμε να δώσουμε ως Κράτος είτε γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο πολιτικά πιο προσοδοφόρο σε ψήφους. Είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο τους δήμους Νίκαιας – Ρέντη, το Μοσχάτο και τον Πειραιά. Εμείς μόνο την ανησυχία μας μπορούμε να λέμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.