Δημιουργούν «πόλεις» χιλιάδων αλλοδαπών στα σύνορα σε Έβρο και Αιγαίο: «Θα είναι προσωρινής κράτησης» λέει ο Ν.Μηταράκης

Δημιουργούν «πόλεις» χιλιάδων αλλοδαπών στα σύνορα σε Έβρο και Αιγαίο: «Θα είναι προσωρινής κράτησης» λέει ο Ν.Μηταράκης

Μετά τη δομή παράνομων μεταναστών που δημιουργείται στον Έβρο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει τα σχέδια για τη δημιουργία μίας ακόμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μίας νέας κλειστής δομής στην Χίο, η οποία -όπως λέει ο υπουργός- θα είναι προσωρινού τύπου.

Ήδη στον Έβρο υπάρχει ξεσηκωμός των κατοίκων για τη δημιουργία μίας «μικρής πόλης» παράνομων μεταναστών μία ανάσα από τα σύνορα με την Τουρκία και πολύ πιθανό είναι να υπάρξει και η ίδια αντίδραση και από τους κατοίκους της Χίου.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στο πριν από έναν χρόνο υπήρξαν επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και κατοίκων εξαιτίας του μεταναστευτικού. Μετά λοιπόν τον Έβρο μία ακόμη κρίσιμη περιοχή (Αιγαίο) της Ελλάδας παίρνει σειρά.

Όσα είπε ο κ. Μηταράκης για τη νέα δομή που θα δημιουργηθεί στη Χίο

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης «αγαπητοί συμπατριώτες. Περάσαμε διάφορες φάσεις στο μεταναστευτικό. Από τα ήσυχα χρόνια, μετά στην μεταναστευτική κρίση ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019, σήμερα στην ύφεση του 2020. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες πέρασαν από το νησί μας. Τους υποδεχθήκαμε και τους φερθήκαμε με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Αλλά εμφανώς τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Και για αυτό το λόγο φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό με τους συνοριοφύλακες. Και όσοι έρθουν, δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Η Χίος είναι σύνορα, είναι ακριτική Ελλάδα. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ασφαλή δομή, κλειστή / ελεγχόμενη, εκτός αστικού ιστού. Για να κλείσει και η ΒΙΑΛ και τα δεκάδες διαμερίσματα που λειτουργούν στην πόλη και τον Άγιο Μηνά.

Να προσφέρουμε ασφάλεια σε όλους, και αιτούντες άσυλο, και εργαζόμενους, και στην τοπική κοινωνία. Σε μια περιοχή που δεν επηρεάζει την ζωή του νησιού μας. Και όπου η διαμονή θα περιορίζεται σε λίγους μήνες, όχι σε μακροχρόνια παραμονή στην ακριτική Ελλάδα. Και φυσικά όχι σε υπερδομές, δεν τις χρειαζόμαστε πλέον, χάρη στις επιτυχίες της Κυβέρνησης και στην φύλαξη των συνόρων και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Το κυριότερο, με κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο, για την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Το τονίζω, οι επιστροφές είναι το κλειδί στην μείωση των ροών. Και για τη χώρα συνολικά, αλλά το κυριότερο τις πύλες εισόδου, όπως η Χίος μας».

Παράλληλα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πρόσθεσε πως «η δομή θα έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, θα κλείνει τα βράδια για όλους, θα είναι υποχρεωτική η παραμονή εντός και μόνο εντός για όλους τους αιτούντες άσυλο. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας θα είναι εμφανής η διαφορά στο νησί μας. Τέλος, όπως ήδη έχω ανακοινώσει, η έναρξη κατασκευής της νέας δομής θα πραγματοποιηθεί μετά την ακόμα περαιτέρω αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, όπως έχουμε δεσμευθεί.

Πρόθεση μας η δημιουργία της δομής στη θέση Άκρα Παχύ, έκταση που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Θα συζητήσουμε και πάλι με τις τοπικές αρχές, για να εξασφαλίσουμε τον βέλτιστο σχεδιασμό, τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα. Φίλες & Φίλοι. Ας αφήσουμε, επιτέλους, το Μεταναστευτικό πίσω μας. Ας εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων. Εφαρμόζοντας μια συνολική πολιτική μείωσης των ροών και αποσυμφόρησης της Χίου, όπως είδατε, ο καθένας και η καθεμία από εσάς μέσα στο 2020. Ας κινηθούμε με νηφαλιότητα, με διάλογο, χωρίς ακραίες φωνές».

«Η κάθε κρίση απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθούμε. Θέλουμε να παραδώσουμε μια Χίο καλύτερη, μια Χίο με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Μακριά από το Μεταναστευτικό. Προχωράμε. Προχωράμε μαζί!», κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.