ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι Έλληνες την τελευταία δεκαετία αρνούνται να ψηφίσουν: Το χρονικό της αποχής

Μέσα σε μία δεκαετία 2 εκατομμύρια πολίτες έριξαν «άκυρο» στις εκλογές

Οι Έλληνες την τελευταία δεκαετία αρνούνται να ψηφίσουν: Το χρονικό της αποχής

Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και κρίσιμα στοιχεία της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης είναι εκείνο της συμμετοχής ή αντιστρόφως της αποχής των πολιτών.

Οι τελευταίες εκλογές του 2019 σημαδεύτηκαν από αποχή της τάξης του 42,08%, η οποία είχε ξεπεράσει ακόμη και το ποσοστό των ευρωεκλογών της ίδιας χρονιάς, όταν στις κάλπες επέλεξε να μην προσέλθει το 41,31%.

Γυρνώντας ακόμη πιο πίσω στις εκλογές του 2015, βλέπουμε πως το 43,43% των ψηφοφόρων απείχε της εκλογικής διαδικασίας – αποχή ρεκόρ για την εποχή της Μεταπολίτευσης.

Υψηλά ήταν τα ποσοστά και στις προηγούμενες εκλογές: Τον Μάιο του 2012 η αποχή άγγιξε το 34,88%, τον Ιούνιο του 2012 το 37,51%, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 ήταν στο 35,13%.

Μέσα σε μία δεκαετία 2 εκατομμύρια πολίτες έριξαν «άκυρο» στις εκλογές

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως από τεχνικής πλευράς η ανάλυση με όρους αποχής είναι ελαφρώς προβληματική λόγω των εκλογικών καταλόγων που, ας πούμε το 2019 είχαν 9.984.934 εγγεγραμμένους, όταν ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας αριθμεί συνολικά 9.715.375, με βάση την απογραφή του 2021, ενώ ο αριθμός των ενηλίκων πρέπει να κυμαίνεται προσεγγιστικά… σε 8 με 8,5 εκατομμύρια.

Και με βάση, βέβαια, τους απόλυτους αριθμούς των πολίτων που ψήφησαν η εικόνα δεν αλλάζει:

Aπό το 2004 παρατηρείται μια ραγδαία μείωση της συμμετοχής, η οποία σταδιακά έφτασε στο ιστορικό χαμηλό της τα 5,566 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2015, ισοδυναμώντας δηλαδή συνολικά με αποχώρηση 2.000.000 ψηφοφόρων από το ενεργό εκλογικό σώμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tηn ίδια στιγμή, η αντίστοιχη μείωση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας μεταξύ 2001 και 2021 υπήρξε σαφώς πολύ μικρότερη (- 490.000).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.