ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ν.Μηταράκης: «Στις αρχές του 2021 δεν θα έχουμε τον ίδιο κόσμο στις δομές»

Ν.Μηταράκης: «Στις αρχές του 2021 δεν θα έχουμε τον ίδιο κόσμο στις δομές»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ανέφερε πως από τα τέλη του 2019 η Ελλάδα, έχει ζητήσει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την κατανομή των παράνομων μεταναστών, υπενθυμίζοντας ότι «από το Πάσχα έχει ξεκινήσει η μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών και ευάλωτων στην Ευρώπη».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αυτή η διαδικασία «σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά αιτούντες άσυλο από τη Μόρια αλλά θα αφορά αναγνωρισμένους πρόσφυγες».

«Ξεκαθαρίσαμε ότι η όποια μεταφορά θα αφορά ήδη αναγνωρισμένους πρόσφυγες πριν τα γεγονότα στη Μόρια» επανέλαβε ο κ. Μηταράκης.

Με αφορμή, δε, τις ανακοινώσεις από το Βερολίνο ότι θα υποδεχθεί 1.500 παράνομους μετανάστες από την Ελλάδα ο κ. Μηταράκης είπε ότι «η κυρία Μέρκελ αναφέρεται σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου».

Σημείωσε, δε, ότι «εμείς μεταφέραμε την περασμένη εβδομάδα 350 άτομα από Χιο, Σάμο, Κω, Λέρο για να καταλάβουμε ότι δεν θα κάνουμε αποσυμφόρηση εκεί που πιεζόμαστε αλλά βάσει προγράμματος».

Στις αρχές του 2021 δεν θα έχουμε τον ίδιο κόσμο στις δομές

Όσον αφορά την κατάσταση με τις δομές ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση στις αρχές του 2021 δεν θα έχουμε τον ίδιο κόσμο στις δομές» σημειώνοντας ότι «φέτος έχουμε δώσει 60.000 αποφάσεις ασύλου ενώ έχουν μπει στη χώρα 11.000 άτομα άρα είναι θέμα λίγων μηνών να έχουμε λίγους μετανάστες στα νησιά».

Για τη νέα δομή στη Λέσβο είπε ότι «ψάχνουμε λύση για να φτιάξουμε μικρότερη δομή με ασφάλεια» εξηγώντας ότι «η ασφάλεια των δομών είναι το τρίτο μέρος της πολιτικής για το μεταναστευτικό. Μιλάμε για κλειστές ελεγχόμενες δομές με διπλή περίφραξη, με σύστημα εισόδου εξόδου με κάμερες παρακολούθησης και κάμερες για φωτιά. Οι κλειστές δομές θα έχουν ό,τι απαιτέιται για να υπάρχει αξιοπρεπή διαβίωση αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Δεν είναι επιλογή να μείνουμε στον Καρά Τεπέ

«Δεν είναι η επιλογή μας να μείνουμε στον Καρά Τεπέ αλλά χρειαζόμαστε μια έκταση για νέα μόνιμη δομή» συμπλήρωσε διευκρινίζοντας ότι «στη Σάμο η δομή που φτιάξαμε είναι για 2.100 στη Χίο κάτι αντίστοιχο χρειάζεται. Στη Μυτιλήνη ίσως χρειάζεται κάτι καλύτερο».

«Στις νέες δομές δεν πρέπει να μένει κανείς πάνω από έξι μήνες» πρόσθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Ερωτηθείς για τον εμπρησμό στη Μόρια ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι «σε ορισμένους υπάρχει η αίσθηση ότι θα βάλουν φωτιά για να μπορέσουν να φύγουν νωρίτερα. Αυτό είναι απόλυτα δεδομένο ότι δεν θα γίνει».

«Στη Μόρια μιλάμε για θύλακες παραβατικής συμπεριφοράς που βρίσκουν χώρο στα άναρχα κέντρα».

Δεν έχουμε στο μυαλό τα ξερονήσια

Σημείωσε, δε, ότι «δεν έχουμε καθόλου στο μυαλό μας λύση με ξερονήσια» καθώς «στην πράξη για να χτίσεις ένα νησί από το μηδέν με 20-25.000 κατοίκους έχει τεράστιο κόστος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτίμησε, τέλος, ότι καθώς πέρυσι είχαμε 74.000 αφίξεις στην Ελλάδα και φέτος 12.000, «είναι στα 100 εκατ. ευρώ τα χρήματα που έχουν χάσει οι λαθροδιακινητές που κινούνται στην ανατολική Ελλάδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.