Τραγέλαφος – Αυτά είναι τα κυβερνητικά μέτρα για τον καύσωνα: «Να φοράτε καπέλο και να πίνετε δροσερό νερό»

Τραγέλαφος – Αυτά είναι τα κυβερνητικά μέτρα για τον καύσωνα: «Να φοράτε καπέλο και να πίνετε δροσερό νερό»

Η κυβέρνηση σε μία πρωτοφανή κίνηση, αντί να λάβει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που μπορεί να κληθούν να δουλέψουν συνεχόμενες μέρες σε εξωτερικούς χώρους σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 44 βαθμούς, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους, απλώς τους συστήνει να φοράνε καπέλο και να πίνουν νερό!

Επίσης απλώς «συστήνει» μείωση του ωραρίου ή παύση εργασιών κατά τις 12.00 – 16.00. Μάλιστα φτάνει στο σημείο να μην απαγορεύει ούτε βαριές εργασίες που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους όπως είναι οι ασφαλτοστρώσεις!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας προτείνει να μοιραστούν καπέλο και νερό στους εργαζομένους και πάλι «συστήνει» να προγραμματιστούν εργασίες «που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών».

Ειδικότερα συστήνονται

• Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

• Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

• Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

• Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

• Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15°C.

Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

• Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

• Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

• Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

• Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

• Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00

• Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15°C).

Για άλλη μία φορά η αντιμετώπιση των απλών πολιτών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή «σύγχρονων σκλάβων», οι οποίοι υπάρχουν αποκλειστικά για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των «γαλαζοαίματων» της κυβέρνησης και φυσικά των φίλων τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.