Lockdown… τουλάχιστον μέχρι τη Καθαρά Δευτέρα: «Δύο κρίσιμες εβδομάδες» λέει ξανά ο Κ.Μητσοτάκης

Lockdown… τουλάχιστον μέχρι τη Καθαρά Δευτέρα: «Δύο κρίσιμες εβδομάδες» λέει ξανά ο Κ.Μητσοτάκης

Η Αττική (αλλά και μεγάλο μέρος της χώρας) βρίσκεται σε lockdown και θα παραμείνει τουλάχιστον έως και τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κ.Μητσοτάκης προεξόφλησε την παράταση των περιορισμών ζητώντας από τους πολίτες «να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες».

Όπως «υπομονή» και «προσπάθεια» για τις «επόμενες δύο εβδομάδες» έχει ζητήσει μέχρι στιγμής δεκάδες φορές από την αρχή της πανδημίας.

Είπε ότι είναι αναγκαία η αυστηρή τήρηση των μέτρων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει μεγάλη κούραση, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να «επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας και της εκπαίδευσης».

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι η κούραση των πολιτών καθιστά πολύ δύσκολη την εφαρμογή των μέτρων και την συμμόρφωση με αυτά και είναι ένας ακόμα λόγος για να προχωρήσουν στην άρση κάποιων πρώτων περιορισμών.

Το κομβικό όμως είναι η επιβάρυνση της οικονομίας και η εξάντληση των δημοσιονομικών αντοχών. Το παραδέχτηκε σε συνέντευξη του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είπε ότι «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να παραμείνουμε κλειστοί. Εξαντλούνται οι δυνατότητες που έχουμε για να ενισχύουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».

Σχολεία: Πιθανότερο σενάριο για άνοιγμα στις 22 Μαρτίου

Παρότι το ευκταίο είναι να ανοίξουν στις 16 Μαρτίου και τα σχολεία, αυτό θεωρείται από τους λοιμωξιολόγους εξαιρετικά δύσκολο. Αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι τα βήματα για το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας πρέπει να είναι σταθερά και όσο το δυνατόν πιο βέβαια ώστε να αποφευχθούν τα πισωγυρίσματα. Με αυτό το δεδομένο πιθανότερο σενάριο για τα σχολεία είναι να ανοίξουν στις 22 Μαρτίου.

Αναζητούνται «έξυπνες» λύσεις

Ο αριθμός των διασωληνωμένων που χθες έφτασαν του 406 και οι πολύ αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, κάνουν πολύ δύσκολη την άσκηση για το άνοιγμα. Η κυβέρνηση θα κληθεί να εξηγήσει πώς προχωρά σε χαλάρωση των περιορισμών την στιγμή που το σύστημα υγείας συνεχίζει να υφίσταται πίεση, η οποία δεν αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ακόμα κι αν τα κρούσματα παρουσιάσουν μείωση και οι εισαγωγές νέων ασθενών με covid19 υποχωρήσουν, τα κρεβάτια των ΜΕΘ θα αργήσουν να αδειάσουν.

Για αυτό το λόγο αναζητούνται «έξυπνες λύσεις», όπως ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ενώ θα προσπαθήσει να επιτύχει «μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες» με στόχο να επαναλειτουργήσει σταδιακά η οικονομία και να εφαρμόσουν όλοι τους νέους κανόνες που θα τεθούν ώστε να παραμείνει ανοιχτή.

Έτοιμο το 13032 – Ένα SMS μόνο θα επιτρέπεται να στέλνουμε ημερησίως

Την ίδια ώρα έτοιμο είναι το 13032, ο αριθμός στον οποίο θα στέλνουμε εάν θέλουμε να κάνουμε τα ψώνια μας, μόνο που θα τεθεί σε λειτουργία ο λεγόμενος «κόφτης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το SMS θα ισχύει για τρεις ώρες, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν μόνο ένα μήνυμα ημερησίως.

Αν στείλει κάποιος δεύτερο μήνυμα μέσα σε μία ημέρα τότε η εφαρμογή του στέλνει απαντητικό μήνυμα με το εξής: «Η μετακίνηση σε εμπειρικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.