ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Όλο το ενδιαφέρον στα τέσσερα μικρά κόμματα που περνούν ή βρίσκονται κοντά στο όριο του 3%

Πρώτη φορά από το 1977 η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παίζει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Όλο το ενδιαφέρον στα τέσσερα μικρά κόμματα που περνούν ή βρίσκονται κοντά στο όριο του 3%

Όλες οι δημοσκοπήσεις και οι τάσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και μάλλον θα κερδίσει και την αυτοδυναμία.

Οριακή (151 βουλευτές); Λίγο πάνω από το οριακή (154-155 βουλευτές); Άνετη (160 βουλευτές); Υπερβολικά «άνετη» (160+ βουλευτές); Μήπως και καθόλου αυτοδυναμία (149 βουλευτές);
Βλέπουμε έναν ξεκάθαρα πρώτο πολιτικό σχηματισμό να «παίζει» χωρίς αντίπαλο, το δεύτερο και το τρίτο κόμμα να αγκομαχούν κάπου προς το «τέλος» και μία πλειάδα μικρών κομμάτων να είναι σε θέση να ρυθμίσουν την πολιτική αυτοδυναμία – παντοδυναμία του πρώτου κόμματος.
Τέσσερα μικρά κόμματα καθορίζουν τα πάντα: Η Ελληνικής Λύση, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο όλα τα σενάρια αυτοδυναμίας απέχουν ελάχιστα το ένα από το άλλο καθώς δεν εξαρτώνται τόσο από την διαφορά με την οποία θα κερδίσει η ΝΔ τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ που προσδιορίζεται στις 21 μονάδες, αλλά από το πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή και επίσης τι ποσοστό θα έχουν αυτά που θα παραμείνουν εκτός Βουλής.

Μπορούμε να έχουμε μια Βουλή με πέντε ή και με οκτώ κόμματα, ο λόγος είναι ότι τρία κόμματα βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το 3% και πολλά μπορούν να αλλάξουν, ενώ μετά και τη δημόσια στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη προς το κόμμα «Σπαρτιάτες» μπορεί να δούμε ένα ακόμη κόμμα να αποκτά δυναμική εισόδου στη Βουλή.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας λογικά θα μπει στη Βουλή, παρά τα εσωτερικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πολλές φυγές από το κόμμα της Ζ.Κωνσταντοπούλου (με ευθύνη της ίδιας βέβαια), διότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το ΣΥΡΙΖΑ και διότι δεν υπάρχει η τόσο μεγάλη διάσπαση ψηφοφόρων που υπάρχει στην Δεξιά.

Αντιθέτως στη Δεξιά τα πράγματα είναι πιο περίεργα, καθώς μπορεί ακόμη να μην φαίνεται στις δημοσκοπήσεις το κόμμα «Σπαρτιάτες», το οποίο υποστηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ωστόσο υπάρχουν βασικές ενδείξεις ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την είσοδό του στην Βουλή.

Ο Η. Κασιδιάρης αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για πρώην ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής αλλά και του κόμματος «Έλληνες» που αποκλείστηκε από τον Άρειο Πάγο.

Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα αυτά θα κόψουν μέχρι και 0,5 (ίσως και παραπάνω) από άλλα παλαιότερα δεξιά κόμματα όπως για παράδειγμα η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου.

Κανείς δεν θεωρεί σίγουρο και δεδομένο ότι θα μπει στην επόμενη Βουλή ο Κ.Βελόπουλος παρά το 4,45% που είχε λάβει στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Επίσης, οι «Σπαρτιάτες» μπορεί να πάρουν αποσπάσουν αρκετούς ψήφους από το «Νίκη» αφού κάποιοι που το ψήφισαν και ήταν ψηφοφόροι του κόμματος Έλληνες θα ψηφίσουν τώρα τους  «Σπαρτιάτες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί στη δεύτερη θέση, όμως, θα έχει πεσμένα ποσοστά καθώς η υπόθεση της Ροδόπης και η στήριξη προς τους μουσουλμάνους υποψήφιους βουλευτές που μιλάνε για «τουρκική μειονότητα» θα κοστίσει, αφού και κομματικά στελέχη της Ροδόπης ήδη έχουν αποδοκιμάσει την Κουμουνδούρου για την πρακτική της και ουσιαστικά ή θα απέχουν ή θα στηρίξουν άλλες υποψηφιότητες.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στις δεύτερες εκλογές θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τα ποσοστά που πήρε.

Με λίγα λόγια έχουμε ένα ιδιότυπο πολιτικό σκηνικό το οποίο δεν βλέπαμε στην Ελλάδα από το 1977, όταν το πρώτο κόμμα κυριαρχούσε και στους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους γινόντουσαν τεκτονικές αλλαγές από τις οποίες βέβαια προέκυψε εν συνεχεία η περίοδος παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.