ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

«Ποδαρικό» με lockdown: Ανακοινώνεται στις 3 Ιανουαρίου αλλά… πιθανόν χωρίς μέτρα στήριξης – Τα δύο σενάρια

Πιθανότητα να μην κάνει ο Κ.Μητσοτάκης τις ανακοινώσεις

«Ποδαρικό» με lockdown: Ανακοινώνεται στις 3 Ιανουαρίου αλλά… πιθανόν χωρίς μέτρα στήριξης – Τα δύο σενάρια

Εδώ και αρκετές ημέρες έχει αποφασιστεί η επιβολή νέου lockdown στην Ελλάδα και αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι το πότε θα ανακοινωθεί, αλλά και τι μορφή θα έχει.

Όπως όλα δείχνουν η ημερομηνία «κλείδωσε», καθώς οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα στις 3 Ιανουαρίου. Η επιτροπή των «ειδικών» θα συνεδριάσει ξανά στις 28 Δεκεμβρίου και θα προχωρήσει σε νέα εισήγηση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μετά τις γιορτές. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβληθεί lockdown μέσα στις γιορτές ώστε να κινηθεί η αγορά, αλλά και να υπάρξει μια αίσθηση «ελευθερίας» στους πολίτες.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά τις ανακοινώσεις ίσως δεν θα τις κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν ότι το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο.

Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει άπειρες φορές και σε κάθε τόνο ότι lockdown και μέτρα για εμβολιασμένους δεν θα επιβληθούν, ενώ εδώ και περίπου έναν χρόνο ενέπαιξε τους πολίτες, αφού τους υποσχέθηκε «ελευθερία» εάν εμβολιαστούν.

Βέβαια στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που οι ανακοινώσεις δεν γίνουν από τον Κ.Μητσοτάκη, τότε η αντιπολίτευση θα τον κατηγορήσει για φυγομαχία. Η εξίσωση είναι δύσκολη και στην κυβέρνηση ψάχνουν να βρουν την καλύτερη (γι’ αυτούς) λύση.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=c31GE3VqjZs&feature=emb_title&ab_channel=YgeiaNews

Τα σενάρια για τα μέτρα

Στην κυβέρνηση γίνεται αγώνας δρόμου ώστε τα μέτρα που θα ανακοινωθούν να μην συνοδεύονται από σημαντικά μέτρα στήριξης προς εργαζομένους και επιχειρήσεις, καθώς αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως όποια ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν δανεικά από τις αγορές και εκτός της διόγκωσης του ελλείμματος, θα απειλήσουν και την αύξηση του χρέους.

Γι’ αυτό το πρώτο σενάριο (αυτό που φέρεται να θέλει το Μαξίμου) θα έχει να κάνει με περιορισμούς στη λειτουργία των χώρων εστίασης και τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους. Για την εστίαση θα προβλέπεται η απαγόρευση της μουσικής, μέτρο το οποίο είχε εφαρμοστεί το καλοκαίρι σε νησιά που είχαν πρόβλημα, ενώ ενδέχεται να τροποποιηθεί και το ωράριο των καταστημάτων.

Παράλληλα είναι πιθανόν να υπάρξει και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 50 ετών, ενώ συζητήσεις γίνονται και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην εστίαση, με τους θεσμικούς φορείς όμως να αντιδρούν έντονα.

Το άλλο σενάριο -και το πιο πιθανό- έχει να κάνει με ένα κλασσικό lockdown από αυτά που ζήσαμε κατά το παρελθόν. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση να έχουμε και κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπάρχουν σκέψεις για καθολικό lockdown, το οποίο, με βάση τα περσινά δεδομένα, κοστίζει στην οικονομία σχεδόν 3 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.