Κ.Μητσοτάκης: «Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις» – Δείτε live (βίντεο)

Κ.Μητσοτάκης: «Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις» –  Δείτε live (βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συνεδρίαση της «Ωρας του Πρωθυπουργού», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντάει σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την Εργασία και την Οικονομία.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και νέα μέτρα στήριξης.

Ανάμεσα σε αυτά που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι και η μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάνει ακόμα και το 100%, όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Ελληνικό στην τελετή εγκαινίων της έναρξης των εργασιών για τη μετατροπή του πρώην αεροδρομίου στο μεγαλύτερο πάρκο της Μεσογείου.

Live από τη Βουλή

Μητσοτάκης: Ανακοινώνουμε νέα μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δισ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης είπε από το βήμα της Βουλής:

«Είμαι σε θέση σήμερα να ανακοινώσω μια ακόμα δέσμη μέτρων στήριξης του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά με θέμα: «Σε νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την εργασία οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης» στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού».

Πρώτον, μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Εκείνες που καταγράφουν 50% του τζίρου τους το γ’ τρίμηνο του έτους. Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Δεύτερον, εγκαινιάζουμε και τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτή θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. Σημαντική ένεση ρευστότητας. 7000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή την επόμενη εβδομάδα. 120.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τρίτον, επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, και για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Τέταρτον, οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος.

Και πέμπτον, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

«Το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν επεκταθεί. Καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές. Έχουμε φυλάξει πυρομαχικά. Θέλω να θυμίσω ότι καθόλη τη διάρκεια της κρίσης το κράτος ενίσχυσε τα ταμειακά του διαθέσιμα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και δεν το κρύψαμε ποτέ, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά με θέμα «Σε νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την εργασία οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης», στο πλαίσιο της «Ωρας του πρωθυπουργού».

Τώρα είδα ότι δεν επιμείνατε πολύ σε αυτό. Και καλά κάνατε γιατί το να επικαλείται κανείς ότι η κρίση υπήρχε πριν από τον κορωνοϊό δεν αντέχει σε καμία απολύτως κριτική αν δει κανείς τα αποτελέσματα της οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην κυρία Γεννηματά.

Αποτρέψαμε μια απότομη αύξηση της ανεργίας

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν ισχυρίζομαι ότι η οικονομία στη φάση που βρισκόμαστε μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει είναι να αποτρέψουμε μια απότομη αύξηση της ανεργίας. Το κράτος ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. Δεν συζητάμε ποιες είναι οι δεξιές, οι αριστερές λύσεις. Η προστασία απασχόλησης είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά

  • Επιτέλους αυξήστε τα ποσά ενίσχυε ανταποκριθείτε στις ανάγκες δώστε στις τράπεζες να καταλάβουν ότι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές από χρήματα του ελληνικού λαού και έχει έρθει η ώρα να βάλουν γερά πλάτη για να σταθεί στα πόδια της η οικονομία και να μην υπάρξει αφελληνισμός της οικονομίας.
  • Διαμορφώνετε συνθήκες εργασιακές ζούγκλας το πρόγραμμα Συνεργασία απέτυχε.
  • Αρνείστε αδικαιολόγητα εδώ και έξι μήνες να κηρύξετε υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση στον τουρισμό και στον επισιτισμό αυτό σημαίνει ότι 400.000 σε αυτό τον κλάδο είναι στον αέρα.
  • Έχετε αφήσει ξενοδόχους να εκβιάζουν τους εργαζόμενους τους και να υπογράφουν χαρτί ότι δεν θα προσληφθούν το 2021.
  • Ο δρόμος που ακολουθείτε εγκαταλείπει τους πολλούς στηρίζει μόνο τους λίγους και εις καιρός θα κριθείτε γι’ αυτό μην επαναπαύεστε από το ωσαννά των προσωρινών δημοσκοπήσεων ούτε και από την ανεπάρκεια και την αναξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Στη χώρα υπάρχουν δύο δρόμοι ο ένας ο δρόμος της δήθεν επιστροφή στην κανονικότητα συντηρητικός ο δρόμος των λίγων που επιλέγετε εσείς ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της νέας αλλαγές ο δρόμος που προτείνουμε εμείς και γι’ αυτό μαζί με την ελληνική κοινωνία δουλεύουμε το νέο κοινωνικό συμβόλαιο της νέας αλλαγές.
  • Πρόταση εναλλακτική προοδευτική που δίνει διέξοδο ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό γι’ αυτό είμαστε εδώ. Το κίνημα αλλαγής είναι ασπίδα στην δημοκρατία και στήριγμα στην ελληνική κοινωνία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.