«Άδειασμα» Μ.Βορίδη σε Μαξίμου – Zητεί σκληρά μέτρα κατά Αγκυρας: «Άμεσα μουσείο Eλληνισμού το σπίτι του Κεμάλ»

«Άδειασμα» Μ.Βορίδη σε Μαξίμου – Zητεί σκληρά μέτρα κατά Αγκυρας: «Άμεσα μουσείο Eλληνισμού το σπίτι του Κεμάλ»

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης μίλησε για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και πρότεινε ως αντίποινα την μετατροπή του μουσείου Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο Γενοκτονίας του ελληνισμού, «σπάζοντας» έτσι τη «χλιαρή» γραμμή της κυβέρνησης που μιλάει για ΕΕ και… UNESCO, επιπλέον δήλωσε πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί και η πολιτική των «ανοιχτών διαύλων» με την Τουρκία.

«Η Τουρκία φερόταν διαφορετικά όσο είχε ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και προσανατολισμό. Πρόκειται για μια άθλια απόφαση, καθώς φαίνεται ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον να έχει καλές σχέσεις με οποιοδήποτε δυτικό κράτος και διεθνές σύστημα», είπε αρχικά ο υπουργός.

«Οργή, αγανάκτηση, στενοχώρια ειδικά στην Ελλάδα και αίσθηση βαθύτατης προσβολής. Η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, αλλά ένα παγκόσμιο χριστιανικό, ορθόδοξο σύμβολο» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

«Χρειάζονται απαντήσεις από την διεθνή κοινότητα και φυσικά από την Ελλάδα».

Ερωτηθείς μάλιστα για το είδος των απαντήσεων που θα πρέπει να δοθούν από ελληνικής πλευράς, ο κ. Βορίδης σχολίασε πως ένα από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα και θα ήταν μια κίνηση «εξόχως συμβολική», έχει να κάνει με το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού.

«Θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό δεν ήταν το μόνο σημείο που «έσπασε» με το Μαξίμου καθώς δήλωσε πως θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί η πολιτική των «ανοιχτών διαύλων» με την Τουρκία.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή σταθερότητα και θα πρέπει να σταλούν μηνύματα από τη Δύση ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο, ώστε να υποστεί τις συνέπειες της αναδιάταξής της», κατέληξε ο κ.Βορίδης.

Το μουσείο του Κεμάλ ανήκει στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και το Μαξίμου δεν έχουν τολμήσει «ούτε να το σκεφτούν» για να το «πειράξουν», ενώ ακολουθούν πιστά τη πολιτική της πάσης θυσίας «ανοιχτών διαύλων» με την Τουρκία, φτάνοντας στο σημείο να «παρακαλούν» μήνες για ένα τηλεφώνημα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον θέλουν να πάνε το θέμα της Αγίας Σοφίας σε ΕΕ και… UNESCO, όπου το πολύ-πολύ να βγει καμία… ανακοίνωση, άλλωστε αυτό δήλωσε σήμερα το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco», είπε ο κ.Πέτσας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.