Λοιμωξιολόγοι: «Πάσχα ελεύθεροι θέλετε; Ξεχάστε το!» – Μετά τις 10 Μαϊού -και αν- το άνοιγμα

Λοιμωξιολόγοι: «Πάσχα ελεύθεροι θέλετε; Ξεχάστε το!» – Μετά τις 10 Μαϊού -και αν- το άνοιγμα

Μετά το «όχι» των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα από την ερχόμενη Δευτέρα τα mall, των κέντρων αισθητικής και των φροντιστηρίων, έβαλαν νέο «βέτο» στην απελευθέρωση των μετακινήσεων το Πάσχα το οποίο «πέφτει» 1 Μαϊου, κάτι που σημαίνει πως το καταστροφικό υγειονομικά και οικονομικά lockdown θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλες 3 βδομάδες.

Ήδη από αργά το απόγευμα της Πέμπτης, είχε καταστεί σαφές πως κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι συμφώνησαν να συνεχίσει η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων. Έτσι, από το πρωί της Παρασκευής πλέον στα κυβερνητικά στελέχη είχε καταστεί σαφές πως δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται ελπίδες στους πολίτες, οι οποίοι θα μείνουν «κλιεδωμένοι» 3-4 βδομάδες ακόμα.

Όλοι υπολογίζουν πως τα επόμενα βήματα θα γίνουν μαζικά, αμέσως μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα από τις 10 Μαΐου, ώστε οι Έλληνες να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες που θα έρθουν να απολαύσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Επίσης οι αποφάσεις για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, των φροντιστηρίων, απελευθέρωση της λειτουργίας των κέντρων αισθητικής και κατάργηση του click inside παραπέμφθηκαν για την ερχόμενη εβδομάδα όπου τα στοιχεία που θα έχουν να εξετάσουν οι επιστήμονες θα είναι ακόμη πιο σαφή.

Τι ισχύει το Σαββατοκύριακο

Την ίδια ώρα υπενθυμίζεται πως και αυτό το Σαββατοκύριακο απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τους πολίτες να μπορούν να μετακινηθούν με το όχημά τους σε όποιο σημείο του νομού τους επιθυμούν στέλνοντας 6 στο 13033, εφόσον πρόκειται για άσκηση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και όριο μίας οικογένειας ανά όχημα.

Τι αλλάζει από τη Δευτέρα

Τα μόνα που «πέρασαν» από τους επιστήμονες ήταν η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Κοζάνη με την μέθοδο του click away και προϋπόθεση την αξιοποίηση των self tests καθώς και η επαναλειτουργία των Σχολών Οδήγησης, με την υποχρέωση του εβδομαδιαίου self testing.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή, οι σχολές οδηγών θα λειτουργούν με τους εξής κανόνες:

  • Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα γίνονται μόνο διαδικτυακά.
  • Θα γίνονται υποχρεωτικά self tests ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους.
  • Υποχρεωτικά self tests για τους εξεταζόμενους 24 ώρες πριν την πρακτική εξέταση.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου, σε έξι τομείς δραστηριότητας επεκτείνεται η χρήση των self tests στις εξής δραστηριότητες:

– Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
– Εστίαση
– Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κ.λπ.)
– Υπηρεσίες καθαρισμού
– Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
– Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Πώς θα δηλώνεται το αποτέλεσμα των self test

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους.

Με αρνητικό αποτέλεσμα, ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Εάν είναι θετικό, εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση του εργοδότη ή του ίδιου. Θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι το αποτέλεσμα. Εάν το αποτέλεσμα παραμείνει θετικό, εκδίδεται βεβαίωση για την καραντίνα του εργαζόμενου. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό εκδίδεται πάλι βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία. Επίσης, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεοτικότητα των self tests.

Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.

Τσουχτερά πρόστιμα

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, τού επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.