ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η ΝΔ πρώτη αλλά με προβληματισμό ενόψει ευρωεκλογών – Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση για το 2023

Ποια είναι τα κόμματα που αυξάνουν τα ποσοστά τους

Η ΝΔ πρώτη αλλά με προβληματισμό ενόψει ευρωεκλογών – Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση για το 2023

Στο τέλος του φτάνει το 2023 και στην τελευταία δημοσκόπηση για τη χρονιά η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πρώτη και με διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει μείνει στην τρίτη θέση. 

Ειδικότερα, στην έρευνα της εταιρείας Palmos Analysis για τον Ελεύθερο Τύπο, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,1% στην πρόθεση ψήφου. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη δεύτερη θέση με 12,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη θέση με 10,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ 8,5%, η Ελληνική Λύση με 4,9%, οι Σπαρτιάτες με 3,0%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,7%, η Νίκη με 2,6%, το ΜεΡΑ25 2,3% και η Νέα Αριστερά με 1,8%.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η ΝΔ συγκεντρώνει 38,7%, το ΠΑΣΟΚ 14,7% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 12,6% και το ΚΚΕ στο 10,3%. Η Ελληνική Λύση 5,9%, οι Σπαρτιάτες 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,2%, η Νίκη 3,1%, το ΜεΡΑ25 2,8% ενώ η Νέα Αριστερά λαμβάνει 2,2%.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες με 38%. Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 24%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20%, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης είναι έκτος με μόλις 10%.

Η ακρίβεια θεωρείται από τους πολίτες το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας με 63% και ακολουθεί η Υγεία με 24%, ενώ στην τρίτη θέση σκαρφάλωσε η εγκληματικότητα με 23%. Παιδεία και χαμηλοί μισθοί συγκεντρώνουν από 20% και ακολουθούν η ανεργία με 18%, η ανάπτυξη με 17% και το μεταναστευτικό με 13%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι τα ελληνοτουρκικά έχουν υποχωρήσει στο 9% λόγω της ύφεσης που επικρατεί στις σχέσεις μας με την Άγκυρα.

Η Νέα Δημοκρατία παρόλο που βρίσκεται πρώτη και με μεγάλη διαφορά δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρη για τις ευρωεκλογές του 2024, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη παρόμοια με αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Συνολικά στην γενική εικόνα η κοινωνία δεν είναι ευχαριστημένη από την κυβερνητική πολιτική, και για αυτό υπάρχουν έντονες συζητήσεις για το ενδεχόμενο η πολιτική δυσαρέσκεια να εκφραστεί στις ευρωεκλογές. Αυτή η συζήτηση συνδέεται και με το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κυρίως αν η ΝΔ πέσει θύμα της «χαλαρής ψήφου» δεν αποκλείεται να δούμε πολύ διαφορετικά ποσοστά στις ευρωεκλογές απ’ αυτά που δίνουν οι δημοσκόπησεις. 

 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.