ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Αποκεφαλίστηκαν» 7 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ για την δολοφονική επίθεση των νεοναζί Κροατών χούλιγκαν κατά του Μ.Κατσουρή

Ευθύνες του Γ.Οικονόμου για το «φιάσκο» της αποτροπής της έλευσης των νεοναζί Κροατών που κατέληξε σε τραγωδία - Προκαταρκτική εξέταση ζήτησε ο Άρειος Πάγος

«Αποκεφαλίστηκαν» 7 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ για την δολοφονική επίθεση των νεοναζί Κροατών χούλιγκαν κατά του Μ.Κατσουρή

Σε άμεσο «αποκεφαλισμό» επτά Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά τη διακρίβωση ότι υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για την εισβολή των Κροατών νεοναζί-χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στην Ελλάδα και δεν ελήφθη κανένα μέτρο από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες κανένα αποτρεπτικό μέτρο.

Οι αναλυτές της Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας γνώριζαν εδώ και δυο ημέρες ότι τουλάχιστον 100 Κροάτες χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, θα φθάσουν στην Αθήνα σε συνεννόηση με οπαδούς του Παναθηναϊκού και ενημέρωσαν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και μάλιστα εγγράφως όμως τελικά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την τραγωδία έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Τα απόρρητα Πληροφοριακά Δελτία δείχνουν τι θα ακολουθούσε και ουδείς εκ του αποτελέσματος κατάφερε να διαχειριστεί την κατάσταση την ίδια ώρα μάλιστα που όπως αποδεικνύεται Έλληνες και Κροάτες αστυνομικοί βρίσκονταν για ημέρες σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για την κάθοδο των μαχαιροβγαλτών απο το Ζάγκρεμπ.

Παράλληλα με δεύτερο ενημερωτικό σημείωμα οι αναλυτές της Καταπολέμησης Αθλητικής Βίας που φέρει χθεσινή ημερομηνία, ανέφεραν ότι στη Νέα Φιλαδέλφεια θα υπάρχει το βράδυ της Δευτέρας πλήθος φιλάθλων που έδειχνε ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος.

Στο πρώτο απόρρητο Ενημερωτικό Σημείωμα οι έμπειροι αξιωματικοί του Τμήματος Καταπολέμησης Αθλητικής Βίας που φέρει με ημερομηνία 6/8/ 2023, τίτλο:

Αξιολόγηση: Α3 και θέμα: Αγώνας ποδοσφαιρου μεταξυ  ΑΕΚ – GΝΚ Dinamo Zagreb επισημαίνουν τα εξής αναφορικά με τις πληροφορίες που ελαβαν απο τις ξένες αρχές: «Την Τρίτη 8/8/ 2023 και ώρα 21:45, είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο αγώνας ποδοσφαίρου για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League μεταξύ ομάδων ΑΕΚ – GΝΚ Dinamo Zagreb στο γήπεδο OPAP ARENA.

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας, αναμένεται να ταξιδέψουν προς την χώρα μας περί τους 150 οπαδούς της  GΝΚ Dinamo Zagreb.

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στην χώρα μας θα αφιχθή ικανός αριθμός περίπου – 100 οργανωμένων οπαδών της GΝΚ Dinamo Zagreb – BAD BLUE BOYS- κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία και κάποιοι θα διαμένουν σε διάφορα καταλύματα Airbnb κυρίως πλησίον της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Επιπλέον ενδέχεται μικρός αριθμός αυτών να φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΝ.ΚΙ  επί της Λ. Αλεξάνδρας αριθμός 115 τα οποία αναμένεται να ανοίξουν απογευματινές ώρες 7/8/2023 και να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων. Ενέργειες: υπηρεσία μας παρακολουθεί το θέμα και για οποιοδήποτε νεότερο θα επανέλθουμε συμπληρωματικά».

