ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Χ.Καστανίδης: Ποιος είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που «έκοψε» ο Ν.Ανδρουλάκης

Ο Χ.Καστανίδης έχει διατελέσει βουλευτής, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1981

Χ.Καστανίδης: Ποιος είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που «έκοψε» ο Ν.Ανδρουλάκης

Την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης επέλεξε να κρατήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφήνοντας έτσι εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδη.

Ο Χάρης Καστανίδης, σε ηλικία μόλις 25 ετών εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, και έγινε ο νεότερος νεοεκλεγείς βουλευτής. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα είδε να χάνει την έδρα του στην Α’ Θεσσαλονίκης έπειτα από την απόφαση του προέδρου του Κινήματος, Νίκου Ανδρουλάκη να την κρατήσει εκείνος.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1956 ο Χάρης Καστανίδης διετέλεσε βουλευτής, υπουργός, αναπληρωτής υπουργός και υφυπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Στις 12 Φεβρουαρίου 2012 διαγράφηκε από την Κ.Ο. γιατί αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο, ενώ στις 14 Μαρτίου 2012 ανακοίνωσε με τη Λούκα Κατσέλη την ίδρυση του κόμματος Κοινωνική Συμφωνία.

Στις 7 Ιανουαρίου 2015 εντάχθηκε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, του Γιώργου Παπανδρέου, για να επιστρέψει στη συνέχεια και να εκλεγεί και πάλι βουλευτής στις εκλογές του 2019, πρώτος σε σταυρούς, με το Κίνημα Αλλαγής.

Στην πολιτική του σταδιοδρομία έχει διατελέσει

  • Υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1985-1986, ως ο νεότερος υφυπουργός στην Ελλάδα
  • Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1988-1989,
  • Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης το 1995-1996 στην τελευταία κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου
  • Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη από τον
  • Ιανουάριο του 1996 έως το Σεπτέμβριο του 1997
  • Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Σημίτη,
  • Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης από τον Ιούλιο του 2003 ως τον Μάρτιο του 2004
  • Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011
  • Υπουργός Εσωτερικών από τον Ιούνιο του 2011 ως τον Νοέμβριο του 2011.
    Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης (1981-2012, 2019-2023)
  • Η δήλωση Καστανίδη για την απόφαση Ανδρουλάκη

Ολόκληρη η δήλωση του Χάρη Καστανίδη έχει ως εξής: «Δεν θα μετέχω στη νέα σύνθεση της Βουλής, όχι γιατί το αποφάσισαν οι πολίτες οι οποίοι με εξέλεξαν και πάλι πρώτο, αλλά γιατί το αποφάσισε ο κ. Ανδρουλάκης, κρατώντας την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκεί αποκλειστικό του δικαίωμα, δικαίωμα που ανήκει σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Ωστόσο, και η άσκηση αρχηγικού δικαιώματος πρέπει να υπηρετεί κανόνες, αξίες και αρχές.

Αν η απόφαση του κ. Ανδρουλάκη στηριζόταν στην επιθυμία του να ανανεώσει την κοινοβουλευτική ομάδα, είχε μιαν έντιμη επιλογή απέναντι σε εκλεγμένο βουλευτή του κόμματός του, με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή: να με καλέσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου και να μου ζητήσει να μην συμμετάσχω στα ψηφοδέλτια, εφόσον η πρόθεσή του ήταν η ανανέωση.

Δεν έπραξε αυτό. Επέλεξε τον αποκλεισμό μου, αφού, προηγουμένως, οι πολίτες αποφάνθηκαν ότι θέλουν να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ, μόνος πια απομένων εκλεγμένος βουλευτής από το μεγάλο και ιστορικό ΠΑΣΟΚ.

Την ανανέωση είτε επιλέγεις να την επιβάλεις ως αρχηγός έγκαιρα με απόφασή σου είτε, αλλιώς, σέβεσαι και τιμάς την επιλογή των ψηφοφόρων, χωρίς διαβουλεύσεις άγνωστων παρασκηνίων. Για τους παραπάνω λόγους, υποθέτω ότι το κριτήριο του κ. Ανδρουλάκη ήταν άλλο και όχι η ανανέωση.

Προφανώς, θεώρησε ότι είμαι πολύ λιγότερο επαρκής και κατάλληλος μορφωτικά, πολιτικά και κατά την εμπειρία, συγκριτικά με άλλους εκλεκτούς του. ‘Αποψη την οποία φαίνεται ότι είχε και όταν ζητούσε εναγωνίως να αναλάβω την ευθύνη για τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων στη Βουλή, χωρίς τότε να σκέφτεται ότι πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους.

Οι διαβεβαιώσεις του ιδίου και των συνεργατών του προς πολίτες, δημοσιογράφους και νυν βουλευτές ότι «η έδρα θα επιστραφεί στον Καστανίδη» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, προσβάλει όλους τους Θεσσαλονικείς, που μένουν χωρίς εκπροσώπηση από τον άνθρωπο στον οποίο έδωσαν τη σχετική εντολή.

Δεν μου απομένει, παρά να εκφράσω την παντοτινή ευγνωμοσύνη μου στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και στον Ελληνικό Λαό. Στους μόνους που οφείλω.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τους διαβεβαιώνω ότι στους αγώνες που έρχονται για μια καλύτερη Ελλάδα, για τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους, για μια νικηφόρα παράταξη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού θα είμαι παρών».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.