ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Φ.Σταϊνμάιερ: «Έχουμε ηθική και πολιτική ενοχή για τα πεπραγμένα της Κατοχής – Πρέπει να κάνουμε κάτι»

Φ.Σταϊνμάιερ: «Έχουμε ηθική και πολιτική ενοχή για τα πεπραγμένα της Κατοχής – Πρέπει να κάνουμε κάτι»

Για πρώτη φορά ένας Γερμανός ηγέτης (ακόμα κι αν ο ρόλος του προέδρου στην Γερμανία είναι αρκετά υποβαθμισμένος από εκτελεστικής απόψεως, θεσμικά όμως είναι ύψιστης σημασίας) παραδέχεται την ευθύνη των Γερμανών για τα δεινά που υπέστη η Ελλάδα στην Κατοχή και ηθικά αλλά κυρίως και πολιτικά.

Τόνισε μάλιστα πως θα πρέπει η Γερμανία «να κάνει κάτι για αυτό που να είναι αντιστάθμισμα των πράξεων που εκπορεύονται από τη γερμανική πλευρά»

Φυσικά δεν προσδιορίζει τι εννοεί με αυτό και δεν εκτιμούμε ότι η Γερμανία αύριο θα μας δώσει 300 δισ. ευρώ διότι απλούστατα αν το κάνει η ίδια θα πάψει να είναι οικονομική δύναμη για αρκετά χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας είπε ότι το μομέντουμ μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά «αυτό δεν δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν».

«Πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο που όλοι σεβόμαστε» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος ξεκινώντας από το γεγονός ότι στην αρχή της επίσκεψής του στην Ελλάδα επισκέφθηκε το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι «ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που έγιναν φρικαλεότητες, όπου από εκεί εκτοπίστηκαν σε Αουσβιτς και Νταχάου. Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες αυτές» απάντησε ότι «δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενόχη που μας βαρύνει».

«Ανεξαρτήτως των νομικών θέσεων που έχουμε θεωρούμε υποχρεώσή μας να πράξουμε κάτι που να είναι αντιστάθμισμα των πράξεων που εκπορεύονται από τη γερμανική πλευρά. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε όσα έγιναν αλλά κυρίως θέλουμε να δώσουμε στις νέες γενιές τα διδάγματα μας από την περίοδο αυτή, να επιτρέψουμε τη συνύπαρξη των ανθρώπων χωρίς ο ένας να μισεί τον άλλο».

Στα υπόλοιπα θέματα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε περήφανος «γιατί εξήλθαμε της κρίσης προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους αλλά και γιατί καταφέραμε να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση με σεβασμο στο διεθνές δίκαιο» ενώ έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιώντας το χαρακτηρισμό «γενναίο θαρραλέο βήμα».

«Πιστεύω ότι είναι μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου και ένα θαρραλέο βήμα που συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή».

Ειδικά για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας είπε, επίσης, ότι «μπορεί το μομέντουμ να αποτελέσει μια αρχή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, να αφήσουμε πίσω μας τις δύσκολες στιγμές των προηγούμενων 8 ετών, να αφήσουμε εκατέρωθεν στερεότυπα που επηρεάζουν τη σχέση μας και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον μιας ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας».

«Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα, όπως και στο παρελθόν σε κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη, θα βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γερμανίας αναγνώρισε τον «επώδυνο δρόμο με τις μεταρρυθμίσεις» προσθέτοντας ότι «γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για εσάς προσωπικά και πόσο δύσκολα ήταν για τους ανθρώπους που σήκωσαν το βάρος» προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητά της.

«Επειδή είχαμε συζήτησει τόσο συχνά τα ζητήματα αυτά στο παρελθόν βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω το σεβασμό μου γιατί κάτω από δύσκολες συνθήκες πηρατε το τιμόνι και οδηγήσατε τη χώρα εδώ που φτάσατε έξω από τα Μνημόνια.

Αλλά όχι μόνο να εκφράσω το σεβασμό σε εσάς αλλά και σε όλο το λαό γιατί παρα τις τεράστιες δυσκολίες η συντριπιτική πλειοψηφία πιστευω ότι ήταν υπέρ της Ευρώπης» είπε ακόμα ο κ. Σταϊνμάιερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζοντας τη λύπη του «γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν δόθηκε μια τελική λύση». «Η μεγάλη πλειοψηφία όσων πήγαν να ψηφίσουν ήταν υπέρ της συμφωνίας, αλλά αυτο δεν αρκούσε» πρόσθεσε.

Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση στο θέμα μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.

Τώρα τι αξία έχουν όλα όσα είπαν για τις αποζημιώσεις; Από μόνες τους τίποτα αλλά η παραδοχή από την γερμανική πλευρά της ευθύνης και της ανάγκης ότι «κάτι» πρέπει να γίνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομικά ακόμα και σε ένα Διεθνές Δικαστήριο.

Η ανάληψη ηθικής ευθύνης σημαίνει και ανάληψη αστικών ευθυνών (δηλαδή πληρώνεις) ενώ η ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει και ανάληψη ποινικών ευθυνών (δηλαδή τιμωρείσαι)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλλον όμως δεν το είπαν τυχαία οι Γερμανοί. Ίσως σκέφτονται στο Βερολίνο κάποιο είδος «χρυσού» χαπιού για να ξεχάσουν οι Έλληνες τις απανωτές εθνικές «φάπες» που έπεσαν και θα πέσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.