ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στο μπάσκετ πάμε καλά...

Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης και στην Αττική: «Φαύλος κύκλος» με αυξήσεις σε τρόφιμα και προϊόντα

Η κυβέρνηση κερδίζει «τρελά» έσοδα από τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ

Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης και στην Αττική: «Φαύλος κύκλος» με αυξήσεις σε τρόφιμα και προϊόντα

H αμόλυβδη βενζίνη ξεπέρασε τα 2,039 ευρώ σε αρκετά πρατήρια και στην Αττική ενώ στα νησιά o μέσος όρος της τιμής της αγγίζει τα  2,45 λεπτά, προκαλώντας σοκ στους Έλληνες πολίτες καθώς όχι μόνο θα έχουν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους αλλά θα επιφέρουν με την σειρά τους μεγάλες αυξήσεις σε τρόφιμα και προϊόντα (των οποίων οι τιμές αυξάνονται έτσι κι αλλιώς χωρίς την «βοήθεια» των καυσίμων).

Μία προσεκτική ματιά στην Αθήνα θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο πως οι περισσότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν έχουν φύγει για διακοπές ή πραγματοποιούν μικρές εξόδους των δύο ή τριών ημερών και σε σχετικά κοντινούς προορισμούς καθώς ο προϋπολογισμός για τα καύσιμα δεν τους «βγαίνει»

Στις 2 Αυγούστου αναρτήθηκε η υψηλότερη τιμή στη βενζίνη στην Κω και ήταν στα 2,999 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή στην πραγματικότητα 3 ευρώ (το ένα λεπτό διαφορά είναι αμελητέο), «σπάζοντας» κάθε ρεκόρ ακρίβειας στην ιστορία της ελληνικής αγοράς καυσίμων.

Η τιμή αυτή ίσως να μην καταγράφηκε ούτε στη διάρκεια του 2022 οπότε και οι τιμές των υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 ευρώ εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση και οι διακοπές τους γίνονται «άπιαστο όνειρο».

Φυσικά, οι αυξήσεις αυτές στην βενζίνη θα φέρουν αυξήσεις στα μεταφορικά, που σημαίνει πως εν συνεχεία θα αυξηθούν οι τιμές και σε όλα τα προϊόντα μαζί με τα τρόφιμα.
Σε είδος πολυτελείας εξελίσσονται στην Ελλάδα ακόμα και τα εποχικά φρούτα και λαχανικά για τα νοικοκυριά και την κυβέρνηση απλά να αποφεύγει να το συζητήσει (εκμεταλλευόμενη την ύπαρξη ισχυρής αντιπολίτευσης). Ο κόσμος στενάζει και οι τιμές στα πάντα ανεβαίνουν.

Μάλιστα είναι τέτοια η αδιαφορία που στον προϋπολογισμό του 2024 που συντάσσεται περιμένουν περισσότερα έσοδα από έμμεσους φόρους για να δώσουν μετά όπου θέλουν και όσο θέλουν επιδόματα για να εισπράξουν και ευχαριστώ.

Ακρίβεια στο ράφι, αλλά στο χωράφι οι παραγωγοί παραμένουν ιδιαίτερα πιεσμένοι δίνοντας σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, που τελικά φτάνουν στη λιανική με μεγάλα… καπέλα.

Είναι χαρακτηριστική η τιμή του άκρως καλοκαιρινού καρπουζιού, που στη λιανική έφτασε και το 1 ευρώ το κιλό, όταν οι παραγωγοί πωλούν προς 25-30 λεπτά / κιλό, ενώ η χονδρική κινείται κατά μέσο όρο κοντά στα 50 λεπτά / κιλό (από 28 πέρυσι).

Αντίστοιχα, και στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είδαμε τιμές που φτάνουν και τα 2,50 ευρώ / κιλό, όταν οι τιμές παραγωγού δεν ξεπερνούν τα 50-70 λεπτά / κιλό, ενώ η χονδρική κινείται γύρω στο 1-1,30 ευρώ / κιλό. Τα πρώτα σταφύλια εμφανίστηκαν με τιμή στα 2,90-3 ευρώ / κιλό, όταν η χονδρική ανέρχεται σε 1,50 ευρώ (από 90 λεπτά πέρυσι).

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αύξηση των τιμών στα φρούτα τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου ήταν ακόμη υψηλότερη, καθώς ανήλθε σε 28,8%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε καλοκαιρινά λαχανικά όπως τα φασολάκια, που πωλούνται ακόμα και στα 5 ευρώ / κιλό, ενώ η χονδρική κινείται κοντά στα 3 ευρώ (από 1,30 ευρώ πέρυσι), και οι λιγοστές μπάμιες, που εθεάθηκαν ακόμα και στα 6-7 ευρώ, όταν η τιμή χονδρικής βρίσκεται στα 3,5 ευρώ (από 3 πέρυσι).

Δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που έχουν περιορίσει ή και καταργήσει κάποιες από τις προμήθειές τους σε λαχανικά, καθώς για την προετοιμασία του οικογενειακού τραπεζιού συχνά οι τιμές τους ξεπερνούν αυτές βασικών κρεατικών, πουλερικών και ψαριών, ακόμα και οσπρίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.