ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έρχεται κατάργηση των όρων «πατέρας» και «μητέρα»; – Το ζήτημα που αποκάλυψε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για παρένθετες

Αλλά η κυβέρνηση προχωρά το νομοσχέδιο για γάμους και τεκνοθεσία από άτομα ΛΟΑΤΚΙ+

Έρχεται κατάργηση των όρων «πατέρας» και «μητέρα»; – Το ζήτημα που αποκάλυψε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για παρένθετες

Η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομοφυλόφιλων ζευγαριών δεν έχει απλά ενστάσεις αλλά με τα όσα λέει αλλά ουσιαστικά μιλά για την “κερκόπορτα” που ανοίγουν για την κατάργηση σε δεύτερο χρόνο των λέξεων “Πατέρας” και “Μητέρα” παρά τα όσα έχει δηλώσει ο Κ.Μητσοτάκης.

Στις ενστάσεις για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που συζητάται την Τετάρτη στην Ολομέλεια και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη κυριαρχεί η επισήμανση ότι τα παιδιά δεν θα μπορούν να συνδεθούν νομικά με τους γονείς.

Η έκθεση αναφέρει για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Όλες οι ανωτέρω διατάξεις για την ίδρυση της συγγένειας δεν αναφέρονται, π.χ., σε «γονεϊκότητα», αλλά σε «πατρότητα» ή «μητρότητα».

«Υπό την έννοια αυτή, ιδίως στην περίπτωση τέκνων που θα γεννηθούν π.χ. με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κατά τη διάρκεια του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων γονέων τους, τα παιδιά δεν θα μπορούν να συνδεθούν νομικά και με τους δύο γονείς τους, με ευθεία εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για την ίδρυση συγγένειας που βασίζονται στα τεκμήρια της πατρότητας και της μητρότητας.

Συνδέονται με τον ένα γονέα, και αυτό δημιουργεί περαιτέρω ζητήματα που απορρέουν από την έλλειψη νομοθετικά αποτυπωμένου δεσμού με τον ομόφυλο σύζυγο, π.χ., δικαιώματα του οικογενειακού και του κληρονομικού δικαίου και θέματα ιθαγένειας του τέκνου».

Οι συντάκτες εκφράζουν προβληματισμό και για το άρθρο 11 λόγω ενδεχόμενης δυσμενούς μεταχείρισης ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα έναντι ζευγαριών από το εξωτερικό.

Και αυτό γιατί η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίζει γονεϊκή σχέση, η οποία έχει καταχωριστεί ή θα καταχωριστεί στο μέλλον σε δημόσια έγγραφα τρίτης χώρας ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει συναφθεί και ανεξαρτήτως έαν η διαδικασία είναι αποδεκτή από το εθνικό Δίκαιο.

«Το ζήτημα της έμφυλης αναφοράς των γονεϊκών ρόλων θα ανακύψει κατά τη ληξιαρχική καταχώρηση της υιοθεσίας, αν δεν υπάρξει τροποποίηση, και μάλιστα παράλληλη, προς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, της σχετικής νομοθεσίας» υπογραμμίζεται στην εν λόγω Έκθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βέβαια ο Α.Σκέρτσος νωρίτερα μίλησε και είπε ότι δεν υπάρχει πλέον ζήτημα συνταγματικότητας και το ν/σ αύριο θα βρεθεί στην Βουλή για ψήφιση αλλά με τα όσα αναγράφονται μάλλον είναι μόνο η αρχή για την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη και για το πως βλέπει τον θεσμό της οικογένειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.