ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

«Βουβό» ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς και με το ρολόι στο χέρι: Στο δρόμο 10.000 αστυνομικοί – Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Μέχρι τις 2:00 θα είναι ανοιχτή η εστίαση, χωρίς όμως μουσική

«Βουβό» ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς και με το ρολόι στο χέρι: Στο δρόμο 10.000 αστυνομικοί – Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Κάτι από το περσινό ρεβεγιόν θα θυμίζει και το φετινό, καθώς απόψε οι Έλληνες θα αλλάξουν τον χρόνο… στο «βουβό», αλλά και με το ρολόι στο χέρι, αφού τα μαγαζιά της εστίασης θα κλείσουν στις 2:00.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ τα ξημερώματα (06:00) της Πέμπτης (30.12). Οι περιορισμοί που τέθηκαν αφορούν κυρίως την εστίαση και τους χώρους διασκέδασης, κάτι που σημαίνει ότι και το αποψινό ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα είναι αρκετά διαφορετικό, όπως γίνεται πλέον στα χρόνια της πανδημίας.

Με δεδομένη την απαγόρευση μουσικής, όρθιων πελατών σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας αλλά και την εφαρμογή ωραρίου ως τις 2:00, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα περιθώρια για ξέφρενες διασκεδάσεις στενεύουν, ενώ παράλληλα έχει γίνει σαφές ότι θα υπάρξουν πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση όλων των μέτρων.

Τα μέτρα για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

  • Τα καταστήματα της εστίασης θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 12 το βράδυ, μόνο για καθήμενους. Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως 6 άτομα, ενώ απαγορεύεται πλήρως η μουσική
  • Για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς (το βράδυ της 31 Δεκεμβρίου) το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα ισχύει έως τις 2 τα ξημερώματα, με όλες τις απαγορεύσεις (χωρίς μουσική, μόνο για καθήμενους και σε τραπέζια έως 6 άτομα)
  • Απαγόρευση οργανωμένων πάρτι σε ιδιωτικούς χώρους. Η μουσική επιτρέπεται στα σπίτια, αλλά όχι για οργανωμένα πάρτι.
  • Σύσταση για διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων πριν από το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Τα υπόλοιπα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ

  • Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα 10%, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή KΝ95) ή διπλής μάσκας στους εργαζομένους της εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας, όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Αύξηση της τηλεργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό που είναι εφικτό
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών. Ενώ για αυτό το διάστημα θα αυστηροποιηθούν και τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία.

Στους δρόμους 10.000 αστυνομικοί για να τηρηθούν τα μέτρα

Σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Αναφορικά με τα νέα μέτρα που έχουν αρχίσει να ισχύουν είπε ότι πρέπει οι πολίτες να τα δουν «με αυστηρότητα και με όρους ενότητας και αλληλεγγύης».

«10.000 αστυνομικοί με ευγένεια και επαγγελματισμό ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων και κατ’ εξαίρεση οι έλεγχοι θα γίνονται μέχρι τις 02:00. Θέλω να παρακαλέσω οι πολίτες μόνοι τους, με δική τους ευθύνη να τηρούν τα μέτρα και να βοηθήσουν κι αυτοί με ευγένεια ο έργο των αστυνομικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποια νέα μέτρα έρχονται στο ξεκίνημα του 2022;

Η λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες για όλο τον πληθυσμό που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση , ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει ήδη αποφασιστεί και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στην αυγή του νέου έτους.

Οι πολίτες που δεν θα προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση θα χάνουν κάθε «προνόμιο» που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα προωθείται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, με ηλικιακά κριτήρια. Ο πήχης αναμένεται να κατέβει από τα 60 χρόνια που είναι σήμερα τουλάχιστον στα 50 έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγήσεις είναι το μέτρο να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε εστίαση και διασκέδαση και ακολούθως στους δημοσίους υπαλλήλους, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

Όμως, στις αρχές του πρώτου μήνα του νέου έτους, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι και νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση στο μέλλον ούτε στους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους των καφέ, εστιατορίων κ.α., μέτρο που έχει συζητηθεί εδώ και καιρό με τους «ειδικούς».

Ως την Τετάρτη οι αποφάσεις για τα σχολεία

Το αργότερο ως την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα σχολεία.

Ως τότε εκτιμάται ότι οι ειδικοί θα έχουν στα χέρια τους όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για να κάνουν την τελική εισήγηση τους στην κυβέρνηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο σχεδιασμός παραμένει σταθερά η επιστροφή στα θρανία να γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με τους μαθητές να προσκομίζουν αρνητικό rapid test αντί για self test, όπως ίσχυε ως τώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.