ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης: Χωρίς να γίνει πολιτική ανατροπή εμφανίστηκαν «ρωγμές» στο κυβερνητικό οικοδόμημα

Σε 7 περιφέρειες κρίθηκε το αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή - Δύσκολη η κατάσταση στη Θεσσαλία για τον Κ.Αγοραστό

Εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης: Χωρίς να γίνει πολιτική ανατροπή εμφανίστηκαν «ρωγμές» στο κυβερνητικό οικοδόμημα

Το κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σ.Κασσελάκη για «μια μεγάλη ενιαία προοδευτική παράταξη που μπορεί να κυβερνήσει» και στην υπερψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στον β’ γύρο ξεχωρίζει σε μία βραδιά εκλογών «αναμενόμενων αποτελεσμάτων».

Είναι ουσιαστικά μια κίνηση, ένα κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ για ένωση δυνάμεων.

Κατά τα λοιπά δεν είναι τόσο «λαμπρά» τα αποτελέσματα για τη Νέα Δημοκρατία, όσο θέλουν να φαίνεται στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός και πρόεδρός της Κ.Μητσοτάκης, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν πολιτική ανατροπή, ενώ διακρίνεται μια σαφής τάση μέρους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν ψηφίσει υποψηφίους του ΚΚΕ, προφανώς ως αντίδραση στην εκλογή Κασσελάκη.

Οι μεγάλες και αναμφισβήτητες νίκες της ΝΔ είναι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με ποσοστό περί το 60%, στην Στερεά Ελλάδα και στην Ήπειρο, ενώ η Περιφέρεια Αττικής κρίθηκε υπέρ ΝΔ σε μεγάλο βαθμό λόγω του νόμου που κατέβασε την αυτοδυναμία στην πρώτη Κυριακή στο 43%, αλλά και στο γεγονός ότι «Δεν υπήρχε δεύτερος στην αντιπολίτευση» και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έσπασαν «στα τέσσερα».

Μέσα σε 3,5 μήνες από τις εκλογές του Ιουνίου και τη περιφανή νίκη της ΝΔ με δεδομένο μάλιστα και την αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούσε να συμβεί κάτι άλλο.

Μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ πέντε μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, τον Οκτώβριο του 2010, είχε σαρώσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές και είχε κατανικήσει τη ΝΔ.

Δεν αλλάζει έτσι εύκολα η ψήφος των πολιτών μέσα σε μερικούς μήνες.

Στους δύο μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης δεν πήρε τη νίκη παρά τη μείωση του πήχυ στο 43% και η στάση του Ηλία Κασιδιάρη θα κρίνει ποιος θα πάρει τον δήμο. 

Το μπλοκ της κεντροαεριστεράς μαζί με τους «Έλληνες», έχουν άνετη νίκη στο πρόσωπο του Χ.Δούκα που κατέβασε το ΠΑΣΟΚ, αν τυχόν εμφανιζόντουσαν ενωμένοι αν και αυτό αποκλείεται…

Από εκεί και πέρα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας πολύ δύσκολα θα είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου.

Γιατί αν στην Αθήνα ο Κ.Μπακογιάννης έχει ένα σημαντικό ποσοστό με 41,31% και μικρή απόσταση από το 50%+1, στη Θεσσαλονίκη ο Κ.Ζέρβας συγκεντρώνει περί το 28% και πάει σε δεύτερο γύρο μαζί με τον Σ.Αγγελούδη, ο οποίος συγκέντρωσε 26,03% και παρόλο που είναι ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. 

Πολύ δύσκολα τα πράγματα για τη ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία, όπου στο 32,31% της ενσωμάτωσης διαμορφώνεται ως εξής: ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης προηγείται με 35,74% ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 35,54%. Στον β’γύρο, χάνεται η Περιφέρεια.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που η ενωμένη αντιπολίτευση «θα τα δώσει όλα» ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,58% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 31,85%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34,28%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 42,62% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 34,52%.

Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης υποστηριζόμενος από τον Α.Σαμαρά, συγκεντρώνει 32,11% και περνάει στον β’ γύρο την επόμενη Κυριακή. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αθήνα η αποχή αγγίζει το 70%. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή είναι μόλις στο 31,21%.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της SingularΙogic στους 6 μεγάλους δήμους ήδη κρίθηκαν Πειραιάς, Ηράκλειο, Λάρισα, ενώ στη δεύτερη θα κριθούν Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα. Από τους 219 δήμους  που είχαν πάει σε επαναληπτικές τώρα θα πάνε 80-85.

Όσον αφορά τις περιφέρειες 7 εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, 4 πηγαίνουν για την δεύτερη Κυριακή, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της Singularlogic, ενώ στα όρια σφάλματος είναι Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και Πελοπόννησος.

Η ΝΔ κατάφερε να πάρει από την πρώτη Κυριακή την περιφέρεια Αττικής, με τον Νίκο Χαρδαλιά να συγκεντρώνει ένα ποσοστό περί του 45%.

Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης στο 31,86% της ενσωμάτωσης προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Μέτιος με ποσοστό 41,78% ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 34,77%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 38,07% προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής που υποστηρίζεται από τη ΝΔ με ποσοστό 40,25% ενώ τη δεύτερη θέση με 33,74% καταλαμβάνει ο υποψήφιος Κωνσταντίνος Μουτζούρης, που προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 30,11%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,77%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 12,72%

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 33,14%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 55,29%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,20%

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 30,19% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 31,76%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου με ποσοστό 28,59%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 31,77%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,57%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,42%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 30,05% προηγείται και φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκη, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 77,79%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,40%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,19% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 33,61%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει β’ γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 15,01%.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 30,07% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο με ποσοστό 48,62%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 25,07%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε μεγάλο νικητή στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται η αποχή, καθώς ξεπερνά το 50%. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή κυμαίνεται κοντά στο 49,34% όταν στις εθνικές εκλογές η συμμετοχή έφθασε το 53,74% τον Ιούνιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.