Την επόμενη μέρα και ειδικότερα στις 7 Αυγούστου 2023, σε δεύτερο Δελτίο Πληροφοριών με θέμα

«Αξιολόγηση:  Α3.  Αγώνας ποδοσφαιρου μεταξυ  ΑΕΚ – GΝΚ Dinamo Zagreb  και επισυναπτόμενα εγγραφα απο το συστημα POL. με αριθμούς το υπ’ 2592 / 23 / 155 1500 από 7/8/ 2023 και 2592 / 23 / 155 7584 από 7/8/ 2023, που εχει στη διάθεση του το NewsIT, αναφέρονται τα εξής:

«Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από ανοιχτές πηγές, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της ΑΕΚ , απευθύνουν κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο — πέταλο – του γηπέδου OPAP ARENA σήμερα και από τις 19:00 ώρα με πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενέργειες, το έγγραφο αναφέρει τα εξής: «Η υπηρεσία μας παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε νεότερο θα επανέλθουμε συμπληρωματικά». 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου ήταν κάτι παραπάνω από σαφής για τις ευθύνες των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών στην δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε».

Η ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

«Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.

Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά.

Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό.

Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου.

Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.

Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ.

Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο.»

Παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη στην Εισαγγελία Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών.

Συγκεκριμένα, η κυρία Αδειλίνη ζητάει από τις εισαγγελικές αρχές να μεριμνήσουν «για τον ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσης και τη σε βάθος και με πληρότητα έρευνα, καθώς και την εξαντλητική συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου αφενός μεν να εξακριβωθούν τα στοιχεία του δράστη της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, αφετέρου δε να διερευνηθεί η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων».

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει επίσης να διερευνηθεί βάση δημοσιευμάτων του τύπου το γεγονός ότι «οι Κροάτες εντοπίσθηκαν στην εθνική οδό από την ΕΛΑΣ και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, κατάφεραν να διαφύγουν και να καταφθάσουν στον τόπο του εγκλήματος».

Αναλυτικά η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

«κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών

κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

Εν όψει των σοβαρών επεισοδίων-εκδήλωση σκληρής «οπαδικής βίας», που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας 7-8-2023 στη Ν.Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΠΑΕ ΑΕΚ (επισυνάπτονται σχετικά δημοσιεύματα), με άγριες συμπλοκές, καταστροφές γύρω από το γήπεδο, βόμβες μολότοφ, ρόπαλα κλπ, με αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς, αλλά ακόμα και το θάνατο οπαδού της ΑΕΚ, παρακαλούμε, ενεργώντας στο πλαίσιο της λειτουργικής σας αρμοδιότητας, με τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς και την κατ’ άρθρο 32 ΚΠΔ εποπτεία, αναλόγως, τόσο αυτής, όσο και της διενεργούμενης ήδη αυτεπάγγελτης προανάκρισης από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, να μεριμνήσετε για τον ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσης και τη σε βάθος και με πληρότητα έρευνα, καθώς και την εξαντλητική συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου αφενός μεν να εξακριβωθούν τα στοιχεία του δράστη της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, αφετέρου δε να διερευνηθεί η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων, όπως της εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 ΠΚ), της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων (άρθρο 184 ΠΚ), της διατάραξης κοινής ειρήνης (άρθρο 189 ΠΚ), της έκρηξης (άρθρο 270 παρ.1), της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών (άρθρο 272 ΠΚ), της επικίνδυνης και της βαριάς σωματικής βλάβης, (άρθρα 309, 310 ΠΚ), της συμπλοκής (άρθρο 313 ΠΚ), της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 378 ΠΚ), της παράβασης του νόμου περί όπλων (Ν. 2168/93) σε συνδυασμό, κατά περίπτωση και με τις διατάξεις του άρθρου 41 ΣΤ του ν. 2725/1999 κλπ.

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών των ως άνω πράξεων επιβάλλεται η εξάντληση κάθε νόμιμου δικονομικού μέσου συμπεριλαμβανομένων των διαλαμβανομένων στο άρθρο 254 ΚΠΔ

Να διερευνηθεί επίσης, πώς, ενώ, σύμφωνα με τα συνημμένα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, οι Κροάτες εντοπίσθηκαν στην εθνική οδό από την ΕΛΑΣ και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, κατάφεραν να διαφύγουν και να καταφθάσουν στον τόπο του εγκλήματος

Τέλος να μεριμνήσετε, εκτός των άλλων, για την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κατά τη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ των ομάδων της ΠΑΕ ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Uefa Champions League

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.