Γ.Κουμουτσάκος για προσφυγικό: «Θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη μεγάλη αυτή πρόκληση»

Γ.Κουμουτσάκος για προσφυγικό: «Θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη μεγάλη αυτή πρόκληση»

Σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, και την νέα Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, κα Ylva Johansson, καθώς και ανώτατα στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών, με αρμοδιότητα στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Σκοπός ήταν να προωθηθούν εγκαίρως στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν την οριστικοποίηση της νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, οι θέσεις και οι προτεραιότητες της Ελλάδας που συνοψίζονται ως εξής:

– Ταχεία ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ).

– Εφαρμογή, έως την επίτευξη της συμφωνίας για το ΚΕΣΑ, μιας αποτελεσματικής πολιτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στη βάση της δικαιότερης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών.

– Διαμόρφωση ενός ισχυρού και αποτελεσματικού μηχανισμού επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών στις τρίτες χώρες προέλευσής τους.

– Αλληλεγγύη και στήριξη στην αντιμετώπιση του μείζονος σημασίας θέματος των ασυνόδευτων ανηλίκων.

– Εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης για την κάλυψη των απαιτήσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, ειδικότερα λόγω της έξαρσης του φαινομένου στην παρούσα συγκυρία.

– Πρόβλεψη και εξασφάλιση αυξημένων κονδυλίων στον υπό διαπραγμάτευση προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο).

– Έγκαιρη διαμόρφωση ουσιαστικών σχέσεων συνεργασίας, συντονισμού και συνεννόησης με τα αρμόδια μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικότερα ενόψει της διαπραγμάτευσης και διαμόρφωσης του νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, και η Επίτροπος, κα Ylva Johansson, αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Κουμουτσάκου να επισκεφθούν την Αθήνα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της κοινής προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η κοινή για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, πρόκληση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, όπως επιβάλλουν οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Στο πλαίσιο του στόχου της Κυβέρνησης και των οδηγιών του κ. Πρωθυπουργού για τη μέγιστη δυνατή διεθνοποίηση των ελληνικών θέσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, πραγματοποίησα σειρά συναντήσεων με τα αρμόδια για το θέμα αυτό πολιτικά στελέχη της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συγκεκριμένη στόχευση, δηλαδή την ενίσχυση των προσπαθειών της χώρας μας για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά πολύπλοκου μεταναστευτικού ζητήματος, προκειμένου έτσι να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται στο εσωτερικό της χώρας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όσο και τον υφυπουργό Άμυνας, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, ως ειδικού συντονιστή, για τη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Είμαι βέβαιος ότι με κοινή και συντονισμένη προσπάθεια, η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη μεγάλη αυτή πρόκληση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.