ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Exit Poll 2023: Οι εκπρόσωποι των δημοσκοπικών εταιριών σχολιάζουν τα αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα του Exit Poll βγάζει νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό από 36-40% και τον ΣΥΡΙΖΑ από 25-29%

Exit Poll 2023: Οι εκπρόσωποι των δημοσκοπικών εταιριών σχολιάζουν τα αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα του Exit Poll που βγάζει νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό από 36-40% και τον ΣΥΡΙΖΑ από 25-29% σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των δημοσκοπικών εταιρειών.

Το πρώτο σχόλιο του Στράτου Φαναρά αναφορικά με το αποτέλεσμα του Exit Poll, το οποίο βγάζει νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία με 36-40% και 121 έδρες ήταν ότι «η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΖΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι και διψήφια».

Από την πλευρά του ο διευθύνων Σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, μιλώντας στον Alpha τόνισε: «Είναι προφανές ότι οι εκλογές έχουν νικητή και με ευκρινέστατη διαφορά. Το πάνω όριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κάτω από το κάτω όριο της ΝΔ. Είναι 7 μονάδες διαφορά. Το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στο στόχο του διψήφιου ποσοστού που ήθελε.

Ο Βαρουφάκης και η Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι μπαίνουν στη Βουλή. Περιμέναμε περισσότερους νεαρούς ψηφοφόρους πριν το κλείσιμο της κάλπης, γι’ αυτό και μάλλον τα δύο κόμματα θα μπουν στη Βουλή».

Ο διευθυντής Ερευνών της GPO, Αντώνης Παπαργύρης, μιλώντας στο Star, δήλωσε: «Οι έξι εταιρείες συνεργάστηκαν μεταξύ τους. Βρέθηκαν σε 90 εκλογικά κέντρα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, από τις 7.00 το πρωί και θα παραμείνουν εκεί μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης. Ουσιαστικά στο πεδίο εργάστηκαν περί τα 300 άτομα. Και όλο το exit poll απασχολήθηκαν περίπου 400 άνθρωποι. Η δυσκολία που έχει το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι ότι χρειάζεται να συντονιστούν 300 άνθρωποι μέσα σε ένα 12ωρο. Και επίσης δεν υπάρχει το περιθώριο του λάθους. Είναι πολύ ασφυκτικά τα χρονικά πλαίσια.

Κατ’ αρχήν υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία θα τα πούμε στη συνέχεια τα οποία φαίνεται να έχουν διαμορφώσει το προεκλογικό κλίμα το τελευταίο τριήμερο. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία φαίνεται όντως να πηγαίνει πολύ ψηλά.

Έχει μία μέση τιμή η ΝΔ στο 38%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 27%, το ΠΑΣΟΚ στο 11%. Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να παρατηρήσω είναι ότι υπήρχε μία σταθερή ροή των αποτελεσμάτων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει ιστορικά παρατηρημένη μία συμπεριφορά στην οποία οι ψηφοφόροι της ΝΔ προσέρχονται το πρωί και οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται κυρίως το απόγευμα. Αυτό περιμέναμε να δούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν άλλαζε ωστόσο. Αυτά τα νούμερα ήταν που παίρναμε από την αρχή έως και το τέλος, ή μάλλον μέχρι και τις 18:00 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεδομένα. Αυτό που φαίνεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δεν ξέρω αν θα μας ταλαιπωρήσει και πόσο είναι τα ποσοστά του ΜέΡΑ 25 και της Πλεύσης Ελευθερίας».

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο Αντώνης Παπαργύρης για το αν η διαφορά θα είναι διψήφια ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα με τον Στράτο Φαναρά, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο με ασφάλεια.

Επιπρόσθετα τόνισε τα εξής: «Θέλω να σημειώσω επίσης κάτι το οποίο δεν είχαμε δει πολύ έντονα στις δημοσκοπήσεις, το είδαμε στις δύο τελευταίες ημέρες. Είναι το ξεπέταγμα του κόμματος της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία εμφανίστηκε ξαφνικά. Δεν την είχαμε δει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Την είδαμε στην τελευταία μέτρηση

Όχι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένο (σ.σ. από που πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου). Υπάρχει μία μετακίνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ 25 αλληλοτροφοδοτούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε από το ΜέΡΑ και την ίδια στιγμή έδινε πίσω. Υπήρχε μία μετακίνηση μπορούμε να πούμε μέσα στην εβδομάδα η οποία επιβεβαιώθηκε και σήμερα ως ένα βαθμό από το ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ με κάποιο τρόπο μπορούσε να παίρνει από το ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό το οποίο έχει ένα ενδιαφέρον είναι το γεγονός – αν που επιτρέπετε να το πω αυτό – ότι στις πρώτες αναλύσεις που έχουμε κάνει οι δημογραφικές ομάδες του πληθυσμού – ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αρκετά ισχυρός στο κομμάτι των νέων – αλλά και η ΝΔ έχει καταφέρει να διεισδύσει σε εκλογικές ομάδες που δεν θεωρούνταν προνομιακές για την ίδια».

«Μάλλον πάμε για 7κομματικη βουλή», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, με την οποία συνεργάζεται ο ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζουμε πως το Exit Poll των εταιρειών έδωσαν:

ΝΔ: 36-40 / 121 με 125 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 25-29 / 86 με 89 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 9,5-12,5 / 35 με 36 έδρες

ΚΚΕ: 6-8 / 22 με 23 έδρες

ΜΕΡΑ 25: 2,5 – 4,5 / 11 με 12 έδρες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,5-5,5 / 15 έδρες

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 2,2-4,2 / 0- 10 έδρες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλο κόμμα: 4,8-6,8

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.