Την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ υπέγραψε ο Χρ. Σταϊκούρας – «Θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες μειώσεις φόρων»

Την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ υπέγραψε ο Χρ. Σταϊκούρας – «Θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες μειώσεις φόρων»

Την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ υπέγραψε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Όπως αποκαλύπτει το NM, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπέγραψε ήδη την σχετική επιστολή για την πρόωρη αποπληρωμή του πιο ακριβού μέρους από τα δάνεια του ΔΝΤ.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Άμεσα μειώνεται το υπόλοιπο του χρέους προς το ΔΝΤ σε 4,554 δισ. SDR (ειδικά τραβητικά δικαιώματα) από 6,735 δισ. SDR σήμερα. Δηλαδή μειώνεται σε περίπου 5,65 δισ. ευρώ. Έτσι η Ελλάδα δεν θα παραβιάζει πλέον το όριο λήψεως δανείων που δικαιούται ως μέλος του ΔΝΤ.

Και επειδή θα κινείται σε φυσιολογικά πλαίσια δανεισμού η χώρα μας (με βάση τις καταβολές που κάνει ως μέλος του Ταμείου) μειώνεται αυτομάτως το επιτόκιο στα δάνεια του ΔΝΤ σε 1,91%, έναντι 4,91% του δανείου που αποπληρώνεται. `

Κυρίως όμως, πέραν του ότι δεν θα χρεώνεται διπλάσιο επιτόκιο, η κίνηση αυτή σημαίνει επιστροφή στην ομαλότητα, μεγαλύτερη απεμπλοκή από τον εναγκαλισμό του ΔΝΤ και μήνυμα αξιοπιστίας προς τις διεθνείς αγορές. Ανοίγει διάπλατα έτσι ο δρόμος για συνολική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, περί την άνοιξη του 2020.

Όπως τόνισε χθες μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «αν καταφέρουμε, όπως προσδοκούμε, να μειώσουμε και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά, δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες μειώσεις φόρων».

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε και μια σειρά μειώσεων άλλων φόρων, άμεσων κι έμμεσων, που θα περιλαμβάνονται στους επόμενους προϋπολογισμούς».

Στο οικονομικό επιτελείο μάλιστα συζητούν πλέον ήδη και το ενδεχόμενο μιας ακόμη νέας πρόωρης αποπληρωμή μέρους χρέους προς το ΔΝΤ, που θα μπορούσε να γίνει στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη ενημερωθεί για τις προθέσεις της Αθήνας,

Κλειδί των εξελίξεων θεωρείται η εκτίμηση για ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, μέσω των κινήσεων αυτών. Ελάφρυνση χρέους προκύπτει όχι μόνο από την αποπληρωμή του πιο ακριβού τμήματος του χρέους προς το Δ.Ν.Τ., αλλά ακόμα και άλλου φτηνότερου, επειδή αυτό συγκρίνεται με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που προσφέρονται -στην παρούσα χρονική στιγμή τουλάχιστον- προς τη χώρα μας στις αγορές .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εξέλιξη θα σημάνει ότι η κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το θέμα της χαλάρωσης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα και της λιτότητας συνολικά στη χώρα μας, από το 2021 τουλάχιστον ή και νωρίτερα , με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν τα χαμηλά επιτόκια και οι συνθήκες τις χρηματαγορές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.