ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το φιάσκο των δημοσκοπήσεων σε Τουρκία και Κύπρο έρχεται και στην Ελλάδα: Τι λένε οι αριθμοί (φώτο)

Αδιόρθωτοι οι δημοσκόποι, τα αστεία αποτελέσματα που δίνουν λίγο πριν τις εκλογές και η πραγματικότητα

Το φιάσκο των δημοσκοπήσεων σε Τουρκία και Κύπρο έρχεται και στην Ελλάδα: Τι λένε οι αριθμοί (φώτο)

To φιάσκο των δημοσκοπήσεων σε Τουρκία και Κύπρο φαίνεται ότι δεν έκανε πιο «σοφούς» τους Έλληνες δημοσκόπους, οι οποίοι δύο ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου βγάζουν αποτελέσματα που ξεπερνούν κάθε λογική. 

Συγκεκριμένα, δύο ημέρες πριν τις εκλογές βγήκαν στη δημοσιότητα μια σειρά από δημοσκοπήσεις, οι οποίες μας θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτές που έγιναν στην Τουρκία λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές και οι οποίες έπεσαν έξω… κατά περίπου 10 μονάδες!

Αρχικά πριν δούμε τις δημοσκοπήσεις να τονίσουμε ότι και ΝΔ και για ΣΥΡΙΖΑ το «ταβάνι» είναι το 34% για πολλούς και διαφόρους λόγους, με τη διαφορά ότι η ΝΔ μπορεί να πέσει έως και το 27%, καθώς αυτό ήταν το ποσοστό που της έδιναν μέχρι και οι συστημικές δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου το 31,5%, καθώς αυτό ήταν το ποσοστό που είχε στις εκλογές του 2019. 

Φυσικά δεν χρειάζεται καν να σχολιάσουμε ότι κόμματα όπως το Νίκη και η Πλεύσης Ελευθερίας που (θα δείτε παρακάτω) εμφανίζονται με πιθανότητες να μπουν στη Βουλή δεν θα βρουν ούτε τη ψήφο τους. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό του Action24 η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,8% στη δημοσκόπηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 28,6%, το ΠΑΣΟΚ 9,5%, το ΚΚΕ 6,7%, το ΜέΡΑ25 3,7% και η Ελληνική Λύση 3,4%. Παράλληλα, τα κόμματα Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη συγκεντρώνουν 1,6% και 1,5%, ποσοστό που δεν τους επιτρέπει την είσοδό τους στη Βουλή.

Στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1 η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,4% με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει 26,1%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην τρίτη θέση με 7,7% (από 8,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,7%, το ΜέΡΑ25, 3,5%, η Ελληνική Λύση 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,3%, η Νίκη 2%, το ΕΑΝ 1%, η Εθνική Δημιουργία 1% και άλλο κόμμα 2%.

Στη δημοσκόπηση της  της ALCO για λογαριασμό του ALPHA εκτιμάται ότι η ΝΔ θα συγκεντρώσει ποσοστό από 34,7% έως 38,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει από 27,3% έως 31,3%. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η δημοσκόπηση «βλέπει» ποσοστά από 7,8% έως 9,8%, για το ΚΚΕ από 5,9% έως 7,9%, για το ΜέΡΑ25 από 2,7% έως 4,5&, για την Ελληνική Λύση από 2,6% έως 4,4%. Η επιλογή Άλλο συγκεντρώνει ποσοστό από 9,7% έως 12,7%.

Απίθανα είναι τα ποσοστά που δίνει και η δημοσκόπηση της MRB για το Open, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 31,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,4%. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει 8,3%, το ΚΚΕ 5,6%, η Ελληνική Λύση 3,2% και το ΜέΡΑ25 με 3,1%. Το κόμμα Νίκη αποτελεί την μεγάλη έκπληξη καθώς έχει ποσοστό 2,3% και η Πλεύση Ελευθερίας 1,5%. Το αστείο με την συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι ότι το κόμμα των θεολόγων και των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων (σσ. τη Νίκη) το οποίο δεν το γνωρίζει κανείς μπορεί να φτάσει έως και 3,6%.

Τέλος σύμφωνα με τη δημοσκόπησητης Pulse για τον ΣΚΑΪ., η ΝΔ με αναγωγή επί των εγκύρων λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ 9%, το ΚΚΕ 6%, στο 3,5% είναι η Ελληνική Λύση, στο 4% το ΜέΡΑ25 και ακολουθούν με 1,5% η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και η Εθνική Δημιουργία και στο 2% η ΝΙΚΗ. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 9%, ενώ μικρότερα κόμματα επιλέγει το 4% των ερωτηθέντων.

Αφού συγκεντρώσαμε όλα τα αστεία αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων για τις εκλογές του Μαΐου στην Ελλάδα, ας δούμε τις έγινε στην Τουρκία, εκεί που οι δημοσκοπήσεις γινόντουσαν με τον ίδιο τρόπο και κατευθυνόντουσαν  από τα ίδια κέντρα.

Στην Τουρκία η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που έγινε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές εμφάνιζε τον Ρ.Τ.Ερντογάν στην πρόθεση ψήφου στο 43,7% και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 49,3%.

Παρόμοια αποτελέσματα έδινε και η δημοσκόπηση της εταιρείας ORC, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 12 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία ο Κιλιτσντάρογλου λάμβανε 51,7% και ο Ρ.Τ.Ερντογάν 44,2%.

Αν συγκρίνουμε λοιπόν τα αποτελέσματα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, με αυτές των ελληνικών θα δούμε ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα γίνει ένα… πραγματικό ντέρμπι.

Κάτι που επιβεβαίωσε προσφάτως και η δημοσκόπηση του Euractiv, η οποία να σημειώσουμε πώς αντίθετα με τις προαναφερόμενες δημοσκοπήσεις, έγινε κατόπιν παραγγελίες ξένης πολυεθνικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία η  διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου μισή μονάδα και 30.000 ψήφοι. 

Ωστόσο αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που οι δημοσκόποι έπεσαν έξω. Πριν από λίγο καιρό διεξήχθησαν εκλογές στην Κύπρο, εκεί οι μετρήσεις έκαναν λόγο λόγο ακόμη και για άνετη επικράτηση του υποψηφίου του ΔΗ.ΚΟ Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ να εμφανίζεται ως δεύτερο και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη του ΑΚΕΛ να τίθεται εκτός διεκδίκησης της κυπριακής προεδρίας.

Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα της 5ης Φεβρουαρίου απείχε αρκετά, καθώς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης του ΑΚΕΛ (29,6%) όχι μόνο συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αβέρωφ Νεοφύτου (26,11%), αλλά τερμάτισε μόλις 2,4 μονάδες πίσω από τον πρωτοπόρο Νίκο Χριστοδουλίδη (32,04%).

Πριν από αυτό, είχαμε Βατερλό για τους δημοσκόπους στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, εκεί που έδειχναν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα είναι ο νικητής, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος και ο Νίκος Ανδρουλάκης τρίτος. Τελικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Ν.Ανδρουλάκης κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές και αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.