Ν.Μηταράκης: «Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2014»

Ν.Μηταράκης: «Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2014»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε πως «η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2014 που ορίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένα κράτος μέλος».

Αυτό τόνισε υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα με θέμα καταγγελίες για παράνομη αποτροπή και push back παράνομων μεταναστών, προσθέτοντας ότι «ενεργούμε με απόλυτο σεβασμό στη συνθήκη της Γενεύης που ορίζει τι θεωρείται και τι δεν θεωρείται επαναπροώθηση».

Μηταράκης: «Φυλάμε τα σύνορα μας»

«Δεν θα μπω σε περιγραφή του τρόπου που λειτουργούν τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου γιατί, εκτός από εσάς, αυτή τη ζωντανή συζήτηση παρακολουθούν και όλοι οι λαθροδιακινητές που βρίσκονται στα παράλια και φέτος έχασαν 100 εκατομμύρια ευρώ από την πολιτική αυτής της κυβέρνησης και με μεγάλη χαρά θέλουν να ακούσουν πως η χώρα μας, με απόλυτο σεβασμό στα συνταγματικά και κυριαρχικά δικαιώματα, όπως έχουν αναγνωριστεί από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε απόλυτο σεβασμό στους νόμους της θάλασσας και τηρώντας τις προϋποθέσεις τις συνθήκες της Γενεύης, φυλάει τα σύνορά της», είπε ο Νότης Μηταράκης.

Ο Νότης Μηταράκης για την Τουρκία

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου υπογράμμισε εξάλλου ότι ευθύνη της Τουρκίας είναι, σύμφωνα με την κοινή δήλωση του 2016, να μην υπάρχουν βάρκες στη θάλασσα.

​«Έχουμε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, από την Τουρκία, διότι ακόμη υπάρχουν βάρκες που προσπαθούν να ξεκινήσουν από τα τουρκικά παράλια χωρίς έγγραφα, χωρίς τα έγγραφα ναυσιπλοΐας χωρίς τους κανόνες ασφαλείας που επιβάλλει ο διεθνής κανονισμός ασφαλείας στη θάλασσα και επιτρέπεται σε ανθρώπους χωρίς διπλώματα οδήγησης, να οδηγούν μέσα στο Αιγαίο. Τα τελευταία 4,5 χρόνια χάθηκαν πολλές ζωές στο Αιγαίο. Φέτος ευτυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο γιατί το ελληνικό Λιμενικό, με τον τρόπο που λειτουργεί, έχει μηδενίσει τις απώλειες ανθρώπινων ζωών», είπε ο κ. Μηταράκης που επέκρινε και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:

​«Τις τελευταίες εβδομάδες, όλη η χώρα μας συζητάει τη νέα προσπάθεια και ρητορική της Τουρκίας, για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και έρχεστε εσείς σήμερα εδώ να με ρωτήσετε γιατί η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της; όταν έλαβα την ερώτηση σκέφτηκα ότι κάποιος μου κάνει πλάκα».

Push Back

Ο Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Συμβούλιο της Ευρώπης, σύμφωνα με τη σύμβαση της Γενεύης που έχουν επικυρωθεί από την Ελλάδα και αποτελούν εθνικό δίκαιο, η αποτροπή στη θάλασσα είναι ποινικό αδίκημα.

​Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι και σύμφωνα με το Ναυτικό δίκαιο, η αποτροπή στη θάλασσα είναι ποινικό αδίκημα το οποίο εκδικάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπενθύμισε δε ότι ήδη η Ελλάδα έχει εκκρεμότητα ως χώρα με τη θλιβερή υπόθεση στο Φαρμακονήσι, το 2014.

​«Αρέσει δεν αρέσει, αυτά είναι υποχρεωτικά. Σας ρωτώ λοιπόν να πείτε αν θα διερευνήσετε εάν γίνονται push back στη θάλασσα, με βάση δηλώσεις του επικεφαλής της FRONTEX, που λέει ευθέως ότι η χώρα μας κάνει push back στη θάλασσα. Σας ρωτώ με βάση μαρτυρία από Δανέζικο σκάφος της FRONTEX που λέει ότι πήρε εντολές, από την ελληνική διοίκηση, να αποτρέψει τους Τούρκους και να κάνει push back ή να τους επιστρέψει πίσω στα τουρκικά νερά και αρνήθηκε.

​Την καταγγελία αυτή διατύπωσε στη συνέχεια και ο Δανός υπουργός Εξωτερικών. Επίσης σας ρωτώ μετά από επιστολή που έχει στείλει στον κ. Χρυσοχοϊδη και έχει κοινοποιήσει και σε εσάς το Συμβούλιο της Ευρώπης και που ευθέως μας κατηγορεί για παράνομα push back στη θάλασσα και σας ρωτώ και μετά τις δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη ότι από τον Γενάρη 2020 έως σήμερα, το Λιμενικό μας κατάφερε να κάνει 3.000 αποτροπές στη θάλασσα τον Αύγουστο. Εμείς αυτό που διαβάζουμε σε όλα αυτά είναι ότι έχουμε παραβίαση του κράτους δικαίου, παραβίαση του εθνικού νόμου, παραβίαση της σύμβασης της Γενεύης, παραβίαση των νόμων του ναυτικού δικαίου», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινηθεί για να αποδοθούν ευθύνες.

