ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Φοβήθηκε Κ.Καραμανλή και Α.Σαμαρά ο Κ.Μητσοτάκης και δεν μετέτρεψε σε «πρόταση εμπιστοσύνης» την πρόταση μομφής Α.Τσίπρα

Οι λόγοι που ο Κ.Μητσοτάκης επιλέγει την fast track διαδικασία

Φοβήθηκε Κ.Καραμανλή και Α.Σαμαρά ο Κ.Μητσοτάκης και δεν μετέτρεψε σε «πρόταση εμπιστοσύνης» την πρόταση μομφής Α.Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με τον Κ.Μητσοτάκη να μην τολμά να την μετατρέπει σε πρόταση δυσπιστίας καθώς θα ήταν άγνωστο για το τι θα έκαναν οι πρώην πρωθυπουργοί Κ.Καραμανλής και Α.Σαμαράς που σε σειρά εκδηλώσεων για το ζήτημα των υποκλοπών είχαν “καρφώσει” τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις του.

Ο Κ.Μητσοτάκης στην Κρήτη και έτσι άφησε πίσω τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να μιλά με αρχαία ρητά και να δηλώνει γρήγορα-γρήγορα, ότι η πρόταση έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και μάλιστα ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση προκειμένου η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή όταν και ο πρωθυπουργός αναχωρεί για προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιαπωνία.

Έτσι παρά το γεγονός πως οι πληροφορίες ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και οι εισηγήσεις που δεχόταν ο πρωθυπουργός ήταν να την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης, τελικά επελέγη μία fast track διαδικασία καθώς  διαφάνηκε από τα γαλάζια έδρανα της Βουλής, που και μισοάδεια ήταν και κάθε άλλο παρά ζωηρά, ότι μπορεί και να υπήρχαν… εκπλήξεις.

Και ειδικότερα για την στάση που θα κρατούσαν οι πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Κι οι δυο τους είχαν διαμηνύσει προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη την ανάγκη για «όλα στο φως» και διαλεύκανση της υπόθεσης χωρίς να προβάλλεται το απόρρητο «σε μία βολική δικαιολογία».

Μάλιστα, είχαν κρίνει ως αδιανόητο να υπέκλεπτε η κυβέρνηση τηλεφωνικές συνομιλίες ενώ υπήρχε και τοποθέτηση ότι «αυτά τα φαινόμενα η παράταξή μας δεν μπορεί να τα ανεχθεί».

Έτσι στελέχη, κυρίως της Καραμανλικής πτέρυγας, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, καθώς και της Σαμαρικής δεξιάς, όπως ο Κώστας Τζαβάρας, που από καιρό έχουν εκφραστεί σε αυτό το μήκος κύματος για τις υποκλοπές δημιούργησαν τρόμο στο Μαξίμου λίγο μάλιστα καιρό πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Άλλωστε δεν έχει πολύ καιρό που ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τον περασμένο Αύγουστο από τα Ανώγεια (31.8.2022), σε εκδήλωση μνήμης για τον πρώην υπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στο ζήτημα των τηλεφωνικών.

Είχε εκφράσει τότε την άποψη ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο».

Και πρόσθεσε: «Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περεταίρω απαξίωση των θεσμών».

Μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει και μια μαντινάδα, που πολλοί θεώρησαν ότι είναι μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας «Άλλο το να ‘σαι αετός και άλλο να τον κάνεις/Άλλο το να θωρείς κορφές κι άλλο να τις φτάνεις»

Τρεις μήνες αργότερα, αρχές Δεκεμβρίου, είχε εκφραστεί με ανάλογο τρόπο για το πάνδημο αίτημα κάθαρσης σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς», ο πρώην πρωθυπουργός συντάχθηκε με την άποψη Καραμανλή κρίνοντας ως αδιανόητο να γίνονται παρακολουθήσεις από την κυβέρνηση και αποδόμησε, όπως και ο Κώστας Καραμανλής, την επίκληση του απορρήτου.

Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο Αντώνης Σαμαράς «η πολιτική ζωή του τόπου δοκιμάζεται για πολύ καιρό από τις νόμιμες και παράνομες υποκλοπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο αναμφίβολα για αντιδημοκρατική εκτροπή. Και γι αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρης απαντήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρίς να δίνουμε την εντύπωση πως το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία. (…) Αυτά τα φαινόμενα η παράταξή μας δεν μπορεί να τα ανεχθεί».

Το αποτέλεσμα, ο Μητσοτάκης στην Κρήτη και με μια διαδικασία που δεν θα… χαλάσει το ταξίδι του στην Ιαπωνία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.