Κ.Μητσοτάκης: «Η κυριαρχία μας στη θάλασσα είναι στα 6 ν.μ.» -«Τελείωσε» εθνική δικαιοδοσία & δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα

Κ.Μητσοτάκης: «Η κυριαρχία μας στη θάλασσα είναι στα 6 ν.μ.» -«Τελείωσε» εθνική δικαιοδοσία & δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εκτενώς από το βήμα της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά συμφωνώντας μαζί με τους υπουργούς του (Γεραπετρίτη, Χρυσοχοΐδη, Παναγιωτόπουλο) πως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να υπερασπίζεται την ελληνική κυριαρχία, η οποία εκτείνεται στα 6 ναυτικά μίλια στη θάλασσα και στα 10 ναυτικά μίλια στον αέρα, όσο δηλαδή είναι τα χωρικά ύδατα και ο εθνικός εναέριος χώρος.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τέλος στη συζήτηση περί έμπρακτης υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα & τη δυνητική ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε πως «.Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 ναυτικά μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10. Εξ ού και ό,τι εισέρχεται στον εθνικό εναέριο χώρο αναχαιτίζεται.

Γνωρίζετε επίσης πως επί δικών σας ημερών (σσ. επί ΣΥΡΙΖΑ) έγιναν ου ολίγες NAVTEX για τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της ζώνης 6 με 12 μιλίων. Όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές.

Η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα κι έχει αποδείξει στο πεδίο την αποτρεπτική της ισχύ».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αυτοαναιρέθηκε καθώς νωρίτερα στην ομιλία του είχε δηλώσει πως η Ελλάδα «απαντάει στην τουρκική προκλητικότητα με προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε κάθε πεδίο».

Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο σε 12 ναυτικά μίλια, άφησε να υπονοηθεί πως δεν το κάνει γιατί υπάρχει το τουρκικό Casus Belli.

«Επειδή πολλά άκουσα για κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση. Όμως υπάρχει το casus belli στο Αιγαίο, δεν πιστεύω να εισηγείστε αυτό;» είπε, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά κι αύξηση της στρατιωτικής θητείας λέγοντας πως περιμένει τις εισηγήσεις του ΥΠΕΘΑ για την αγορά τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου και την αυξημένη θητεία.

Αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού συνιστά μία μεγάλη εθνική υποχώρηση καθώς μέχρι σήμερα η «κόκκινη γραμμή» των ελληνικών κυβερνήσεων αφορούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δηλαδή τα όρια της υφαλοκρηπίδας/ δυνητικής ΑΟΖ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.