ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Ελληνική Λύση: Η ερώτηση που έθεσε στο υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά το δανεισμό της χώρας με repos ύψους 1,4 τρισ. ευρώ

Οι ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό

Ελληνική Λύση: Η ερώτηση που έθεσε στο υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά το δανεισμό της χώρας με repos ύψους 1,4 τρισ. ευρώ

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Β.Βιλιάρδος έκανε μια ανάρτηση σχετικά με ερώτηση που έχει θέσει το κόμμα στο υπουργείο Οικονομικών.

Τι αναφέρει:

«Τα οικονομικά της χώρας βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο – ενώ υπάρχουν πολλές ασάφειες (=σκελετοί, όπως τα κρυφά χρέη περί τα 50 δις €), ειδικά όσον αφορά το δανεισμό μας με repos, ύψους 1,4 τρις € το 2023.

Λογικά λοιπόν καταθέσαμε την παρακάτω ερώτηση στο Υπουργείο Οικονομικών: «ΘΕΜΑ: Υψηλός και αυξανόμενος δανεισμός με repos, ύψος Εντόκων Γραμματίων και κόστος εξυπηρέτησης Χρέους Γενικής Κυβέρνησης.

Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης με συμφωνίες επαναγοράς (repos), αυξάνεται τα τελευταία χρόνια – ενώ, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2024, εκτιμώταν στα 1,4 τρις € στο τέλος του 2023.

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο στο τέλος του 2023 εκτιμώταν στα 61,8 δις €. Το 1,4 τρις € εκδόσεων. αντιστοιχίζεται από ένα ύψος εξοφλήσεων κατά την διάρκεια του έτους. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει την κατανόηση της κοινής γνώμης – χωρίς χρηματοοικονομικές γνώσεις. Δεν αποτελεί δηλαδή το ποσόν αυτό μια εκροή στο σύνολό του, ούτε εισροή, αλλά το άθροισμα μιας επαναλαμβανόμενης ανταλλαγής ενός κεφαλαίου, μεταξύ δημοσίου και τραπεζών.

Προφανώς όμως έχει κάποιο κόστος. Όσον αφορά το λοιπό χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, τα Έντοκα Γραμμάτια ανέρχονται στα 11,8 δις € το 2023 σε σύνολο χρέους 401 δις € και αναμενόταν να μείνει σταθερό το 2024 (ήδη όμως έχει αυξηθεί στα 406,5 δις € στα τέλη του 2023) – ενώ οι λήξεις τους για το 2024 θα ανέλθουν στα 6,5 δις από 5,2 δις το 2024, οπότε αυξάνονται.

Παράλληλα, μαζί με το δανεισμό τα τελευταία χρόνια αυξάνεται και το κόστος δανεισμού – όπου οι δαπάνες της Κεντρικής Διοίκησης για τόκους θα ανέλθουν το 2024 στα 8,8 δις από 6,1 δις το 2022.

Το Ακαθάριστο Κόστος Εξυπηρέτησης του Χρέους Γενικής Κυβέρνησης (Gross Financing Needs) το 2022, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανήλθε στα 17,8% το 2022 με στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου – ενώ για το 2023 και 2024 προβλεπόταν στο 14,4% και 8,2% αντίστοιχα, με βάση το βασικό σενάριο της αξιολόγησης της ΕΕ του Μαΐου 2022.

Σημειώνεται ότι, με τις πιο πρόσφατες δημοπρασίες Εντόκων Γραμματίων, το επιτόκιό τους ήταν 3,83% για τρίμηνο. Όσον αφορά τα ομόλογα, πρόσφατα επανεκδόθηκε πενταετές ομόλογο επιτοκίου 3,875% με απόδοση 2,72% και δεκαετές σταθερού επιτοκίου 4,25% με απόδοση 3,32%. Αυτές οι εκδόσεις των ομολόγων υπερκαλύφθηκαν πάνω από 3 φορές.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Πού οφείλεται το μεγάλο και διαρκώς διογκούμενο ύψος των repos; Ποια η διάρκεια των καταθέσεων αυτών διαχρονικά και επί ποιου υπολοίπου; Ποιο είναι το έσοδο και κόστος δανεισμού με repos και ποιες τράπεζες είναι αντισυμβαλλόμενοι (με απλά λόγια, μήπως έτσι στηρίζει το κράτος τις τράπεζες έμμεσα);

2. Γιατί συνεχίζετε να δανείζεστε με Έντοκα Γραμμάτια με αυξανόμενα επιτόκια, αντί για ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, αφού πλέον έχουμε λάβει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας; Ποιο είναι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των Εντόκων Γραμματίων και ποιοι είναι οι αγοραστές (θεσμικοί ή ιδιώτες);

3. Ποιο είναι το Ακαθάριστο Κόστος Εξυπηρέτησης του Χρέους Γενικής Κυβέρνησης (Gross Financing Needs), σε σχέση με το ΑΕΠ, για το 2022-2024;»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.