ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Μ.Βαρβιτσιώτης για επερχόμενες τουρκικές έρευνες: «Θέλουμε να αποφύγουμε την στρατιωτικοποίηση της κρίσης»

Μ.Βαρβιτσιώτης για επερχόμενες τουρκικές έρευνες: «Θέλουμε να αποφύγουμε την στρατιωτικοποίηση της κρίσης»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε για τα ελληνοτουρκικά σε ραδιοφωνική εκπομπή. Όταν ρωτήθηκε για τις επερχόμενες τουρκικές γεωτρήσεις δήλωσε πως η Ελλάδα δεν θα στρατιωτικοποιήσει την σύγκρουση.

Δηλαδή σε περίπτωση που η Τουρκία κατεβάσει τα γεωτρύπανα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα τι θα κάνει; διαγγέλματα;

Σχετικά με τις ανακοινώσεις της Τουρκίας ότι θα επιχειρήσουν έρευνες στο χώρο που περιγράφεται από το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, δηλαδή νότια της Κρήτης, και στο πρόβλημα που ενδεχομένως δημιουργήσει αυτό στον ελληνικό τουρισμό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι κάτι το οποίο το επεξεργαζόμαστε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας ανησυχεί.

Έχουν λάβει από το υπουργείο Άμυνας όλα τα μέτρα για να είναι προετοιμασμένοι για μία τέτοια εξέλιξη. Το πιο βασικό όμως είναι το μήνυμα που στέλνουμε ότι εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να οδηγηθούν οι μεταξύ μας διαφορές σε μία στρατιωτικοποίηση. Μία στρατιωτικοποίηση ουσιαστικά θα οδηγούσε και την Ελλάδα και την Τουρκία στο να βρεθούμε απομονωμένοι από τον διεθνές περίγυρο».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τους τελευταίους μήνες βλέπουμε μία αυξανόμενη από την πλευρά της Τουρκίας ένταση στις μεταξύ μας σχέσεις. Αυτή οδήγησε στην γνωστή υπόθεση του Έβρου όπου εκεί προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν πρόσφυγες και μετανάστες με έναν τρόπο με τον οποίο οδήγησαν την Τουρκία μάλλον σε απομόνωση από την Ευρώπη, διότι ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα που έφυγε από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με την παρουσία τους στον Έβρο αλλά και διμερείς συνομιλίες που είχε ο Ερντογάν με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό.

Και στη συνέχεια με την αύξηση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου αλλά και του θαλασσίου χώρου μέσα από διαρκείς προκλητικές ενέργειες.

Εμείς στέλνουμε ένα μήνυμα στην Άγκυρα πολύ σαφές, ότι από τη μία είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε ένα διπλωματικό διάλογο μαζί τους, ότι δεν είμαστε σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να στρατικοποιήσουμε τις μεταξύ μας διαφορές γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε όλους, και εμάς και αυτούς, σε μία κατάσταση η οποία δεν ευνοεί ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που βιώνουμε με τις συνέπειες που υπάρχουν από τον τουρισμό για τις οικονομίες μας.

Και βέβαια ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας Δίκαια όταν αυτά προσβληθούν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στη δήλωση που έκανε για την Αγία Σοφία στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι «οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία θα συνιστά προσβολή και πρόκληση απέναντι και στη διεθνή κοινότητα” και στο ερώτημα με τι ενέργειες θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στην διακηρυγμένη πρόθεση να την μετατρέψουν σε τζαμί ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σίγουρα σε μία αντίδραση από την ελληνική πλευρά, η οποία θα είχε σχέση με τη διεθνοποίηση της κατάστασης αυτής. Δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή την αλλαγή αυτή του μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς και να αποκτήσει πάλι τα οθωμανικά χαρακτηριστικά τα οποία έχει απολέσει από τη στιγμή κιόλας που ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφάσισε να στερήσει από αυτό το μνημείο τον θρησκευτικό του χαρακτήρα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.