​«Δεν σας λέμε γιατί φυλάτε τα σύνορα. Σας ρωτάμε αν κάνετε push back στη θάλασσα και αν σπρώχνετε ανθρώπους στα τουρκικά νερά. Αν κάνει το επίσημο κράτος παραβιάσεις ώστε να βγαίνει ο κ. Πλακιωτάκης και να περηφανεύεται για τις αποτροπές. Ρωτάμε αν το κράτος, η κυβέρνηση, η διοίκηση υπερασπίζονται το κράτος δικαίου ή αν προβαίνουν σε αγριότητες. Οι αποτροπές, τα push back στη θάλασσα είναι ποινικά αδικήματα. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάψουμε να τιμούμε το Λιμενικό Σώμα, το οποίο γνωρίζουμε πόσο σκληρή δουλειά έκανε. Αλλά δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε σε κάποιους οι οποίοι κάτω από κυβερνητικές πιέσεις, παραβιάζουν τους όρκους τους, ότι έχουν ευθύνη», είπε ο κ. Μουζάλας.

«Άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων»

«Είμαι απόλυτα υπερήφανος για τον τρόπο που η συντεταγμένη πολιτεία φυλάει τα σύνορά της», απάντησε ο Παναγιώτης Μηταράκης και, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε: «Ένα εκατομμύριο περίπου ήρθαν το 2015. Tο 2020 έχουν έρθει 11.000. Δεν είναι τα ίδια νούμερα. Άρα μάλλον κάτι διαφορετικό κάναμε. Τι κάνει αυτή η κυβέρνηση; ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εφαρμόζουμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα, εφαρμόζουμε τη συνθήκη της Γενεύης, εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο. Εσείς επιλέγετε να επαναλαμβάνετε τις θέσεις των λίγων κάποιων, οι οποίοι ίσως διαφωνούν με αυτό που κάνουμε».

Παράλληλα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, όπως κάθε χώρα Σένγκεν, όπως κάθε κυρίαρχο κράτος, έχει κανόνες για το πως μπαίνεις σε μια χώρα.

​«Δεν είμαστε χώρα ξέφραγο αμπέλι. Από ό,τι φαίνεται εσείς είστε της λογικής των ανοιχτών συνόρων, να ξαναγεμίσει η Ελλάδα με ένα εκατομμύριο μετανάστες. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την πολιτική. Ακούστηκε και σαν απειλή αυτό που είπατε προς τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, που κάνουν τη δουλειά τους, ότι όταν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσουν γιατί φυλάνε τα σύνορα. Φαντάζομαι ότι το κατάλαβα λάθος και θα το διορθώσετε», είπε ο Παναγιώτης Μηταράκης απευθυνόμενος στον Γιάννη Μουζάλα.

Μηταράκης: Η χώρα μας ακολουθεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική

Ο υπουργός αναφέρθηκε όμως και στο περιεχόμενο της Συνθήκης της Γενεύης.

​«Όλη η λογική της συνθήκης της Γενεύης είναι πως κάποιος που κινδυνεύει στην χώρα “Α”, να πάει στη διπλανή χώρα “Β”. Δεν λέει η Συνθήκη να κάνει επιλογή και να πάει όπου θέλει, οπουδήποτε στον πλανήτη. Άρα αν δεν κινδυνεύει κάποιος στην Τουρκία, δεν έχει λόγο να μπει στον ελληνικό χώρο, δεν έχει κανένα δικαίωμα να υποβάλει δικαίωμα ασύλου στην Ελλάδα, αλλά θα έπρεπε να το έχει υποβάλει στην Τουρκία και αν πριν την Τουρκία έχει περάσει από άλλες δύο ή τρεις ή τέσσερις χώρες στις οποίες δεν κινδυνεύει, κατά τους ορισμούς της συνθήκης της Γενεύης, ούτε στην Τουρκία θα έπρεπε να έχει πάει», είπε ο κ. Μηταράκης και υπογράμμισε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα τελευταία χρόνια, κάποιοι δικαιωματιστές πήραν τη συνθήκη της Γενεύης και την ξεχείλωσαν στα άκρα της, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν αρνητικοί στην έννοια του πρόσφυγα, ενώ η έννοια του πρόσφυγα είναι ιερή και η χώρα μας ακολουθώντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, εκεί που έχουμε πραγματικά πρόσφυγες, ναι, με βάση της συνθήκης της Γενεύης θα δίνει άσυλο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.