«Στα δύο» η κυβέρνηση για εκλογές τον Μάϊο: «Είναι πολύ νωρίς» λένε υπουργοί που θα χάσουν την «καρέκλα»

Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά των εκλογών

«Στα δύο» η κυβέρνηση για εκλογές τον Μάϊο: «Είναι πολύ νωρίς» λένε υπουργοί που θα χάσουν την «καρέκλα»

Η φημολογία των τελευταίων ημερών ότι έχει ληφθεί απόφαση για εκλογές στις 29 Μαΐου, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε υπουργικούς κύκλους.

Η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών -που ξέρουν τι θα συμβεί και θα απωλέσουν πρόωρα την υπουργική καρέκλα- αντιδρούν στα σχέδια Γεραπετρίτη-Σκέρτσου που έχουν αποσπάσει την συναίνεση και του ανιψιού του πρωθυπουργού και διευθυντή του γραφείου του Γ.Δημητριάδη για άμεσο εκλογικό αιφνιδιασμό, αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ στις 15 του επόμενου μήνα.

Σχέδιο που έχει εκλογική λογική, αλλά υψηλό πολιτικό ρίσκο,

Οι περισσότεροι υπουργοί (προεξαρχόντων των Μ.Βορίδη, Α.Γεωργιάδη, Τ.Θεοδωρικάκου κλπ.) αντιδρούν: «Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το ενδεχόμενο μιας εαρινής προσφυγής στις κάλπες είναι εκτός συζήτησης».

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η τιθάσευση του κύματος των ανατιμήσεων αποτελεί τη μόνη προτεραιότητα και μέσα στο Μάιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα πρόσθετο πλέγμα στήριξης για την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Σύμφωνα με τους υπουργούς που αντιδρούν «η καλύτερη στιγμή για να γίνουν εκλογές θα είναι το φθινόπωρο, καθώς θεωρούν ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένας δύσκολος χειμώνας στο πεδίο της ενέργειας και οπότε θα είναι πολύ αργά εάν γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η «καλή πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι θα δώσει μια “ανάσα”».

Αυτό που όμως αποτελεί στοίχημα -όπως έχουμε τονίσει σε πολλά άρθρα μας- είναι ο τουρισμός, καθώς εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε δεν θα υπάρχει το παραμικρό αφήγημα για να «πουλήσει» η κυβέρνηση το φθινόπωρο. 

Ακόμα όμως και εάν σωθεί λίγο η κατάσταση και οι πολίτες παράλληλα βιώσουν ένα καλοκαίρι κανονικότητας (χωρίς μάσκες, πιστοποιητικά κτλ.) δύσκολα θα ανατραπεί η εικόνα. 

Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και γι’ αυτό διαρρέεται ότι οι όποιες αποφάσεις παίρνουν μετάθεση και μέχρι τότε η κυβέρνηση καλείται να βρει τρόπους να σβήσει τη «φωτιά» των ανατιμήσεων, που επηρεάζει και τα δημοσκοπικά ποσοστά της.

Παράλληλα η «γαλάζια» παράταξη θεωρεί ότι και το φθινόπωρο δεν θα είναι αργά, καθώς ούτε μέχρι τότε -πιθανότατα- θα έχει δημιουργηθεί κάποιο ισχυρό κόμμα σε δεξιά της ΝΔ.

Τα νέα συντηρητικά κόμματα (Κ.Μπογδάνος-Θ. Τζήμερος-Φ.Κρανιδιώτης και Ν.Νικολόπουλος-Τσιτουρίδης-Καραχάλιος κλπ) δεν θα έχουν προλάβει να συνενωθούν.

Παρόλα αυτά, όπως σας αναφέραμε στο pronews.gr, υπάρχει ένα «αγκάθι» για την κυβέρνηση καθώς το τυπικό κώλυμα που φέρεται να έχει το κόμμα του Η.Κασιδιάρη εάν γίνουν οι εκλογές το φθινόπωρο θα μπορεί να συμμετάσχει κανονικά.

Στην κυβέρνηση «ποντάρουν» πολλά και στις… «αυτοκτονίες» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την ώρα που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν (λίγο) ακολούθησε το συνέδριο στο οποίο εμφανίστηκαν όλες οι παθογένειες του κόμματος.

Οι αγκαλιές του Α.Τσίπρα με τον Ζ.Ζάεφ δεν πέρασαν απαρατήρητες, ενώ δεν άρεσε και σε πολλούς ψηφοφόρους του κόμματος το κάλεσμα που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τα άλλα κόμματα, ώστε να υπάρξει μια «προοδευτική» συγκυβέρνηση.

Αυτό που επίσης θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στα πολιτικά γραφεία. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στο Νότιο Τομέα Αθηνών, ενώ αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις.

Πάντως ακόμα υπάρχουν αυτοί που πιέζουν (κυρίως ο Γ.Γεραπετρίτης) για εκλογές άμεσα, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι καλύτερο θα είναι να εξαντληθεί η τετραετία (το πιο δύσκολο σενάριο).

Είτε πάντως γίνουν τώρα, είτε το φθινόπωρο, είτε ακόμα και στο τέλος της τετραετίας τα πράγματα για τη ΝΔ δεν είναι σε καμία περίπτωση καλά και πάρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί το κλίμα, το πιο πιθανό είναι ότι όσο περνούν οι μήνες τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φθορά. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.