Ειδικό Δικαστήριο: Ξεκίνησαν οι μαρτυρικές καταθέσεις για το σκάνδαλo Novartis – Τι είπε ο Α.Λοβέρδος

Ήταν μεταξύ των δέκα πολιτικών προσώπων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας

Ειδικό Δικαστήριο: Ξεκίνησαν οι μαρτυρικές καταθέσεις για το σκάνδαλo Novartis – Τι είπε ο Α.Λοβέρδος

Ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων στο Ειδικό Δικαστήριο άνοιξε με την κατάθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέδου ο οποίος ήταν μεταξύ των δέκα πολιτικών προσώπων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας για την υπόθεση της Novartis.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για τους χειρισμούς των εισαγγελικών λειτουργών στην υπόθεση τιμολόγησης φαρμάκων και την μη άμεση διαβίβαση στη Βουλή δικογραφιών με αποτέλεσμα να αποσβεστεί η προθεσμία προκειμένου να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό, είναι ο πρώτος στη λίστα των μαρτύρων του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις δυο αναφορές που έχει καταθέσει για την υπόθεση της μη τιμολόγησης φαρμάκων, με την πρώτη το 2015, αλλά και τις σχετικές αναφορές του στη Βουλή, το 2016.

«Είχα καταγγείλει στη Βουλή τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων. Πέρασε ένας χρόνος, έγιναν πολλές αναφορές και αποφασίσαμε τρεις βουλευτές να κάνουμε αναφορά στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράϊκου στις 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 8 Μαρτίου 2017 και μια ακόμη τον Απρίλιο του 2017, όταν είχε αλλάξει η εισαγγελέας διαφθοράς» κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος σημειώνοντας πως δεν έγινε η τιμολόγηση των φαρμάκων. «Κάναμε αναφορά και περιμέναμε αντίδραση. Δεν υπήρξε αντίδραση» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως η υπόθεση πήγε τελικά στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2018 μαζί με την υπόθεση Novartis. «Είχαν φροντίσει να αποσβεστεί η προθεσμία για να μη μπορέσει να ελεγχθεί η υπόθεση. Αν και σε όλες τις υποθέσεις υπήρχαν καθαρά όλα τα ονόματα, στη συγκεκριμένη υπήρχαν τα αρχικά Π.Κ.» είπε και συμπλήρωσε πως στη συνέχεια προσέφυγε και πάλι στη δικαιοσύνη αυτή τη φορά στρεφόμενος κατά της Ελένης Τουλουπάκη.

Ο κ. Λοβέρδος δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με την ποινική αξιολόγηση της πράξης που κατήγγειλε.

«Εμείς καταγγείλαμε τη μη τιμολόγηση. Δεν κάναμε υπαγωγή της συμπεριφοράς σε ποινική διάταξη» απάντησε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Στην αναφορά μιλάτε άλλοτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης και άλλοτε για αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτά τα δυο τα ταυτίζετε εσείς; Η φαρμακευτική δαπάνη πάει το μυαλό σε απιστία. Αν μιλήσουμε για κέρδη φαρμακευτικών εταιριών πάμε σε άλλο αδίκημα.

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς.

Πρόεδρος: Εμείς χωρίς στοιχεία δε μπορούμε. Αν είναι απιστία μπορείτε να βεβαιώσετε ότι ο υπουργός εν γνώση του ζημίωσε το Δημόσιο;

Μάρτυρας: Η μη τιμολόγηση εκείνη την εποχή οδηγούσε σε υποτιμολόγηση. Αυτό οδηγούσε σε συντριπτική μείωση των τιμών.

Η Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου σημείωσε πως αρχικά η αναφορά των τριών βουλευτών παραδόθηκε στην κα Ράϊκου, η οποία συσχέτισε την αναφορά με την υπόθεση Novartis και ρώτησε τον μάρτυρα γιατί εκείνη δεν ασχολήθηκε με το θέμα.

«Δεν έχω ιδέα. Ξέρω όμως ότι από την ανάληψη Τουλουπάκη πέρασαν δυο μήνες και άλλαξε η σύνοδος» είπε ο κ. Λοβέρδος συμπληρώνοντας πως ο ίδιος είχε ελέγξει πως η τότε επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς είχε παραλάβει τη σχετική αναφορά.

Πρόεδρος: Έχετε στοιχεία να πείτε ότι ενήργησε δολίως η κα Τουλουπάκη;

Μάρτυρας: Όταν στη Βουλή έφτασε ο φάκελος με 10 ονόματα φαρδιά πλατιά και το συγκεκριμένο ήταν με αρχικά.

Πρόεδρος: Από αυτό το συνάγετε;

Μάρτυρας: Προφανώς! Προφανώς!

Πρόεδρος: Δηλαδή αν έβαζε ολόκληρο το όνομα;

Μάρτυρας: Συμπληρώνει την εικόνα… Δεν δικαιολογείται εισαγγελέας διαφθοράς να μη γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής. Η αποστολή του φακέλου με τα αρχικά ήρθε στο τέλος.
Πρόεδρος: Η κυρία Τουλουπάκη δεν έκανε καμία κίνηση, όπως και η κα Ράϊκου. Προκάλεσε κάποιος την απόφαση της;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

Πρόεδρος: Ο κ. Κουρουμπλής ήθελε να βλάψει το δημόσιο;

Μάρτυρας: Εξ αντικειμένου αυτό έκανε. Ήθελε να ωφελήσει τις εταιρείες. Δεν ξέρω αν είχε δόλο. Εξ αντικειμένου ωφελήθηκαν. Δεν θέλω να κατηγορήσω ανθρώπους και μάλιστα, όταν το θέμα έχει κλείσει, όταν κάποιοι φρόντισαν γι αυτό.

Εισαγγελέας: Καταγγείλατε τον κύριο Κουρουμπλή;

Μάρτυρας: Όχι

Εισαγγελέας: Αυτές τις αναφορές όταν τις παρέλαβε η τότε εισαγγελέας διαφθοράς θα έπρεπε να τις διαβιβάσει αμέσως στη Βουλή;

Μάρτυρας: Δεν είναι ταχυδρόμος ο εισαγγελικός λειτουργός αλλά δεν κάνει και έρευνα σε αντίθεση με το Σύνταγμα. Θα ήθελε μία εβδομάδα, δέκα ,δεκαπέντε μέρες ένα μήνα προλαβαίνεις.
Σύνεδρος: Δηλαδή η κυρία Τουλουπάκη δεν έκανε το καθήκον της;

Μάρτυρας: Αυτό εννοώ. Όχι μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό. Μόνο ό,τι όφειλε να διαβιβάσει.

Ο μάρτυρας κλήθηκε από την υπεράσπιση της Ελένης Τουλουπάκη να εξηγήσει στο δικαστήριο αν είχε δει με τα μάτια του τα αρχικά Π.Κ. «Είχα ενημέρωση» ήταν η απάντηση.

Υπεράσπιση: Γνωρίζετε τον κ. Σοφουλάκη;

Μάρτυρας: Όχι, τον γνώρισα όταν πήγα να καταθέσω.

Υπεράσπιση: Ο συγκεκριμένος εισαγγελέας είχε την ίδια άποψη με την κα Τουλουπάκη ως προς εάν είχε παρέλθει η παραγραφή. Είναι η επιστημονική του άποψη ή ήταν από λόγους συγκάλυψης;
Μάρτυρας: Αυτή η αιτιολόγηση δεν είναι ούτε νηπιαγωγείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.