Γιατί «κόπηκε» το κόμμα του Η.Κασιδιάρη από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου

Το ταυτίζουν με τη Χρυσή Αυγή

Γιατί «κόπηκε» το κόμμα του Η.Κασιδιάρη από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου

Το λόγο για τον οποίο αποκλείστηκε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» εξηγεί το σκεπτικό που εκδόθηκε από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε (απόφαση υπ΄αριθμόν 95/2023) ότι ο συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» αποτελεί τον μανδύα, υπό τον οποίο υποκρύπτεται το πολιτικό κόμμα «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», με ιδρυτή και πραγματικό αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος συνεχίζει να έχει την ίδια ρητορική άσκησης βίας».

Στην πολυσέλιδο απόφαση του (354 σελίδες), το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάνει εκτενή αναφορά αφενός στην πορεία της Χρυσής Αυγής και αφετέρου στη δράση του Ηλία Κασιδιάρη αλλά και των υπόλοιπων 28 υποψηφίων βουλευτών του επίμαχου συνδυασμού.

Ο Άρειος Πάγος καταλήγει μάλιστα ότι πολλοί εξ αυτών είχαν άμεση σχέση με την Χρυσή Αυγή (ήταν στελέχη της), ενώ κάποιοι εξ΄ αυτών συμμετείχαν ως υποψήφιοι βουλευτές στις εκλογές της 15ης Ιανουαρίου 2015, με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικαλείται και στο σκεπτικό της προηγούμενης υπ΄αριθμ. 8/2023 απόφασή τους με την οποία είχε «κοπεί» και πάλι ο Ηλίας Κασιδιάρης από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Οι αρεοπαγίτες υποστηρίζουν στην απόφαση τους πως «ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν έπαυσε να είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια της Χρυσής Αυγής, ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλισε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούμενη -ως ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής- ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του Ελληνικού κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναγνωρίζονται από τη δημοκρατία.

Ότι, επανειλημμένα και κατά τρόπο πανηγυρικό, ο Ηλίας Κασιδιάρης, υπό την ως άνω ιδιότητά του, υπό το πρόσχημα της νομιμοφάνειας και το μανδύα νέου νόμιμου πολιτικού κόμματος,συνέχιζε και συνεχίζει την πολιτική, ρητορική και δράση της Χρυσής Αυγής, την οποία ενστερνίζεται και υποστηρίζει ενθέρμως, την ενέταξε δε στο πρόγραμμα δράσης του ως άνω κόμματος, διεγείροντας και παροτρύνοντας το λαϊκό αίσθημα σε αντιδημοκρατικές ενέργειες».

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως «ο ελεγχόμενος εκλογικός σχηματισμός, αποτελεί τον μανδύα, υπό τον οποίο υποκρύπτεται το πολιτικό κόμμα «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ», με ιδρυτή και πραγματικό αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη, η συμμετοχή του οποίου (κόμματος) στις εθνικές εκλογές της 21ης-5-2023 αποκλείστηκε, δυνάμει της ως άνω αποφάσεως 8/2023 του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, για τους λόγους που εκτίθενται σ’ αυτήν και παρατίθενται ανωτέρω. Δι΄ αυτής της μεθοδεύσεωςδολίως και κατά κατάχρηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος του εκλέγεσθαι δια του προβλεπόμενου στη διάταξη της παρ. 1 εδαφ. α’ του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 συνασπισμού ανεξάρτητων υποψηφίων επιχειρείται η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές της 25ης-6-2023 του αποκλεισθέντος κομματικού σχηματισμού, δηλαδή του πολιτικού κόμματος «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ», με σκοπό να καταστρατηγηθούν οι περιορισμοί εκλογιμότητας και να παρακαμφθεί ο έλεγχος της συνδρομής των δι’ αυτών τεθεισών προϋποθέσεων συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές».

Επίσης αναφέρονται στην απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος για τους υποψήφιους βουλευτές του συνδυασμού των ανεξάρτητων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία», για τους οποίους επισημαίνει ότι «έχουν αναδειχθεί ως σημαίνοντα, «αξιόλογα», στελέχη του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα», το οποίο, στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», με ιδρυτή και αρχηγό μέχρι σήμερα τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος, μάλιστα, μετέχει του ως άνω συνδυασμού ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Α’ Αθήνας, αρκετοί δε εξ αυτών ήσαν, στον αμέσως προηγούμενο της ιδρύσεως του εν λόγω κόμματος χρόνο (21-5-2020), στελέχη της Χρυσής Αυγής και μετείχαν ως υποψήφιοι βουλευτές στις εθνικές εκλογές του 2015 και 2019, στις ευρωεκλογές του 2019 καθώς και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ως επικεφαλής και υποψήφιοι στα αντίστοιχα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής.

Τα ανωτέρω αποδεικνύονται από τις επανειλημμένες αναρτήσεις και δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο και συνεντεύξεις αναρτημένες στο διαδίκτυο του Ηλία Κασιδιάρη και των ως άνω υποψηφίων, που επαναλαμβάνονται μέχρι και σήμερα και διακινούνται, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας και των επίσημων μέσων κοινωνικής δικτύωσης του κόμματος «Εθνικό Κόμμα Έλληνες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εν κατακλείδι, ο Άρειος Πάγος, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία, κατέληξε πως και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, «αληθώς υποψήφιο τυγχάνει και εν προκειμένω το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» και όχι ο ψευδεπίγραφος συνδυασμός συνεργαζόμενων υποψηφίων με την ονομασία «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία», με πραγματικό αρχηγό τον καταδικασθέντα, Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο συνεχίζει να έχει την ίδια ρητορική άσκησης βίας, προωθεί την ίδια πολιτική και δράση, που δεν εξυπηρετεί το δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση αυτού και των θεσμών του κράτους δικαίου, όπως δέχθηκε η 8/2023 απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, ο επίμαχος εκλογικός σχηματισμός «συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων» με το όνομα «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία», πρέπει να μην ανακηρυχθεί και, εντεύθεν, να μην συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.