Εκλογές 2023: Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι ετεροδημότες;

Οι ημέρες της άδειας εξαρτώνται από δυο παράγοντες

Εκλογές 2023: Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι ετεροδημότες;

Ειδική εκλογική άδεια δικαιούνται οι ετεροδημότες που επιθυμούν να διανύσουν απόσταση για τις εκλογές 2023 ώστε να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους.

Αξίζει αρχικά να σημειωθεί ότι όσοι δυνητικοί ετεροδημότες δεν έχουν κάνει ήδη τη σχετική αίτηση, δεν μπορούν πλέον να αλλάξουν τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς η προθεσμία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΕΣ, η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων πραγματοποιείται ανά δύο μήνες. Η τελευταία έγινε τον Φεβρουάριο και η επόμενη θα γινόταν τέλος Απριλίου. «Με δεδομένο ωστόσο ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν περί τις 24 Απριλίου, και ως εκ τούτου θα παγώσει κάθε διοικητική διαδικασία, δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση και έτσι λαμβάνουμε υπόψη την τελευταία που έγινε, δηλαδή του Φεβρουαρίου» λένε από το ΥΠΕΣ.

Η εκλογική άδεια

Οι ετεροδημότες, ωστόσο, που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους, όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, και θα διανύσουν απόσταση γι’ αυτό, δικαιούνται ειδική εκλογική άδεια.

Οι ημέρες της άδειας εξαρτώνται από δυο παράγοντες:

α) αν η εργασία τους είναι πενθήμερη ή εξαήμερα
β) τα χιλιόμετρα που θα διανύσουν για να ψηφίσουν στις εκλογές

Τονίζεται ότι η ειδική εκλογική άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών και ότι στην περίπτωση επαναληπτικών εκλογών ισχύουν ακριβώς οι ίδιες διατάξεις.

Εκλογές 2023: Πόση άδεια δικαιούνται οι ετεροδημότες

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε πενθήμερη βάση ισχύουν τα εξής:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς που εργάζονται έξι ημέρες:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.