Γ. Βρούτσης: «Ασπίδα προστασίας ο μηχανισμός “ΣΥΝεργασία”»

Γ. Βρούτσης: «Ασπίδα προστασίας ο μηχανισμός “ΣΥΝεργασία”»

Κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει απροστάτευτος, έτσι υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτηρίζοντας τον μηχανισμό «ΣΥΝεργασία» για την επιδοτούμενη εργασία, ως «ασπίδα προστασίας» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή προανήγγειλε πως η ρύθμιση θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί έως το βράδυ και να τεθεί σε εφαρμογή την Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Ο υπουργός Εργασίας προχώρησε σε ειδική αναφορά για τους κλάδους τουρισμού, επισιτισμού και των μεταφορών στον τουρισμό, οι εργαζόμενοι στους οποίους πρέπει να επαναπροσληφθούν τονίζοντας ότι δίνεται η δυνατότητα να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από 1 Ιουνίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, εφόσον οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν τους επαναπροσλάβουν. Προσέθεσε δε, ότι εργαζόμενοι που θα επαναπροληφθούν και θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ, ενώ η πολιτεία θα καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ξεκαθάρισε ότι για το διάστημα αυτό απαγορεύονται οι απολύσεις.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι ο μηχανισμός θα προσαρμόζεται με το ποσοστό λειτουργικής επάρκειας των ξενοδοχείων και των τουριστικών λεωφορείων. Με τον τρόπο αυτό:

-σε ξενοδοχείο με πληρότητα 20% ο εργοδότης θα πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων εργασίας που τελούν σε αναστολή

-με πληρότητα 50%: θα πρέπει να ανακαλέσει τα 2/3 συμβάσεων εργασίας που έχουν ανασταλεί

-με πληρότητα 80%: πρέπει ανακαλέσει όλες τις αναστολές

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφορικά με τους εποχιακά εργαζόμενους, που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι προβλέπεται να λάβουν επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ίσο με το ύψος που είχε το τελευταίο επίδομα ανεργίας και με προϋπόθεση να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ από Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2020. Για το ίδιο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, θα καλυφθούν όπως είπε από το κράτος και οι εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν ή θα προσληφθούν ως εποχικοί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.