
Όλα έτοιμα μοιάζουν για να προσέλθουν αύριο (23/11) στις κάλπες, πάνω από 120.000 μέλη της ΝΔ, με στόχο να αναδείξουν τον νέο κομματικό «στρατό», που θα συμπορευτεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027.
Συγκεκριμένα, θα επιλέξουν τους 59 Προέδρους των Διοικουσών Επιτροπών Εκλογικών Περιφερειών (Δ.Ε.Ε.Π.), τους 330 Προέδρους των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ.Τ.Ο.) και τα Συμβούλια τους, όπως και τους 1.000 συνέδρους που θα συμμετέχουν στο τακτικό συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη άνοιξη.
Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία εγγραφής και κατάθεσης υποψηφιοτήτων ήταν… αισθητή.
Συγκεκριμένα, 122.546 πολίτες κατέβαλαν την ετήσια συνδρομή των 12 ευρώ, αποκτώντας το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις κάλπες της ΝΔ ή και να θέσουν υποψηφιότητα.
Με αυτό το αντίτιμο δε, το κομματικό ταμείο ενισχύθηκε κατά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Ο κατάλογος των ενεργών μελών ανανεώθηκε, καθώς διαφέρει από τον αριθμό των νέων μελών σε σχέση με το 2021.
Στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των κομματικών του οργάνων, θα υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου, όπως καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2021 από τη ΝΔ.
Οι κάλπες – 1.200 στον αριθμό, που θα στηθούν σε 233 σημεία της επικράτειας – θα ανοίξουν στις 8 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.
Τις ίδιες ώρες θα διεξαχθεί και η ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Για το σύνολο των κομματικών θέσεων θα εκλεγούν 3.500 μέλη, μεταξύ των άνω των 7.200 υποψηφιοτήτων που έχουν κατατεθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μισά μέλη ανήκουν στην πλέον δυναμική ηλικιακή ομάδα των 25-54 ετών, ενώ το 42% των μελών είναι γυναίκες.
Το 48% εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, το 27% είναι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες ή εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα και το 25% είναι συνταξιούχοι.
Οι νεοεκλεγέντες «γαλάζιοι» σύνεδροι μαζί με τους 3.000 ex officio θα αποτελέσουν το Σώμα του συνεδρίου, που με τη σειρά του θα εκλέξει τα 150 αιρετά μέλη της Νέας Πολιτικής Επιτροπής.
Για το Μέγαρο Μαξίμου, την Πειραιώς και όσους προσδοκούν να έχουν ρόλο στην επόμενη ημέρα στη ΝΔ, οι εκλογές της Κυριακής έχουν καθοριστική σημασία, καθώς θα «μετρήσουν δυνάμεις» στην κομματική «σκακιέρα».
Μπορεί παραδοσιακά η Πολιτική Επιτροπή – το κορυφαίο κομματικό όργανο- να έχει «προεδρικό χρώμα», όμως και ο αριθμός των συνέδρων που θα κατορθώσουν να εκλέξουν οι κορυφαίοι της Ν.Δ. θα έχει σημαίνοντα ρόλο σε κάθε περίπτωση.
Οι διεργασίες στο παρασκήνιο ήταν πυρετώδεις το προηγούμενο διάστημα.
Έντονη ήταν η κινητικότητα με επαφές με «γαλάζιους» από όλη την Ελλάδα, στα πολιτικά γραφεία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, του υπουργού Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, αλλά και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, και όχι μόνο.
Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα.
Πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με ζωηρά τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος, και ενδιαφέρον θα έχει η στάση των κομματικών υποστηρικτών του πρώην Προέδρου της ΝΔ.
Τον συντονισμό και την προετοιμασία του συνεδρίου και των εκλογών έχει ο Γραμματέας της Ν.Δ., Κώστας Σκρέκας, με τον διευθυντή Γιάννη Σμυρλή και τον Γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.