Οι τέσσερις στόχοι του Κ.Μητσοτάκη για το ταξίδι στις ΗΠΑ – Τι θέλει να πετύχει – Όλες οι συναντήσεις του

Οι τέσσερις στόχοι του Κ.Μητσοτάκη για το ταξίδι στις ΗΠΑ – Τι θέλει να πετύχει – Όλες οι συναντήσεις του

Πολυσήμαντες και πολυεπίπεδες επαφές και συναντήσεις θα έχει στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ταξιδεύει σήμερα Κυριακή στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός έχει ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων με πολλούς και σημαντικούς ξένους ηγέτες, καθώς επίσης και με επενδυτές, τους οποίους θα καλέσει να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα που αφήνει πίσω της την κρίση, ενώ θα εκφωνήσει ομιλίες για την κλιματική αλλαγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι βασικοί στόχοι του πρώτου αυτού υπερατλαντικού ταξιδιού που πραγματοποιεί ο κ. Μητσοτάκης μετά την εκλογική νίκη του στις 7 Ιουλίου, είναι οι εξής:

Πρώτον: Να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακά (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), και παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, με Αυστραλία και Ινδία).

Δεύτερον: Να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Τρίτον: Να αναπτύξει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα την ελληνική πρόταση, και

Τέταρτον: Να συναντηθεί με παράγοντες και να μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας όπου θα αναπτύξει την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη ψήφιση νόμου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τους εξής ξένους ηγέτες:

*τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (24/9),
*τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (25/9),
*τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον (24/9),
*τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι (26/9).
*τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα (23/9),
*τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ (24/9),
*τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτιτς (23/9),
*τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι (23/9),
*την Πρόεδρο της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι (24/9).
*τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε Μαρκές (23/9),
*τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (23/9)
*τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν (24/9).

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (26/9). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.
Στις 26 /9 είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης.

Συνοπτικά, το υπόλοιπο πρόγραμμα του ταξιδιού έχει ως εξής:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των Προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.
-Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.
-Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικών επενδυτών, τα διαθέσιμα κεφάλαια των οποίων αθροίζονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.
-Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.
-Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.