ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Άνοιξαν οι κάλπες για τον επόμενο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ – Και στο βάθος ΠΑΣΟΚ και τα… χρέη

Άνοιξαν οι κάλπες για τον επόμενο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ – Και στο βάθος ΠΑΣΟΚ και τα… χρέη

Η μέρα της κρίσης για το ΚΙΝΑΛ έφτασε. Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε κι επίσημα, καθώς λίγο μετά τις 07:00 άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και ανάλογα με τα αποτελέσματα μπορεί να κριθεί ακόμα και η ίδια η επιβίωση του κόμματος όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές.

Ενα βασικό ερώτημα που λείπει από τον διάλογο είναι τι θα γίνει με το όνομα του κόμματος. Το ερώτημα δεν είναι απλώς φιλολογικό, αλλά και… οικονομικό. Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά χρέη και ως εκ τούτου την επόμενη ημέρα ο νέος αρχηγός θα πρέπει να δει τι θα κάνει με το όνομα του κόμματος, που εκτός από ιστορία φέρει και βάρη.

Ο Λοβέρδος έχει μιλήσει ξεκάθαρα για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο Ανδρουλάκης φαίνεται να είναι θετικός σε μια επιστροφή στο ιστορικό όνομα. Και με τα χρέη τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Eνα σενάριο που συζητιέται είναι το σύνθετο όνομα. Υπάρχει σενάριο, δηλαδή, να δούμε ΠΑΣΟΚ με παύλα δίπλα και κάτι ακόμη.

Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Χρηστίδης θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, με τον δεύτερο γύρο να είναι προγραμματισμένος για την επόμενη Κυριακή (12/12).

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΠΑ, 840 κάλπες θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για 818 εκλογικά κέντρα σ΄όλη την Ελλάδα, σε καποδιστριακούς δήμους και τους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

Στις πρωτεύουσες νομών και σε άλλες πολυπληθείς πόλεις είναι φυσικό τα εκλογικά κέντρα να είναι περισσότερα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν αρκετά περισσότερα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Ακόμη 22 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν για τους Αποδήμους σε 11 χώρες σε όλο το κόσμο με τα περισσότερα στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ), στην Ελλάδα οι κάλπες θα είναι ανοικτές έως 19:00, ενώ οι ώρες λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων στις χώρες του εξωτερικού είναι οι εξής:

-Στα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα

-Στα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα

-Στα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

-Στα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα

-Στα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα

-Στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής. Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών (3) ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας. Δικαίωμα ψήφου δεν έχουν πολίτες που είναι εγγεγραμμένα μέλη άλλου κόμματος.

Στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να ψηφίσουν πρέπει να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο με το έγγραφο ταυτοποίησης τους και αφού μπουν στο παραβάν με το ψηφοδέλτιο και τον φάκελο που θα τους δοθεί από την Εφορευτική Επιτροπή, να σημειώσουν έως έναν (1) σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν. Έπειτα, μόλις τοποθετήσουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τον δίνουν στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τέλος, οι ψηφοφόροι ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη.

Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Δεδομένου ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00, μια πρώτη εικόνα των εκλογών θα δοθεί περίπου στις 20:30, ενώ τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένοται μετά τις 21:30.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ήδη τα γραφεία του κόμματος στην Χαριλάου Τρικούπη, έχουν ετοιμαστεί ώστε να υποδεχθούν τους συνεργάτες των υποψηφίων για την βραδιά των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.