ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Με ειδική άδεια, 10ήμερη καραντίνα & 3 αρνητικά PCR στην Ελλάδα από χώρες της Ν. Αφρικής (upd)

Η μετάλλαξη Μποτσουάνα θα είναι η δικαιολογία της κυβέρνησης για να «κλειδώσει» την χώρα

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Με ειδική άδεια, 10ήμερη καραντίνα & 3 αρνητικά PCR στην Ελλάδα από χώρες της Ν. Αφρικής (upd)

(Ανανέωση, αρχικό κείμενο 13:42) Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μετά τα νέα δεδομένα για την πανδημία και αποφάσισε να γίνουν πολύ αυστηρές οι προϋποθέσεις για είσοδο ταξιδιωτών από χώρες της νότιας Αφρικής όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης, στην Ελλάδα.

Η νέα μετάλλαξη δείχνει να είναι πιο μεταδοτική και να μην την «πιάνουν» τα εμβόλια και δεν θεωρείται απίθανο να πέσει άμεσα στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων-lockdown ακόμα και για τους εμβολιασμένους, άλλωστε τις τελευταίες ημέρες οι «ειδικοί» επιμένουν ότι πρέπει να παρθούν μέτρα και γι’ αυτούς.

Οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να υποβληθούν σε τριπλό PCR βεβαίως με αρνητικό αποτέλεσμα: Ενα πριν ταξιδεύσουν, ένα με την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα.

Νωρίτερα, την υιοθέτηση της «σκληρής γραμμής» για τις πτήσεις από την νότια Αφρική είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε ερώτημα στην Βουλή αν η χώρα μας θα υιοθετήσει αυστηρότερες ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογες με αυτές που ανακοίνωσαν ήδη η Βρετανία και το Ισραήλ είπε: «Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα».


(Αρχικό κείμενο) «Συναγερμός» έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές η μετάλλαξη Μποτσουάνα, καθώς δείχνει να είναι πιο μεταδοτική και να μην την «πιάνουν» τα εμβόλια.

Ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από χώρες της νοτίου Αφρικής, ενώ και στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 14:00, έκτακτη συνεδρίαση των «ειδικών».

Στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης θα βρεθεί, φυσικά, η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, το στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε πριν από μερικές μέρες και θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτικό στα εμβόλια.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Ν. Αφρικής.

Μάλιστα δεν θεωρείται απίθανο να πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων-lockdown ακόμα και για τους εμβολιασμένους, άλλωστε τις τελευταίες ημέρες οι «ειδικοί» επιμένουν ότι πρέπει να παρθούν μέτρα και γι’ αυτούς.

Ήδη, η Γερμανία, την οποία ακολουθεί η Ελλάδα, ετοιμάζεται να επιβάλλει lockdown, παρόλο που μέχρι στιγμής διαβεβαίωνε για το αντίθετο.

Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, υποστήριξε σήμερα ότι μόνο μια δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών θα μπορούσε να ανακόψει το τέταρτο κύμα.

«Η κατάσταση είναι πολύ δραματική όπως ποτέ άλλοτε σε αυτήν την πανδημία» είπε ο Σπαν σε συνέντευξη Τύπου. «Όσο πιο δυνατά τραβήξουμε το χειρόφρενο, τόσο το καλύτερο», συμπλήρωσε.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, βρέθηκε επίσης στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν του αρχικού στελέχους του νέου κορωνοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια κατά της COVID-19, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας

Τα μέτρα των χωρών

Σιγκαπούρη: ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και κοντινές της χώρες για προληπτικούς λόγους

Ιαπωνία: αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους για επισκέπτες από τη Νότια Αφρική και άλλες πέντε αφρικανικές χώρες

Ινδία: εξέδωσε οδηγία προς όλα τα κρατίδια της χώρας να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους και τεστ στους ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες «κινδύνου»

Ταϊβάν: ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από χώρες «υψηλού κινδύνου» στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου θα πρέπει να παραμένουν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις καραντίνας για 14 ημέρες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ασιατικές χώρες κατάφεραν σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτές σε άλλες περιοχές να αναχαιτίσουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού επιβάλλοντας αυστηρά προληπτικά μέτρα, αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και πολιτικές για διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.