Τριπλασιασμός προστίμων: Φοβούνται τον καλό καιρό που έρχεται σε λίγες μέρες & την ψυχολογική κόπωση των «φυλακισμένων»

Τριπλασιασμός προστίμων: Φοβούνται τον καλό καιρό που έρχεται σε λίγες μέρες & την ψυχολογική κόπωση των «φυλακισμένων»

Παρά το γεγονός ότι αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω του πολύ άσχημου καιρού, δεν υπήρχε άνθρωπος για δείγμα να κυκλοφορεί έξω, είναι δεδομένο και σίγουρο πως θα ανακοινωθούν νέα περιοριστικά μέτρα ακόμα πιο αυστηρά από αυτά που έχουν ληφθεί και μαζί με αυτά έρχεται τριπλασιασμός των προστίμων.

Η κυβέρνηση φοβάται την ψυχολογική κόπωση των πολιτών και φυσικά ότι θα φτιάξει σύντομα ο καιρός.

Η καθοριστική εβδομάδα (καθώς το Πάσχα πλησιάζει) σε ό,τι αφορά τους νέους περιορισμούς στην κυκλοφορία έχει ξεκινήσει και όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα, αλλά η καμπύλη των κρουσμάτων και των σοβαρών περιπτώσεων δείχνει να έχει ομαλή πορεία και σε κάθε περίπτωση η εικόνα στην Ελλάδα παραμένει σαφώς καλύτερη από αυτή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πέρα από τις συγκεκριμένες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και χρονικής απoμείωσης των αδειών μετακίνησης οι οποίες προγραμματίζονται να επιβληθούν στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, η κυβέρνηση φαίνεται πως μελετά και τον τριπλασιασμό των προστίμων που επιβάλλονται για τη μη τήρηση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας και μετακίνησης.

Επειδή κάθε μέρα που περνά επιβαρύνει τις αντοχές των πολιτών στην απομόνωση, αλλά και ενθαρρύνει τους πολίτες να επιχειρήσουν αχρείαστες και ανώφελες εξόδους από το σπίτι τους προφασιζόμενοι διάφορες ανάγκες, φαίνεται πως η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση επιθυμεί να αποφύγει την οποιαδήποτε εξάπλωση της νόσου που θα οφείλεται σε απροσεξίες και ασυνέπειες της τελευταίας στιγμής δεδομένου ότι η χώρα εισέρχεται βήμα βήμα στην κρίσιμη φάση της κορύφωσης της επιδημίας Covid-19.

Αυτό σημαίνει πως για ένα χρονικό διάστημα τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην αύξηση των κρουσμάτων, τους θανάτους και τις εισαγωγές για νοσηλεία θα ακολουθήσουν μία σταθερή οριζόντια πορεία έως ότου αρχίσουν να παίρνουν τη μορφή μίας φθίνουσας καμπύλης. Αυτή η φάση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αλλά και ψυχολογικά βεβαρημένη διότι, πολλοί πολίτες θα νομίζουν ότι ο κίνδυνος πέρασε. Δεν συμβαίνει όμως αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα θα ενταθούν οι περιπολίες και ο έλεγχος των μετακινήσεων.

Χθες στο Μαξίμου δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για νέα μέτρα, μολονότι ήδη ανακοινώθηκε η παράταση του περιορισμού στην κυκλοφορία έως τις 27 Απριλίου (σ.σ.: κανονικά θα έληγε σήμερα). Επίσης, εκκρεμεί η απόφαση για τις εκκλησίες, με πιθανότερο σενάριο την υιοθέτηση της πρότασης της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών μετά την Κυριακή των Βαΐων.

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι ΔΕΝ ΕΙΧΕ κάποια αφορμή αυτές τις μέρες για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα.

Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση δεν μπορούν παρά να εξετάζουν και την επόμενη μέρα, ιδιαίτερα εάν η εξέλιξη των πραγμάτων συνεχίσει να είναι ομαλή κι έτσι θα φανεί φως στον ορίζοντα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από τις αρχές ή τα μέσα Μαΐου.

Το πρόβλημα είναι η συγκράτηση της ύφεσης σε χαμηλά επίπεδα (που θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα), με τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα να επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του πως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης προβλέπουν πως και ο Μάιος θα είναι ένας μήνας που θα κυλήσει με «τεχνητές αναπνοές», ήτοι κρατική στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων με τα περίφημα «800άρια» και άλλα μέτρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.