ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κ.Μητσοτάκης: Προανήγγειλε αύξηση της «Golden Visa» στα 800.000 ευρώ για νησιά και αστικά κέντρα

Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ζήτηση για αγορά ακινήτων θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ

Κ.Μητσοτάκης: Προανήγγειλε αύξηση της «Golden Visa» στα 800.000 ευρώ για νησιά και αστικά κέντρα

Για το πρόβλημα της στέγασης των νέων που δημιούργησε η «Golden Visa» μίλησε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και ανακοίνωσε ότι το ποσό απόκτησής της θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ.

Πρόβλημα στην διαθέσιμη στέγαση δημιουργήθηκε και από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όπως σημείωσε «πράγματι τα τελευταία χρόνια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις – θεσμός που τόνωσε την αγορά ακινήτων ταυτόχρονα περιορίζει τον αριθμό διαθέσιμων ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση.

Η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά για μακροχρόνια μίσθωση μειώνεται. Και τα ενοίκια αυξάνουν σημαντικά κατά 40% σε σχέση με το 2018.

Είναι η άλλη όψη του προβλήματος που αντιμετωπίζαμε πριν μια δεκαετία της κατάρρευσης της αγοράς ακινητων. Η αύξηση τις τιμής των ακινήτων είναι σημαντική αλλά ας θυμηθούμε το σημείο εκκίνησης.

Είπατε και εσείς ότι δεν απαιτείται πλέον το φάρμακο που σημαίνει ότι ο ασθενής θεραπεύτηκε. Οι τιμές ακινήτων έχουν αυξηθεί όμως είναι κάτω από το επίπεδο του 2007».

«Πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα και όχι μόνο ελληνικό. Στην Ελλάδα διαρθρώνεται με διαφορετικό τρόπο.

Άλλο η Αυστρία με μεγάλη παράδοση στην στεγαστική πολιτική. Άλλη αντίληψη στην Ισπανία Πορτογαλία και άλλη η δομή στην χώρα μας που δεν είχε μεγάλα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής.

Στην χώρα μας έχουμε υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης. 7 στα 10 νοικοκυριά έχουν δικό τους σπίτι. 3 στους 10 όμως αναγκάζονται να νοικιάσουν και γι αυτό είμαστε σήμερα εδω» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης

«Αδικείτε κ. Ανδορυλάκη την κυβέρνηση όταν λέτε ότι δεν ασχοληθήκαμε με το ζήτημα ακινήτων και αύξησης τιμών ενοικίων. Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση το 2019 αντιμετώπισε το πρόβλημα υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35%.

Διευκολύναμε την κινητικότητα και σε δύο χρόνια έγιναν 140.000 μεταβιβάσεις ακινήτων από γονείς σε παιδία. Και δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες κατοικίες».

Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έχει γίνει σημαντική πρωτοβουλία από το ΥΠΟΙΚ σε όσους έχουν μετατρέψει την δραστηριότητα σε επιχείρηση με περισσότερα ακίνητα»

Στο κεφάλαιο Golden Visa ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «είναι βολικό να στοχοποιούμε έναν “κακό”. Επιλέξατε την golden visa ως τον κακό της υπόθεση. Κοιτάξτε το 7% των αγορών ακινήτων έγινε μεσω αυτής της οδού αρα δεν είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα . Αντίθετα έφερε έσοδα. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε παραπέρα. Σωστά είπατε ότι έχει δημιουργηθεί πίεση προς την Δυτική Αθήνα από την αύξηση της τιμής της golden visa.

Αυτό που συζητούμε με τον ΥΠΟΙΚ είναι περαιτέρω αύξηση του ορίου για golden visa. Μιλώ για αστικά κέντρα και νησιά εκεί το όριο για golden visa μπορεί να πάει και 800.000 ευρώ. Απο την άλλη πρέπει να συζητήσουμε το χαμηλό όριο των 250 χιλ – όπως κάνει η Ισπανία – για περιοχές που δεν υπάρχει πίεση όπως Πέλλα ή Κοζάνη.

Άρα πολύ σύντομα περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης στην λογική που κινείστε, όχι στην κατάργηση του μέτρου αλλά με αύξηση της τιμής στις περιοχές που υφίστανται πίεση. Και η πρόταση να μπαίνουν σε μακροχρόνια μίσθωση τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί με golden visa είναι ενδιαφέρουσα και ναι γιατί όχι να την συζητήσουμε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.