ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δεξιά κόμματα και ευρωεκλογές: Πάνε καλά στις δημοσκοπήσεις – Πόσο καλά θα πάνε και στην κάλπη;

Τι θα γίνει με το κόμμα «Κασιδιάρη»

Δεξιά κόμματα και ευρωεκλογές:  Πάνε καλά στις δημοσκοπήσεις – Πόσο καλά θα πάνε και στην κάλπη;

Με τις ευρωεκλογές να απέχουν λιγότερο από τρεις μήνες τα πολιτικά κόμματα ετοιμάζονται για το πρώτο  crashtest μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου  του 2023.

Αυτό αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο βέβαια και τα υπόλοιπα κόμματα ο καθένας για τους δικούς του λόγους.  Η ιδιομορφία των εκλογικών αναμετρήσεων για την ευρωβουλή είναι ότι η ψήφος ερμηνεύεται ως πιο «χαλαρή» σε σχέση με τα στενά πλαίσια των εθνικών εκλογών και έτσι χρησιμοποιείται για την επιβραβεύσει ή να τιμωρήσει την εκάστοτε κυβέρνηση ανάλογα με τις επιδόσεις της,

Στις εκλογές του Ιουνίου όμως το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι εάν θα καταφέρει να ανακόψει  την διαρροή μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων προς τα δεξιά.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτό θα γίνει πολύ δύσκολα. Θέματα όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων, η λαθρομετανάστευση, η εγκληματικότητα, η εξεταστική για τα Τέμπη,  η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών  έχουν απομακρύνει το κύριο σώμα των Δεξιών ψηφοφόρων από τη ΝΔ.

Αυτό άλλωστε καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις. Από την άλλη πλευρά όμως τα δεξιά κόμματα θα δώσουν και αυτά «εξετάσεις» προκειμένου να δουν πόσο σοβαρά μπορούν να περάσουν το μήνυμά τους στο εκλογικό σώμα.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν όμως και τα ελάχιστα ποσοστά το “hard-deck” αγγλιστί, από όπου κάθε ψήφος λιγότερη θα θεωρείται ως αποτυχία για το δεξιό σύμπλεγμα των κομμάτων.

Έτσι το «δάπεδο» για την Ελληνική Λύση είναι ένα 9 με  10%, για τη «ΝΙΚΗ» γύρω στο  5% και για τους ¨»Σπαρτιάτες» το 3%.

Υπάρχει βέβαια και η ακαθόριστη παράμετρος του κόμματος «Κασιδιάρη» και τι θα γινόταν εάν κατέβαινε στις ευρωεκλογές αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

Τι καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Το κλιμα αυτό καταγράφουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

MRB 28 Φεβρουαρίου

Στην δημοσκόπηση της MRB για το OPEN στις 28 Φεβρουαρίου η ΝΔ εμφανίζεται μεν με μεγάλο ποσοστό αλλά με εξίσου μεγάλο ποσοστό (αναλογικά) εμφανίζεται και η Ελληνική Λύση η οποία μπορεί να εμφανίζεται με ποσοστό κάτω του 10% παρουσιάζει όμως συνεχή άνοδο.

Έτσι στη δημοσκόπηση της MRB τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως:

ΝΔ: 36,2%

ΠΑΣΟΚ: 12,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 11,4%

Ελληνική Λύση: 9,7%

ΚΚΕ: 9%

Νίκη: 3,9%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,6%

Νέα Αριστερά: 3,1%

Σπαρτιάτες: 2,7%

PULSE 4 Μαρτίου

Με προβάδισμα 17,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφεται η ΝΔ έναντι του δεύτερου κόμματος, στην δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΙ. η οποία διεξήχθη την περίοδο 27 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2024 σε δείγμα 1.106 ψηφοφόρων, η οποία όμως αφορά ερώτημα για «εθνικές εκλογές» και όχι για ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος, και στο ερώτημα αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές τι θα ψηφίζατε, το 29,5% θα ψήφιζε ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται να «κονταροχτυπιούνται» συγκεντρώνοντας το ίδιο ποσοστό, 12%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 7%, η Νίκη με 3%, ενώ Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά συγκεντρώνουν 2,5%. Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 2%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 13%.

