ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Η απόλυτη κοροϊδία με τον ΕΝΦΙΑ: Χάνουν την «περίφημη» έκπτωση του 10% οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων

Ποιος θα ασφαλίσει για πλημμύρα το διαμέρισμά του στον... 4ο όροφο;

Η απόλυτη κοροϊδία με τον ΕΝΦΙΑ: Χάνουν την «περίφημη» έκπτωση του 10% οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων

Σε απόλυτη κοροϊδία για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων εξελίσσεται η περιβόητη… έκπτωση του 10% αφού δεν μπορούν να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Οι πολίτες όμως νόμιζαν πως αρκούσε να έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους.

Σε αυτό βοήθησαν και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τα οποία φρόντιζαν να παίζουν μόνο τον τίτλο χωρίς να ενημερώνουν το κοινό ότι τα προαπαιτούμενα επί της ουσίας θα είναι «άπιαστα».

Γιατί, πόσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στον δεύτερο ή στον τρίτο όροφο θα ασφάλιζαν το οίκημα τους ας πούμε… για πλημμύρες;

Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα και για πλημμύρα καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και δεν απειλούνται από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή, δεν θα δουν καμία έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Ο νόμος ορίζει ότι για να εφαρμοστεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών  μηνών.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ασφαλίσει τη κατοικία του η οποία επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ μόνο για δύο από τους τρεις κινδύνους θα χάσει την έκπτωση των 50 ευρώ.

Τα στοιχεία στην αίτηση είναι  προσυμπληρωμένα με βάση τα δεδομένα που έστειλαν στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές εταιρείες χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από τον φορολογούμενο.

Οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να κλειδώσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis να εισέλθουν στη ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών και αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

–         να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)

–        να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)

–         να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το οποίο θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Τα μηνύματά μου.

Για να τους χορηγηθεί η μείωση ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Όταν δεν εμφανίζονται ορθά τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (έναρξη – λήξη, ασφαλισμένοι κίνδυνοι κ.λπ.), θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία έκδοσής του, ώστε να αποστείλει τα ορθά στοιχεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τη πορεία της αίτησης ο φορολογούμενος επιλέγει το πεδίο «Αποτελέσματα αιτήσεων» και ενημερώνεται ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής του, καθώς και για την έγκριση ή μη της χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.