ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ευρωεκλογές 2024: Το αποτέλεσμα θα κρίνει την αντιπολίτευση και τον… Ν.Ανδρουλάκη – Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα

Σε δυσχερή θέση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Στην αναμονή ο Σ.Κασσελάκης

Ευρωεκλογές 2024: Το αποτέλεσμα θα κρίνει την αντιπολίτευση  και τον… Ν.Ανδρουλάκη – Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα

Με το ορόσημο  των ευρωεκλογών του Ιουνίου να πλησιάζει, τόσο αυξάνεται και το φορτίο στις “πλάτες” των κομμάτων της αντιπολίτευσης.   

Το κύριο ερώτημα είναι εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα καταφέρουν να παρουσιάσουν μια συνολική εικόνα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής ή θα παραμείνουν στην σκιά των ποσοστών της ΝΔ.  

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ δεν δείχνει σημαντικά σημάδια κόπωσης παρά τους κάκιστους χειρισμούς που ε΄χοιυν σημειωθεί σε καίρια θέματα που έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη όπως αυητό της τραγωδίας των Τεμπών.  

Σύμφωνα με δημοσκόπησή του ΣΚΑΙ για τις ευρωεκλογές στις 3 Απριλίου, η ΝΔ συγκεντρώνει ένα 28,5% ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα 13%, τρίτο κόμμα εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ 11% και η Ελληνική Λύση κλείνει την πρώτη τετράδα με ένα 8%.  

Το ΚΚΕ ακολουθεί από κοντά την Ελληνική Λύση με 7,5% και από εκεί και πέρα ΝΙΚΗ (3%), Πλεύση Ελευθερίας (3%) και Νέα αριστερά (2,5%) διαγκωνίζονται στο 3%. Οι “Σπαρτιάτες” εμφανίζονται μεν επίσης με ένα 2,5% αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις με την ποινική δίωξη κατά  11 βουλευτών θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.  

Αξιοσημείωτο είναι ότι η “Φωνή Λογικής” της Αφροδίτης Λατινοπούλου εμφανίζεται με αξιώσεις συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό του 1,5% δείγμα των ζυμώσεων που συντελούνται στο δεξιό ευρύτερο χώρο.  

Τα αντίστοιχα ποσοστά με κατανομή των αναποφάσιστων δεν αλλάζουν κατά πολύ τη γενική εικόνα καθώς αυξάνουν τη δύναμη των κομμάτων από 2 έως 3 μονάδες, αλλά όχι δραματικά.

Από αυτή την εικόνα όμως τη μεγαλύτερη αγωνία έχει σίγουρα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.  

Αν και ηγείται το κόμματος από τον Δεκέμβριο του 2021 δεν έχει καταφέρει τίποτα περισσότερο από το να γίνει “γνωστός” από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Συγκέντρωση ποσοστού κάτω από το 15% (αν και τίποτα δεν δείχνει ότι θα ξεπεράσει το 14%) θα σημαίνει  έντονες πολιτικές διεργασίες στο πάλαι ποτέ κυβερνών κόμμα.  

Εάν δε, ο Κυριάκος Βελόπουλος καταφέρει να ξεπεράσει τον Ν.Ανδρουλάκη στα ποσοστά τότε η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει πλέον επίφοβη για την επόμενη ημέρα.  

Από την άλλη πλευρά ο Στέφανος Κασσελάκης άρτι αφιχθείς και αιφνιδίως στην πολιτική ζωή της χώρας δεν θα αμφισβητηθεί στο κόμμα του εάν καταφέρει και μείνει έστω και περί του 15%.  

Το θέμα είναι όμως τι γίνεται μετά τις ευρωεκλογές. Εάν τα ποσοστά των κομμάτων παραμείνουν περίπου ως έχουν θα είναι μια συνολική ήττα της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.  

Έτσι παγιώνεται μια αντίληψη ότι είναι πιθανή μια μελλοντική “σύζευξη” των δύο μεγαλύτερων και συγγενικών ιδεολογικά κομμάτων της αντιπολίτευσης δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με στόχο να μπορέσουν να συνδιαμορφώσουν μια κοινή πολιτική πρόταση έναντι της ΝΔ και με στόχο τις επόμενες εθνικές εκλογές.  

Βέβαια η λέξη “σύζευξη” είναι πολύ γενική και αόριστη αλλά το ίδιο είναι και πολιτικό σκηνικό.  

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι προσωπικές σχέσεις Ανδρουλάκη και Κασσελάκη είναι μάλλον ανύπαρκτες και αυτό είναι επίσης ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.