ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Democracy Perception Index 2023: Έλλειμα δημοκρατίας στην Ελλάδα του Κ.Μητσοτάκη διαπιστώνουν οι πολίτες

Διαφθορά και φτώχεια μας στερούν τη Δημοκρατία λένε οι Έλληνες

Democracy Perception Index 2023: Έλλειμα δημοκρατίας στην Ελλάδα του Κ.Μητσοτάκη διαπιστώνουν οι πολίτες

Μια ακόμη διεθνής έκθεση δείχνει ότι οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα. 

Όπως εκτιμούν, η οικονομική ανισότητα και η διαφθορά αποτελούν απειλές για τη δημοκρατία. Παράλληλα, τονίζουν πως η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, όσον αφορά το θέμα της δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στη φετινή ετήσια έκθεση του Democracy Perception Index 2023 η Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλά σκορ σε σχέση με άλλες 52 χώρες που συνολικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στους ουραγούς (48η θέση στο σύνολο των 53 χωρών) όσον αφορά στο «δημοκρατικό έλλειμμα», δηλαδή τις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών, καθώς η απόσταση ανάμεσα σε δύο ιδιαίτερα κρίσιμες απαντήσεις («η δημοκρατία είναι σημαντική» και «αυτή η χώρα είναι δημοκρατική») είναι ιδιαίτερα μεγάλη (46 μονάδες).

Ανάλογη εικόνα (47η θέση) και στην επιθυμία των πολιτών για περισσότερη δημοκρατία, καθώς πάνω από το 60% των Ελλήνων τονίζουν ότι στη χώρα «δεν υπάρχει αρκετή δημοκρατία». Σημειώνεται ότι η αίσθηση ότι δεν υπάρχει «αρκετή δημοκρατία» είναι υψηλότερη στη Λατινική Αμερική (55%) σε σχέση με την Ευρώπη (42%) και την Ασία (30%).

Αντίθετα, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες (7η θέση) αναφορικά με την οικονομική απειλή για τη δημοκρατία, καθώς πάνω από το 75% των πολιτών τονίζει πως «η δημοκρατία στη χώρα μου απειλείται από την οικονομική ανισότητα». Σημειώνεται ότι η ανησυχία για την οικονομική ανισότητα είναι μεγαλύτερη στις τρεις αφρικανικές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (81%), ακολουθούμενες από τις δημοκρατίες της Λατινικής Αμερικής (77%) και έπονται Ασία (68%) και Ευρώπη (66%).

Παρόμοια (7η-8η θέση) η εικόνα της χώρας μας, σχετικά με την ανησυχία των πολιτών για τις απειλές κατά της δημοκρατίας που δημιουργούν η διαφθορά, οι πολυεθνικές εταιρείες και η ενδεχόμενη παρέμβαση ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές εκλογές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, το 52% των Ελλήνων (2ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 53 χωρών) εκτιμούν ότι η μείωση της φτώχειας πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησής τους. Σημειώνεται ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος σε αυτήν την ερώτηση βρίσκεται στο 39%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.