ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κοινωνική τάση «δεν υπάρχει σωτηρία» – Μαζική αποχή των πολιτών που δεν πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στη χώρα

Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές - Απογοητευμένοι οι πολίτες από πολιτικές ηγεσίες και τοπικούς άρχοντες

Κοινωνική τάση «δεν υπάρχει σωτηρία» – Μαζική αποχή των πολιτών που δεν πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στη χώρα

(Ανανέωση 19:00) Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκεται η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, κάτι που δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες σε τοπικούς και πολιτικούς άρχοντες. 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, μέχρι τις 14.30 η συμμετοχή στις κάλπες έφτανε μόλις στο 32,1%, ενώ στις 17:30 αυτό ανέβηκε στο 44,6% και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε συνολικό ποσοστό κάτω του 50%. Συνολικά έχουν ψηφίσει πάνω από 4,3 εκατ. πολίτες.

Εντύπωση προκαλεί το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην Αττική, που ήταν στο 38%.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά Περιφέρεια προς ώρας

  • Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η συμμετοχή ήταν 45,8%
  • Στην Κεντρική Μακεδονία 45%.
  • Στην Δυτική Μακεδονία 43,7%.
  • Στην Ήπειρο 49,3%.
  • Στην Θεσσαλία 49,5%.
  • Στα Ιόνια Νησιά 41,8%.
  • Στην Δυτική Ελλάδα 49,7%.
  • Στην Στερεά Ελλάδα 53,4%.
  • Στην Αττική 38,7%.
  • Στην Πελοπόννησο 45,1%.
  • Στο Βόρειο Αιγαίο 39,4%.
  • Στο Νότιο Αιγαίο 48,1%
  • Στην Κρήτη 51,2%

Ενδεικτικό είναι πάντως το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υποψήφιοι δήμαρχοι, που μάλιστα θεωρούνται και φαβορί, στέλνουν μαζικά SMS στους ψηφοφόρους καλώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες, παραδεχόμενοι ότι η αποχή ενδέχεται να σπάσει κάθε ρεκόρ.

Πραγματικά πρωτοφανείς εικόνες, που δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, με τους πολίτες να έχουν χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη τους μετά από πολλά χρόνια κακής διαχείρισης της χώρας από τους πολιτικούς όλων των κομμάτων.

Χαρακτηριστικό επίσης της μικρής συμμετοχής είναι ότι δεν θα υπάρχουν καν exit poll. Οι δημοσκοπικές εταιρείες αναφέρουν ότι ήταν δύσκολο να κάνουν δειγματοληψία και στις 13 περιφέρειες της χώρας με ικανή αντιπροσωπευτικότητα. Έτσι, οι τηλεοπτικοί σταθμοί αποφάσισαν να μην αναθέσουν την διεξαγωγή exit poll, με την πρώτη εκτίμηση των επίσημων αποτελεσμάτων να γίνεται γύρω στις 22:30.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις κλείσουν οι κάλπες στις 19:00 θα αρχίσουν να φτάνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα πιο μικρά εκλογικά τμήματα με λίγους εγγεγραμμένους.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα μονού αριθμού εκλογικά τμήματα θα ανοίγουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών ενώ στα ζυγού αριθμού εκλογικά τμήματα θα ανοίγει η κάλπη των περιφερειακών εκλογών. Αυτό θα γίνει για να υπάρχει συνολικά εικόνα.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα στέλνουν τα αποτελέσματα με τα tablet.

Εκτίμηση αναμένεται στις 22:00 – 22:20 από την Singular Logic για τις 13 περιφέρειες και τους 6 μεγαλύτερους δήμους. Για τη σταυροδοσία θα υπάρχει σαφής εικόνα -ειδικά για τους μεγάλους δήμους- μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε και θα προχωρά η ενσωμάτωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκλέγεται ο συνδυασμός που συγκεντρώνει ποσοστό 43% συν μία ψήφο επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Εφόσον δεν επιτευχθεί αυτό το ποσοστό, θα ακολουθήσει Β’ γύρος την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.