ALCO 7 Μαρτίου  

Διαφορά 15,5 μονάδων έχει η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, που παρά τις απώλειες διατηρείται στη δεύτερη θέση, στη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Alpha.

Με αναγωγή επί των εγκύρων, το κυβερνών κόμμα καταγράφηκε στο 27%, με απώλεια 1,2 μονάδων σε σχέση με την μέτρηση των αρχών Φεβρουαρίου, το ΠΑΣΟΚ με απώλεια 0,7 της μονάδας μέσα σε ένα μήνα είναι στο 11,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με κέρδη 0,3 της μονάδας στο 10,5%.

Με μικρές απώλειες εμφανίζεται το ΚΚΕ στο 8,9%, με την Ελληνική Λύση στο 6,4%, τη Νίκη στο 3,6%, την Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, τη Νέα Αριστερά στο 2,8% και τους Σπαρτιάτες στο 2,5%. Το ποσοστό της διαευκρίνιστης ψήφου είναι… το δεύτερο κόμμα, με 17,8% συνολικά.

Η κυβέρνηση έχει χάσει 4 μονάδες από τις αρχές της χρονιάς ως προς την ικανοποίηση των πολιτών από τη λειτουργία της, ενώ ένας στους τρεις πολίτες δηλώνει ότι η νομοθέτηση του γάμου των ομοφύλων θα επηρεάσει «πολύ» την ψήφο του στις ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο να διασαφηνίζεται σε ποια κατεύθυνση.

Interview 12 Μαρτίου  

Λαβωμένη φαίνεται πως βγαίνει η Νέα Δημοκρατία, στην έρευνα της Interview της 12Ης Μαρτίου για λογαριασμό της POLITIC, μετά τις μάχες που κλήθηκε να δώσει σχετικά με τη νομοθεσία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και τις μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΝΔ: 28,5% (από 29,1%)

ΣΥΡΙΖΑ: 12,2% (από 11,9%)

ΠΑΣΟΚ: 10,5% (από 11%)

ΚΚΕ: 6,5% (από 7%)

Ελληνική Λύση: 8% (από 7,5%)

Νέα Αριστερά: 3,9% (από 4%)

Πλεύση Ελευθερίας: 2% (από 2,5%)

Σπαρτιάτες: 1,9% (από 2%)

ΝΙΚΗ: 4,7% (από 4,1%)

Οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,4% (από 13,9%).

GPO 14 Μαρτίου  

Τη δυναμική των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών καταγράφει δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Προβάδισμα 20,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνά μπροστά από το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση.

Η Νέα Δημοκρατία με 34,8% κρατά το προβάδισμα στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην δεύτερη θέση με 14,3% έναντι 13,9% του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ 9,5%, η Ελληνική Λύση στο 8% και ακολουθούν Νίκη 3,4%, Νέα Αριστερά 3%, Πλεύση Ελευθερίας 2,9%, Δημοκράτες -Α.Λοβέρδος 2,6%, Μέρα 25 2,3% και Σπαρτιάτες 1,8%.

Ωστόσο υπάρχουν δύο ερωτήματα που με τις απαντήσεις που δίνουν οι ψηφοφόροι χτυπούν… καμπάνες στο κυβερνών κόμμα. Στην ερώτηση με ποιο κριτήριο θα ψηφίζατε, το 53,9% δήλωσε ότι επηρεαστεί περισσότερο από τα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, το 26,1% από τις προσωπικότητες των υποψηφίων και μόνο το 18,8% από ευρωπαϊκά θέματα.

MARC 16 Μαρτίου  

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας,  καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος», σχεδόν 2,5 μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην εκτίμηση αποτελέσματος ευρωεκλογών καταγράφονται τα εξής ποσοστά:

Ν.Δ.: 35%

ΣΥΡΙΖΑ 13,5%

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 12,8%

ΚΚΕ: 9,5%

Ελληνική Λύση: 9%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,1%

Νίκη: 3%

Σπαρτιάτες: 2,7%

Νέα Αριστερά: 2,7%

ΜέΡΑ25: 2,5%

Δημοκράτες: 2,2%

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλο κόμμα: 4%

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.